Tot mai multe firme brăilene intră în faliment lăsând bugetul local cu găuri de milioane, prin neplata taxelor şi impozitelor

Tot mai multe firme brăilene intră în faliment lăsând bugetul local cu găuri de milioane, prin neplata taxelor şi impozitelor

Primaria Brăila rămâne cu ochii în soare, după ce firmele de pe plan local dau faliment  FOTO Florentin Coman

Criza care împinge tot mai multe firme brăilene spre faliment afectează serios bugetul local al municipiului Brăila, din cauza taxelor şi impozitelor care rămân neachitate. De la începutul acestui an, bugetul local a pierdut circa 320.000 lei (3,2 miliarde lei vechi n.n.) de pe urma firmelor care şi-au închis activitatea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi fenomenul nu este unul nou, în ultimii ani s-a agravat din ce în ce mai mult, numărul agenţilor economici care capitulează în faţa crizei fiind tot mai mare. În general, odată declarat falimentul, primele care îşi recuperează creanţele din vânzarea activelor firmelor în cauză sunt instituţiile bancare. Urmeză bugetul de stat, iar la coada clasamentului vine bugetul local, căruia nu prea îi mai rămâne mare lucru.

O statistică a Direcţiei Finanţelor Publice Locale din cadrul Primăriei Brăila arată că, numai de la începutul acestui an, 60 de firme au fost radiate. Pentru bugetul local asta a însemnat venituri neîncasate în cuantum de circa 3,2 miliarde de lei vechi din taxe şi impozite specifice persoanelor juridice, adică impozite pe clădiri, terenuri, auto, plus chirii şi redevenţe.

"În ultimii ani tot mai multe firme intră în insolvenţă, fenomen ce afectează serios realizarea planului de venituri la bugetul local. După ce firmele intră în faliment, lichidatorii judiciari nu realizează din valorificarea patrimoniului companiei respective suficiente venituri pentru a acoperi şi obligaţiile către bugetul local. De regulă au prioritate băncile, care deţin titlu de creanţă pe bunurile proprietatea falimentarei, după care vine la rând bugetul de stat şi abia apoi suntem noi, cu bugetul local. Sunt rare situaţiile în care mai ajung banii şi pentru a acoperi măcar în parte sumele cu care ne-am înscris la masa credală. Aceste venituri nerealizate se trec pe pierdere. Până la acest moment, avem confirmate oficial 60 de radieri şi venituri neîncasate de circa 320 mii lei”, spun reprezentanţi ai Serviciului Constatare Impunere Persoane Juridice din cadrul Primăriei Brăila.

Citiţi şi

FOTO Cum a fost furat cel mai sărac judeţ al ţării de propriii primari, fără ca vreunul să ajungă în închisoare


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: