Jumătate din şcolile brăilene încep noul an de învăţământ fără a fi autorizate sanitar

Jumătate din şcolile brăilene încep noul an de învăţământ fără a fi autorizate sanitar

FOTO adevarul.ro

În judeţul Brăila, doar jumătate dintre şcoli sunt autorizate sanitar, mai exact 147 dintr-un total de 287, iar situaţia cea mai gravă se regăseşte în mediul rural, unde doar 33% din unităţile de învăţământ au primit autorizaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lipsa apei potabile este motivul principal pentru care inspectorii sanitari nu şi-au pus parafa pe documentaţia şcolilor respective, o altă carenţă fiind lipsa grupurilor sanitare corespunzătoare. În majoritatea cazurilor, însă, problemele respective nu ţin doar de şcoli ci de întreaga localitate, fiindcă aducţiunile de apă potabilă lipsesc din zonă, iar sistemele de canalizare nu se află nici măcar în faza de proiect.

Pentru clădiri nereabilitate, doar trei şcoli din judeţul Brăila figurează în statisticile Inspectoratului Şcolar ca având autorizaţia sanitară lipsă. Este vorba de Şcoala gimnazială din Roşiori şi Grădiniţa din Berleşti, care aparţine de oraşul Ianca, care nu au primit autorizaţie pentru că au tavanele deteriorate, şi Grădiniţa din Stăncuţa, care nu a primit autorizaţie pe motiv că imobilele unde funcţionează nu au fost reabilitate.


Pe teren, însă, lucrurile par a sta ceva mai bine decât în documentaţia ISJ. La şcoala din Roşiori, tavanele unui corp de clădire sunt puţin fisurate sau au mici inflitraţii de la apa de ploaie, însă şcoala arată mulţumitor: este curată, proaspăt văruită, iar directorul a explicat că sunt pregătiţi să înceapă noul an şcolar.

"Şcoala a fost construită în 1962, iar în 2005 a fost reabilitată. Plafoanele nu sunt turnate din beton, au structură de lemn şi vibrează de câte ori trece o maşină mai mare pe stradă. Nu este niciun pericol pentru copii, însă s-a considerat că acele crăpături sunt periculoase şi nu ne-au mai dat autorizaţie sanitară. În unele clase acele crăpături s-au acoperit pur şi simplu de la mâna de var dată. Acest corp de clădire arată bine, mai multe probleme sunt cu celălalt care a fost construit prin 1976 şi care trebuie să intre în reparaţii capitale", a explicat directorul Cristian Pîcleanu.

La grădiniţa din Berleşti, Ianca, deşi în situaţia ISJ figurează tavanele deteriorate, directorul Emil Dragomir spune că nu a primit autorizaţie sanitară pentru că nu există apă curentă şi grupul sanitar este în curte. "Acolo este o singură grupă de preşcolari şi ca să se facă un grup sanitar, să se tragă apă curentă ar însemna cheltuieli serioase şi sunt alte priorităţi, şcoli cu mai mulţi copii. Dar, oricum, clădirea este întreţinută, copiii pot veni la grădiniţă fără probleme", dă asigurări directorul Emil Dragomir.

În municipiu sunt 13 clădiri din sistemul educaţional neautorizate sanitar, printre care figurează un singur liceu. Este vorba despre Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius", aflat în această situaţie din cauza blocării, de către factorii responsabili din Ministerul Educaţiei, a unei investiţii importante în capusul şcolar.

Mai sunt nouă grădiniţe neautorizate şi trei şcoli în aceeaşi situaţie: Waldorf, "C. S. Aldea" şi "N. Kazatzakis". Prima nu a primit autorizaţie pentru că pe acelaşi nivel funcţionează împreună două forme de învăţământ, preşcolar şi primar, la "Kazatzakis" WC-ul este în exterior, iar la "C. S. Aldea" WC-urile sunt insuficiente.

"Sunt şcoli în clădiri monument istoric şi acolo este mai greu de intervenit. Şcoala «Aldea» este cuprinsă într-un program de reabilitare şi urmează ca într-un an, un an şi jumătate să fie reabilitată. La «Perpessicius» nici nu s-a mai solicitat autorizaţie, pentru că ei ştiu că nu o primesc până nu vom rezolva campusul. Aceste unităţi funcţionează cu autorizaţii provizorii. Oricum este bine pentru că s-au mai aşezat puţin lucrurile. Acum câţiva ani aveam şcoli care nu obţineau autorizaţie sanitară pentru că erau la stradă. Era absurd pentru că aşa fuseseră construite, nu le puteam muta, nu aveam ce face. Apoi, în aceşti ani am mai îmbunătăţit condiţiile de şcolarizare şi a crescut numărul de şcoli autorizate sanitar", declară primarul Brăilei, Aurel Simionescu.

Citiţi şi

Candidaţii la preşedinţie au picat şi testul la Educaţie

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: