Cum a ajuns o zonă aproape părăsită, cel mai frumos parc al Braşovului. Lacul din Noua este acum locul perfect pentru relaxare

Cum a ajuns o zonă aproape părăsită, cel mai frumos
parc al Braşovului. Lacul din Noua este acum locul perfect pentru relaxare

Lacul din Noua şi-a recăpătat strălucirea de altădată. FOTOSimona Suciu.

Lacul din Noua are o vechime de peste un secol şi a fost lăsat de izbelişte după 1980. În ultimii doi ani a fost însă reamenajat şi şi-a recăpătat strălucirea de odinioară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum mai bine de un secol, izvoarele şi pânza freatică de mică adâncime generau au creat mai multe ochiuri de apă în Noua. Nu puteau fi numite lacuri şi aveau forme neregulate. În 1959, s-au făcut lucrări  de amenajare a zonei. Lacul principal, în formă de rinichi, a primit o insulă artificială de belvedere, pe care se putea ajunge pe o punte romantic. O mică colină artificială plantată cu arbori decorativi întregea ansamblul peisagistic. Tot în acea perioadă s-au construit în zonă Restaurantul „Pescăruş“, care există şi astăzi, dar şi Grădina Zoologică. Pe lac au fost aduse bărci, iar zona a devenit unul dintre punctele de atracţie ale Braşovului.  

În anii 80 locul a fost lăsat în paragină şi a rămas aşa mai bine de 20 de ani. Acum doi ani Primăria a decis să-i redea strălucirea de odinioară.  Zona a fost refărută, iar braşovenii au acum  un parc cu multă verdeaţă chiar la baza muntelui. Braşovenii pot face fitness, se pot plimba cu barca, pot face grătar în locuri special amenajate sau pur şi simplu de pot plimba şi respira aer curat. Investiţia s-a ridicat la 2,1 milioane de lei.

Cei mici se pot juca în două parcuri special amenajate, iar cei mari se pot plimba într-un peisaj de vis. Sute de braşoveni vin zilnic să se relaxeze la lac, să stea pe o bancă sau pur şi simplu să facă o baie de soare.

„Acum este foarte frumos. Înainte erau multe bălării, aleile nu erau făcute, iar lacul mirosea. Acum totul arată ca nou. Lacul a fost curăţat, s-a refăcut debarcaderul, aleile sunt asfaltate şi nu mai este noroi. Au fost puse multe bănci noi. Este foarte frumos. Venim aici ca să ne relaxăm. Este o plăcere“, a spus Simona Corbu.

Şi familiile cu copii aleg să vină la Lacul din Noua. „Aici este aer curat şi sunt două parcuri unde cei mici pot să se joace. Este mult mai bine decât în parcurile de lângă bloc. Este linişte, ne putem plimba şi ne putem da şi cu barca pe lac. Celor mici le place la nebunie“, a spus Alexandra Tudor.

Şi cum românilor le place să iasă la grătar, la Noua a fost amenajată şi o zonă specială pentru picnic. Au fost montate mese şi scaune din lemn, dar şi copertine care să-i ferească pe oameni pe ploaie, dar şi de arşiţa soarelui. Zeci de locuri de grătar sunt la Noua, iar vara ca să prinzi un loc trebuie să te trezeşti devreme.

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: