DNA, sesizată de un braşovean că Federaţia de Culturism şi Fitness este o „fabrică de falşi antrenori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou scandal izbucneşte la Federaţia Română de Culturism şi Fitness, după ce braşoveanul Gicu Sfinteş, preşedinte al Clubului Sportiv Gym Sfintes Bodybuilding Braşov, a sesizat DNA asupra abuzurilor pe care le fac cei din conducerea FRCF.

Sfinteş a depus o plângere penală la DNA (nr. 2227/9.9.2015) împotriva fostului preşedinte al federaţiei, Uciuleanu Jorj, a vicepreşedintelui Vasile Furdi, secretarului general – Tiberiu Apostol, şefului comisiei de disciplină – Constantin Ilie, şi a membrilor Felicia Purice, Ovidiu Mezdrea şi Monica Mureşan. Gicu Sfinteş îi acuză pe reprezentanţii federaţiei că au eliberat carnete de antenor false şi chitanţe false „au eliberat carnete de antenor false şi chitanţe false, conducerea FRCF neavând dreptul, confom Legii sportului să emită astfel de înscrisuri”, chestiune precizată expres la art. 59 din Lege.

„Cursurile organizate de ei nu sunt recunoscute nici de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, nici de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Organizează nişte «cursuri fantomă», care în loc să dureze un an, se ţin de două ori pe an, la finalul săptămânii, şi durează, adunat, vreo 8 ore. La încheierea cursurilor, pe carnet scrie «Carnet de instructor», iar pe diplomă - «Trainer personal». Te cruceşti, nu altceva! Practic, cei din conducerea Federaţiei au vândut şi vând astfel de carnete şi diplome false, pe sume între 350 şi 500 euro, persoanelor care pleacă la muncă afară, în special pe vapor. Ei iau banii, iar oameni fără pregătire se dau drept instructori sau antrenori personali. Prin tiparniţa lor, au eliberat mai mult 600 de asemenea de carnete în toată ţara”, acuză Sfinteş.

Acesta acuză că personaele implicate în fabricarea de carente false de antrenor au distrus în mod intenţionat arhiva şi documentele antrenorilor şi cursanţilor Şcolii de Antrenori din perioada 991-1992 şi 1993-1994, cataloage şi diplome de licenţă.

Un război mai vechi între Sfinteş şi FRCF

Războiul între Sfinteş şi federaţie este mai vechi. Clubul Sportiv Gym Sfintes Bodybuilding Braşov, înfiinţat în 2001, este printre cluburile fondatoare ale FRCF. În urma scandalurilor repetate pe tema falsurilor, Sfinteş retrage clubul în 20.12.2005 din Federaţie şi a activat în Republica Moldova, unde a fost preşedintele federaţiei din ţara vecină. Ca să scape de el, cei de la FRCF, la o şedinţă de la Constanţa din 9.9.2006, l-au exclus din lumea autohtonă a culturismului, deşi se retrăsese şi activa în Moldova.

La baza excluderii a fost o sesizare făcută de Dan Enuţa, personaj controversat în lumea cultusmului, exclus din Federaţie ca urmare a scandalului cu falsificarea de documente şi promovarea pe videochat-uri ale fetelor pe care le antrena. În baza acestei sesizări, în 26.02.2007, s-a decis „excludere pe viaţă a dlui. Gicu Sfinteş din orice activitate legată de culturism şi fitness”.

În 31 ianuarie 2007, revenit în ţară, Sfinteş a făcut cerere de revenire în cadrul Federaţiei, dar a fost refuzat pe motiv că „clubul a fost dezafililat”, lucru contestat de Sfinteş, pentru că o astfel de decizie se poate lua, conform regulamentului de funcţionare al FRCF, doar dacă un club sportiv nu are activitate timp de doi ani consecutiv, ceea ce nu este cazul. Mai mult, cei de la Federaţie au transmis o comunicare căter Agenţia Naţională pentru Sport, în 2008, prin care îl acuză pe Sfinteş că desfăşoară „activităţi ilegale în judeţul Braşov”.  Adresa respectivă a fost trimisă şi la Primăria Braşov, Prefectură şi Direcţia Judeţeană de Sport . În 25 ianuarie,  Sfinteş a mai făcut o încercare de reveni cuclubul la FRCF, soritită eşecului.

Instructori făcuţi pe bandă rulantă

În schimb, cei de la Biroul federal îşi văd de treabă şi organizează „cursuri de instructori”. „Biroul federal, în perioada 2009 -2013, în cadrul federaţiei a eliberat peste 700 de carnete false, în acest moment existând, după informaţiile mele, peste 2.000 de carnete de instructor de culturism şi fitness false, carnete date în shcimbul unor sume de bani cuprinse între 1.200 şi 1.500 de lei, preţ la care se ajungea după o mică «negociere»”, a precizat Sfinteş în sesizarea către DNA Bucureşti.

Dopaj la vârful Federaţiei

Mulţi dinter cei care au fost sau sunt în conducerea federaţiei au fost acuzaţi de dopaj.

„Cristian Mihăilescu este singurul preşedinte de federaţie din lume prins dopat! El nu are ce să caute în vreo funcţie. Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret trebuie să întreprindă cele necesare ca, din punct de vedere legal, dopaţii să nu aibă acces la funcţii în cadrul vreunei federaţii. Aşa se întâmplă peste tot în lume. Mihăilescu a fost prins dopat în 2000, la Campionatul Mondial al veteranilor. E ca şi cum ai pune un drogat să conducă Poliţia! I-am făcut nenumărate memorii în care l-am rugat să verifice arhiva Federaţiei şi să nu-i mai apere pe falsificatorii de carnete, iar el le-a luat în derâdere. Deci, e-n mână cu ei!”, îşi varsă năduful preşedintele clubului braşovean.

Ovidiu Mezdrea a fost amendat de Agenţai Naţională Anti Doping a fost amendat cu 15.000 de lei pentru că la sala acestuia de antremanet se vindeau substanţe dopante cu grad ridicat de risc. Cu toate acestea, el figurează în conducerea Federaţiei şi la această oră.

O altă situaţie incredibilă este aceea a unuia dintre sportivii depistaţi pozitiv de către Agenţia Naţională de Control Antidoping. Este vorba despre Kim Robert, antrenat de vicepreşedinta FRCF Monica Mureşan. Sportivul a dat o delcaraţie la notar că s-a dopat la insitenteţele Monicăi Mureşan, care a fost amendată cu 15.000 de lei, dar nu a fost exclusă din Federaţie timp de doi ani, aşa cum sancţiune obligatorie conform punctului zece din codul antidoping stabilit de WADA (World Anti-Doping Agency).

Tot de numele Monicăi Mureşan este legat şi faptul că ea a fost angajată pe baza unui carnet fals de instructor la CSM Baia Mare, în perioada martie 1999 - martie 2011. Conform adresei nr. 10/17.10.2013, Centrul Naţional de Formare şi Pregătire a Antrenorilor (CNFPA) precizează că Monica Murşean, Ovidiu Mezdrea,Vasile Furdui şi Ilie Constantin nu figurează ca absolvenţi ai Şcolii Naţionale de antrenori, dar, paradoxal, recunoaşte că persoanele în cauză sunt „în evidenţa antrenorilor la CNFPA!

În 2014, prin adresa 918/18 august, CNFPA recunoaşte că un alt lot de „instructor” nu au dat pe la şcoală, dar îşi văd de treabă nestingheriţi. Este vorba despre Purice Felicia Russ, Cristian Russ, Dumitru Cheteles şi Alexandra Nicolaescu Monica. Aceasta din urmă a fost angajată ca „instructor sportiv” la federaţie în 14 martie 2014, iar ulterior ca secretar general interimar, deşi Lgea sportului şi statutul FRCF spune că ar fi trebuie să aibă o vechime de minimum cinci ani. Mai mult, Cristian Russ şi Alexandra Nicoleascu Monica nici măcar nu figurează în evidenţele CNFPA, iar pe baza aşa-ziselor carnete de antrenor, Felicia Purice este angajată la CSM Iaşi, iar Dumitru Cheteles al CSU Târgu Mureş.

Instanţa i-a dat dreptate: Clubul trebuie să revină în FRCF

Gicu Sfinteş nu a abandonat ideea de a reveni şi cadrul Federaţiei cu clubul său. A dat în judecată conducerea Federaţiei, iar instanţa i-a dat dreptate, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Motiv pentru care, în data de 5 octombrie 2015, omul a revenit cu o cerere pentru ca Clubul Sportiv Gym Sfintes Bodybuilding Braşov să redevină membru cu drepturi depline. Dacă nu i se va da satisfacţie, va aplica sentinţa instanţei cu ajutorul unui executor judecătoresc.

Pe de altă parte, după cum scria şi în adresa trimisă la DNA, Sfinteş vrea „tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor care se fac vinovate de toate problemele din federaţie şi care au permis să se ajungă la situaţia de astăzi”.

CITEŞTE ŞI: 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite