Ce efecte are violul pe termen lung asupra victimelor şi care este principalul motiv pentru care majoritatea dintre ele îşi retrag plângerile împotriv agresorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, se consideră că violul se întâmplă în locuri întunecoase, părăsite şi că este comis de străini. Realitatea arată faptul că, în 70% din cazuri, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Femeilor împotriva Violenţei Artemis Cluj, violul este comis de o persoană cunoscută victimei (rudă, prieten, vecin, coleg de şcoală sau de serviciu, partener). Faptele de viol se produc în special în locuinţe şi în diferite momente ale zilei.

”Ceea ce trebuie sa ştie o victimă a infracţiunii de viol este faptul ca există viaţă şi după viol. Într-adevăr, şocul post-traumatic poate dura şi ani de zile. Femeile violate trăiesc sentimente de ruşine şi, de cele mai multe ori, se învinovăţesc pentru cele întâmplate-că au fost provocatoare sau naive, că s-au îmbrăcat indecent”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.

Efectele violurilor sunt de lungă durata şi se manifestă prin:

-Tulburări de memorie;

-Retrăirea repetată a evenimentului;

-Coşmaruri şi insomnii, pierderea interesului pentru familie, prieteni şi activităţi obişnuite;

-Depresie, iritabilitate, suspiciune;

-Sentimente de vinovăţie;

-Neacceptarea propriului corp.

„Nu mi se poate întâmpla mie” este de domeniul trecutului. Victimele trăiesc, în prima fază, sentimente de furie pentru ceea ce s-a întâmplat, ca apoi să se teamă că s-ar putea întâmpla din nou. Încrederea în oameni se diminuează cu atât mai mult cu cât victima crede ca cei din jur o vor învinovăţi. Confuză şi speriată, aceasta se izolează social. Tot teama este cea care determină victima să-şi retragă plângerea; 70% dintre victimele violurilor cu autori necunoscuţi şi 90% dintre victimele violurilor cu autori cunoscuţi fac acest lucru.

Conform Codului Penal al României, violul este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, excepţie făcând cazurile agravante, pentru care plângerea nu este necesară. Plângerea prealabilă trebuie depusă în maxim două luni de la producerea faptei.

În cazurile de viol, nu este posibilă împăcarea părţilor. Încetează urmărirea penală a violatorului sau procesul în faza de judecată doar dacă victima iţi retrage plângerea. Retragerea plângerii are caracter irevocabil, ulterior nemaiputând fi depusă o altă plângere pentru aceea faptă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite