Braşov: Gunoaiele braşovenilor au ajuns la chitanţierul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

200.000 de euro pe zi va plăti Braşovul către UE, începând cu ianuarie 2010. Braşovul riscă să scoată bani grei din buzunar având în vedere că cele şase staţii de transfer care ar fi trebuit să fie date în folosinţă pe 16 iulie sunt încă în faza de proiect. Aflaţi câte gropi de gunoi neconforme există,  încă, în judeţ.

De-a lungul timpului au existat multe litigii legate de proiectele de salubrizare, pentru că aleşii mai mult s-au certat decât să rezolve problemele. Astfel, Uniunea Europeană are tot dreptul de a cere socoteală autorităţilor braşovene în legătură cu nerespectarea planurior stabilite la aderarea României. Judeţul Braşov ar fi trebuit să aibă, până în acest moment, şase staţii de transfer aflate în faza finală de construcţie, la Hoghiz, Râşnov, Măieruş, Predeal, Prejmer şi Victoria. Toate aceste localităţi au reuşit să facă rost de finanţare, dar din motive „pur tehnice”, proiectele nu au fost materializate.

În 8 luni, prima celulă la Făgăraş

În plus, cele mai multe probleme au fost cu stabilirea locaţiei celei de-a doua halde ecologice din Braşov, proiect tergiversat de „n” ori. „Până la urmă am hotărât ca halda să fie construită la ieşirea spre Calbor, pentru că e mai ieftină producţia şi transportul. S-au făcut studii pentru amplasament şi se pare că ne vom opri asupra acestuia. Apreciem în continuare că ar fi fost o variantă să poziţionăm halda pe DN1 la ieşirea spre Şercaia, dar decizia a aparţinut comunei Beclean, pe teritoriul căreia se va construi halda. Sperăm ca în opt luni de zile să fie gata prima celulă”, a spus Constantin Mănduc, primarul municipiului Făgăraş. Locuitorii din apropierea viitoarei halde sunt nemulţumiţi pentru că maşinile care vor transporta gunoiul vor tranzita cartierul lor.

Tot gunoiul din judeţ, la Braşov


Practic, halda Făgăraş ar deservi jumătate din judeţ. Gunoiul menajer, dar şi cel selectat ar fi fost trasportat din cele şase staţii de transfer, către halda Făgăraş. Cel mai rau e că localităţile care şi-au sistat activitatea pe vechile gropi depozitează gunoiul la halda ecologică de la Braşov, singura din judeţ. Depozitul de la Braşov are o capacitate de deservire pentru 25 de locaităţi din judeţ dar o dată cu închiderea gropilor comunale, tot gunoiul va fi transferat aici. „Proiectele nu au fost realizate pentru că au tot fost amânate. Acum, ne-am trezit în ceasul al 13-lea, că nu avem cum să respectăm termenele. Din fericire, staţiile de transfer de la Prejmer şi Râşnov vor fi gata în 2-3 săptămâni, dar celelalte încă mai au de aşteptat”, a spus Monica Nodea, administrator firma de salubrizare Comprest, cu care Braşovul a făcut parteneriate pe proiecte de salubrizare.

Taxe mai mari pe gunoi

Colac peste pupăză, braşovenii vor scoate mult mai mulţi bani din buzunar pentru taxa de salubritate, pentru că autorităţile au decis că se „produce” mult mai mult gunoi decât a fost prevăzut în contractele cu firmele de salubrizare, care s-au plâns autorităilor. Astfel, dacă acum plătesc taxe în cuantum de 5 lei pentru ridicarea gunoiului, din 15 iulie vor plăti 8,3 lei. Preţul pe care va trebui să îl plătim pentru ridicarea gunoiului este aproape dublu faţă de alte oraşe asemănătoare ca mărime şi ca număr de locuitori Braşovului.


Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite