Cum scăpăm de mirosul de transpiraţie care nu dispare nici după duşuri repetate. „Hiperhidroza este generată de o tulburare hormonală“
0Transpiraţia excesivă şi urât mirositoare este provocată de o boală care ne poate afecta toată viaţa. Nu se poate trata, dar există remedii pentru a o ţine sub control.
Transpiraţia excesivă este dată de obicei de o boală numită hiperhidroză. „Transpiraţia excesivă apare în palme, în zona axilei, a tălpilor, iar în cazurile grave pe tot corpul. Hiperhidroza este generată de o tulburare hormonală, de care nu putem scăpa, ci doar putem încerca să o ţinem sub control. Persoanele cu această boală transpiră abundent, iar transpiraţia este urât mirositoare. Pot face zece duşuri pe zi deoarece mirosul nu este înlăturat“, spune medicul dermatolog Alina Chingean.
Bicarbonat şi oţet pentru a opri transpiraţia
Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai bune remedii antitranspiraţie. „Pentru a elimina mirosul persoanele care transpiră abundent trebuie să se clăteacă cu apă amestecată cu bicarbonat de sodiu. Acesată combinaţie elimină bacteriile şi inhibă mirosul neplăcut. Când nu faceţi duş puteţi să aplicaţi în zona axială o compresă cu apă şi bicarbonat. De asemenea înmuiaţi palmele sau picioarele în apă cu bicarbonat şi veţi transpira mai puţin“, mai spune medicul.
Oţetul de mere este şi el eficient. Şi pudra de bebeluşi funcţionează. „Şi băile cu apă şi oţet de mere ajută foarte mult. Este acelaşi principiu ca şi la bicarbonat. Mirocul de oţet dispare repede, iar pielea nu mai transpiră la fel de mult. Puteţi să şi beţi puţin oţet de mere îndoit cu apă pentru un efect mai sigur. Pudra de bebeluşi, adică pudra de talc poate absorbi mirosul neplăcut şi transpiraţia însă se transferă pe haine. Acasă însă se poate aplica mai ales pentru a înlătura miroul neplăcut al picioarelor“, mai spune medicul.
Ce să nu mâncaţi şi cum să vă îmbrăcaţi
Nu doar remediile sunt importante ci şi dieta şi hainele pe care le purtăm. „Persoanele care transpiră abundent trebuie să evite alimentele care pot duce la acest efect. Nu sunt recomandate condimentele picante care fac pe oricine să transpire, alcoolul sau cafeaua. De asemenea dieta trebuie să conţină cât mai puţne grăsimi care pot cauza transpiraţia urât mirositoare. Ceaiul de salvie cu muşeţel, dar şi ceaiul verde reduc cantitatea de transpiraţie“, mai spune dermatologul.
Hainele sunt foarte importante. „Persoanele cu hiperhidroză trebuie să poarte haine din ţesături naturale, cum este bumbacul. Nu trebuie să poarte ţesături sintetice şi nici haine strânse pe corp. Vara sunt recomandate sandale, maiouri şi haine care permit corpului să respire. Încălţămintea trebuie să fie tot din materiale naturale cum ar fi pielea sau pânza“, mai spune specialistul.