Scandal în Educaţie. Cum s-a ales cu dosar penal, la doar trei zile de la numire, şeful unui inspectorat şcolar judeţean

Scandal în Educaţie. Cum s-a ales cu dosar penal, la doar trei zile de la numire, şeful unui inspectorat şcolar judeţean

Dan Gheorghiţă şeful ISJ Brăila FOTO Obiectiv Vocea Brăilei

Dan Mihai Gheorghiţă a fost numit în funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila în 5 septembrie 2017, cu delegaţie, în locul lui Cătălin Canciu, demis de ministrul Educaţiei. Este la bază profesor de sport, are 37 de ani şi este membru PSD.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proaspătul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, profesorul Dan Mihai Gheorghiţă (37 ani) este cercetat penal pentru lovire şi alte violenţe, după ce angajaţii unui restaurant au reclamat incidentul la 112, iar la faţa locului au fost făcute constatări, în prezenţa ambelor „tabere”, de către un echipaj de Poliţie.

De altfel, incidentul este confirmat oficial şi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, care a precizat că deschis lucrarea penală în urma declaraţiilor victimei, agresorului şi martorilor, precum şi a procesului-verbal de constatare încheiat, în noaptea de 8 spre 9 septembrie 2017, pe terasa restaurantului Swing din oraş.

„În noaptea de 9 septembrie, la ora 1,00, am fost sesizaţi de o angajata unei terase din Brăila despre faptul că un bărbat a provocat un conflict şi refuză să părăsească localul. Colegii mei de la Ordine Publică s-au deplasat la faţa locului, unde au identificat un bărbat de 37 de ani, care în timpul conflictului ar fi lovit un bărbat de 50 de ani din Brăila. Cercetările în acest caz continuă, fiind întocmit în cauză dosar penal pentru lovire sau alte violenţe ”, a declarat subinspector Laura Dan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Brăila.

Restaurantul cumnatului nu te scapă de scandal

Interesant este că restaurantul Awing, unde s-au produs evenimentele, aparţine cumnatului şefului ISJ Brăila, iar potrivit martorilor la faţa locului erau, în noaptea de 8 spre 9 septembrie (vineri spre sâmbătă) mai mulţi prieteni ai profesorului. „Sărbătoareau ceva, iar domnul Dan Gheorghiţă era în centrul atenţiei”, a spus unul dintre martori.

Este foarte posibil ca motivul petrecerii să fi fost chiar numirea profesorului Gheorghiţă în funcţia de inspector general şcolar al judeţului Brăila, eveniment petrecut cu doar câteva zile în urmă, respectiv pe 5 septembrie.

Potrivit bărbatului care ar fi fost bătut (acesta este soţul bucătăresei localului), şeful ISJ şi-a pierdut cumpătul în momentul în care i s-a spus că s-a terminat programul şi că trebuie să plătească şi să plece. Atunci profesorul ar fi început să înjure personalul şi l-ar fi lovit cu pumnul în faţă pe bărbatul de 50 de ani. „M-a lovit cu pumnul în zona feţei şi mi-a adresat cuvinte jignitoare”, este consemnat în mărturia luată de poliţişti bărbatului care pretinde că a fost agresat, varianta fiind confirmată în scris şi de soţia acestuia, dar şi de încă un martor.

Surse din cadrul anchetei ne-au dezvăluit că deocamdată la dosar nu este ataşat un certificat medical care să ateste că presupusa victimă ar fi suferit o agresiune.

Şeful ISJ neagă că ar fi lovit

Profesorul Dan Gheorghiţă neagă însă că ar fi lovit pe cineva. El admite totuşi că în noaptea de 9 septembrie s-a aflat alături de o serie de cunoscuţi la terasa respectivă şi că, în jurul orei 1,00, doi angajaţi, soţ şi soţie, i-ar fi cerut să plece pentru că terasa s-a închis. A urmat un schimb de replici, iar la scurt timp a sosit Poliţia, care a aplanat conflictul.

„Este o mistificare în toată regula. Da, am fost acolo şi a fost un schimb de replici legat de faptul că mi-a adus nota de plată bucătăreasa şi nu chelnerul care ne-a servit. Dar asta a fost tot. Poliţia au chemat-o ei, s-a făcut un proces-verbal, dar nu ştiu de niciun dosar penal”, a declarat profesorul.

Profesor de sport, membru PSD, cu o avere consistentă

Dan Mihai Gheorghiţă este profesor de sport şi a fost inspector general adjunct al ISJ Brăila din iunie 2016 şi până pe 5 septembrie 2017, atunci când fostul şef al instituţiei, profesorul Cătălin Canciu, a fost demis de ministrul Educaţiei. Atribuţiile au fost preluate de adjunctul Dan Gheorghiţă, pentru o perioadă de 60 de zile, răstimp în care, potrivit Ministerului Educaţiei ar urma să aibă loc un concurs.

Chestiunea este însă mult mai complicată, dat fiind că postul de şef al ISJ Brăila este blocat. Mai exact, fostul inspector general, profesorul Canciu, a dat în judecată Ministerul Educaţiei, contestând decizia de destituire şi argumentând că el a ocupat postul prin concurs. Potrivit legislaţiei muncii, postul poate fi ocupat până la stingerea litigiului doar pe bază de delegaţie.

Dan Mihai Gheorghiţă este membru PSD şi, potrivit propriei declaraţii de avere, are o agoniseală consistentă. Deţine patru terenuri însumând 93.315,75 mp, în Brăila şi Însurăţei, un spaţiu comercial şi două apartamente în Brăila. Conduce un autoturism Toyota Yaris din 2008. Are cinci depozite în bănci, însumând aproape 48.000 lei şi 38.000 euro. 

Deţine acţiuni la opt societăţi comerciale, şi anume: Alpiship SRL, Alpiimobiliare SRL, Alpistore SRL, Energoinstal SRL, Extract Verde Energy SRL, Firatelectric SRL, Geratelectronic SRL şi Mogli Com SRL. El a împrumutat Apliimobiliare SRL cu 1.437.267 lei, Alpistore SRL cu suma de 7.000 lei şi alte două persoane fizice cu o sumă totală de 105.000 euro.

Anul trecut, Gheorghiţă a încasat 4.614 lei din salariul de profesor la Colegiul „Murgoci” şi 41.662 lei din salariul de inspector adjunct al IŞJ Brăila. Pe lângă acestea, el a mai primit 24.948 lei din închirierea spaţiului comercial şi alţi 41.556 din închirierea unui apartament. A încasat şi 6.682 lei din dividende.

citeste totul despre: