Cetăţile şi bisericile fortificate din Braşov, incluse într-un program internaţional de promovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, a anunţat că Braşovul a fost invitat de către provincia Livorno (Italia), să participe ca partener în proiectul „Dezvoltarea unei rute culturale” (Thematic Trail Trigger – Three T), care va fei depus pentru finanţare europenă în data de 13 mai 2016.

Valoare totală a proiectului este de 2,3 milioane de euro, iar bugetul alocat judeţului Braşov este de 172.000 de euro, din care cofinanţarea CJ va fi de 2%.

„Intenţionăm să includem toate cetăţile din Braşov, bisericile fortificate şi localităţile declarate patrimoniu UNESCO. Urmărim să creem un brad turistic regional. pe interculturalitate, care va fi cuvântul cheie pentru promovare. Vrem să completăm ecoturismul cu turismul cultural. Marele beneficiu al acestui proiect va fi crearea unui parteneriat între toate entităţile publice şi private interesate, din interiorul acestui triunghi turistic şi cultural - Braşov - Sibiu - Sighişoara, care trebuie să se implice în dezvoltarea acestei rute culturale”, a precizat  Gabor.

Mai multe despre acest proiect în videoclipul de mai jos:

Numărul de vizitator la Cetatea Rupea a depăşit toate aşteptările

Consilierul local al oraşului Rupea, Dorin Baba, spune că refacerea cu fonduri europene şi introducerea Cetăţii în circuitul turistic a atras un numnăr spectaculos de vizitatori, lucru care a dus la creşerea veniturilor la bugetul local, dar şi pentru locuitorii din zonă.

În 2008 a fost depusă cererea de finanţare a proiectului reabilitare şi extiendere a structurii turistice la ADR Alba Iulia. Oraşul Rupea a avut de suportat o cofinanţare de 5%. În 2013 proiectul a fost implementat şi cetatea a fost dată circuitului turistic.În 2013, la Rupea au fost 40.000 de vizitatori, în 2015 - aproximativ 75.000.

„Este o cifră care cu siguranţă va creşte, iar în acest an deja s-au înregistrat 17.000 de turişti (10 lei costă intrarea/persoană). Spaţiile din interiorul cetăţii vor fi amenajate ca spaţii de muzeu, dar dorim promovarea Cetăţii şi prin târguri organizate”, a preciyat Dorin Baba.

Primăria vrea 5 milioane de euro pentru refacerea Cetăţii Râşnovului

La Râşnov, unul dintre proiectele cufinanţare europeană vizează restaurarea şi conservarea Cetăţii şi crearea de infrastructuri conexe. Proiectul e finalizat, iar valoarea  este de 5 milioane de euro inclusiv TVA, valoarea maxiumă care se acordă pentru un astfel de proiect.

„Din păcate, ştiţi cu toţii că cetatea nu a fost a noastră , în exerciţiul financiar trecut, acum fiind în proprietatea oraşului şi având aceste creşteri spectaculoase de vizitatori vom fi printre primii care vor acumula punctajul necesar pentru acordarea fianţării pentru restaurarea ei. Avem o soluţie de intervenţie pentru reparaţii, pentru instalaţii, lucrări de desfiinţare (contrucţii sau completări de construcţii care nu respectă principiile autenticităţii – lucrările făcute de aşa-zisul italian, care vroia să o transforme în hotel, culmea, cu aviz de la Ministerul Culturii, iar materialele care au fost folosite nu sunt specifice epocii în care a fost construită Cetatea). De asemenea, avem în vedere desfiinţarea compartimentelor realizate recent pe structuri uşoare, desfacerea golurilor obturate, desfiinţarea termopanelor de pe acoperişul cetăţii etc.”, a explicat primarul Râşnovlui ce lucrări ar urma să fie realizate.

Nu în ultimul rând, vor exista lucrări de consolidare şi restaurare a fundaţiilor, prin subzidiri, refacerea mortarului dintre rosturi, restaurarea şi protecţia tencuielilor şi a materialului lemnos, reconstituirea turnului principal din nord şi a turnului triunghiular, vor fi reconstituite câteva căsute, se refac şarpantele etc.Turnul Gotic şi Andosat vor fi econstruite, mai multe căsuţe, turnul prăbuţir şi şarpanta turnului triunghiular. Pentru a avea spaţii adecvate pentru soaţii expoziţionale, fie şi temporate, trebuie să existe microclimat, astfel  îm obiectele de valoare să nu fie expuse degradării sau furtului.

Evoluţia numărului de turişti la Cetatea Râşnov

Dacă în 2010 Cetatea era închisă din cauza pericolului pentru turişti, din cauză că au început să cadă zidurile, numărul vizitatorilor a ajuns la 42.188 în 2011, 199.471 - 2012 , 208.446 - 2014, 362,500 - anul trecut, iar până ieri au fost înregistraţi 86.950 de turişti. Autorităţile locale spun că este o creştere de peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi estimează că, în acest an, numărul de vizitatori va depăşi 400.000 de turişti.

Liftul pe plan înclinat de la Cetatea Râşnov este administrat de o societate patronată de Primărie. Anul trecut a funcţionat 6 luni - 24.086 persoane, numărul fiind considerat mic de primarul Râşnovului şi explicat prin faptul că zona centrală a fost în  şantier, dar în primele patru luni ale acestui an au fost 9.374 de turişti.

„După ce vom inaugra în cel mult două săptămâni zona centrală, când vor exista mai multe evenimente, liftul îşi va dubla numărul de turişti, iar în perioada următoare sperăm ca 50% dintre vizitatorii Cetăţii să avem 200.000 de persoane care să mearagă cu liftul”, s-a declarat încrezător Veştea.

Referitor la punerea în valoare a cetăţilor, vicepreşedintele CJ Adrian Gabor a precizat că avut discuţii cu directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi cu cel de Etnografie, Nicolae Pepene, respectiv Ligia Fulga, pentru ca aceste cetăţi refăcute, renovate, să pată prelua din obiectele de artă, care nu se deteriorează, să fie expunse acolo, pentru creşterea gradului de atractivitate pentru turişti.  

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite