UPDATE Brăileancă de 25 de ani dată dispărută după cutremurul devastator din Nepal. Tânăra era fascinată de călătoria la poalele Himalayei

UPDATE Brăileancă de 25 de ani dată dispărută după cutremurul devastator din Nepal. Tânăra era fascinată de călătoria la poalele Himalayei

Elena se declara încântată de experienţa trăită în Nepal   FOTO Facebook

Elena Folea, o brăileancă de 25 de ani, figurează pe lista persoanelor date dispărute în urma seismelor care au răvăşit Nepalul. Tânăra activează în domeniul artistic şi se afla în Nepal din 12 martie. După cutremurul de sâmbătă, Elena nu a mai dat niciun semn, fapt ce a determinat o altă româncă să o înregistreze în serviciul online "Person Finder" pus la dispoziţie de Google.

Ştiri pe aceeaşi temă

 UPDATE 14.00 Tânăra dată dispărută în Nepal a fost găsită. Elena a luat legătura cu familia şi a anunţat că este bine. Prietena Elenei, Claudia Drăgan, cea care a oferit mai multe informaţii despre ea pe serviciul online creat de Google "Person Finder", a confirmat că a vorbit cu Elena Folea, în dimineaţa zilei de luni. Elena a povestit că sâmbătă, ziua în care s-a produs cutremurul, nu era în Kathmandu, ci în afara oraşului, la un Festival de Muzică. În haosul creat după seism, ea nu a mai reuşit să anunţe că este în viaţă.


"Person Finder" a fost lansat de Google încă din 2010, după devastatorul seism care a avut loc în Haiti. În prezent, sistemul permite supravieţuitorilor seismului din Nepal să intre în legatură cu rudele lor, să primească şi să dea veşti.

Pe acest serviciu a fost înregistrată drept dispărută şi Elena Folea, de către românca Drăgan Claudia. Cea care a operat înregistrarea spune că Elena are 25 de ani, este scundă, slabă, roşcată şi are o aluniţă pe obrazul drept deasupra buzei. "Cu o zi înainte de cutremur era în Kathmandu. Niciun semn de la ea de atunci, dacă are cineva relaţii faţă de persoana ei, vă rog anunţaţi", este mesajul Claudiei lăsat pe "Person Finder".

Potrivit cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", Elena Folea activează în domeniul artistic şi, de câţiva ani, locuieşte în Franţa, în oraşul Epinal, o localitate cu 38.000 de locuitori, de pe malul râului Moselle. Epinal se află la 60 km sud de Nancy, în regiunea Lorraine.

În Nepal, Elena a plecat pe 10 martie, de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, cu escală în Doha, capitala Qatar. A ajuns la destinaţie pe 12 martie, dată la care posta pe Facebook: "Iată, am ajuns cu bine în Kathmandu, după ce am aşteptat cel puţin 2 ore după bagaje şi viza de intrare. Sunt încă sub şoc, o cultură total diferită, o mulţime de informaţii şi lucruri de descoperit. Chiar dacă oraşul este murdar şi poluat, oamenii sunt foarte calzi şi sociabili. Îmi place haosul şi energia de aici".

Din 12 martie, Elena a postat aproape zilnic imagini şi comentarii despre Nepal, ultima ei fotografie pe Facebook fiind din data de 22 aprilie - o imagine cu o femeie traversand o punte.  Pe 24 aprilie, la ora 06: 57, Elena a scris un comentariu la o imagine în care e surprinsă alături de o fetiţă. "The little angel makes the picture. She's fantastic!" sunt ultimele cuvinte scrise de Elena pe Facebook, cu o zi înainte de teribilul cutremur.

FOTO Facebook

Elena se declara fascinată de Nepal, ţinut pe care îl considera magic. Într-o postare referitoare la ritualuri, ea scria: "Astăzi am ajuns la Templul Pashupatinath, care se află pe malul unui mic râu, mai repede pârâu numit Bagmati, considerat sfânt, incinerarea pe malul său fiind o reţetă sigură pentru reîncarnare superioară în viaţa următoare. Aşa că mulţi nepalezi îşi aduc părinţii să îi incinereze aici, iar cenuşa lor să fie aruncată în Bagmati. Cu cât te apropii de templu, începi să simţi mirosul de ars, dar cumva dulceag.

Cei cu mirosul prea fin nu prea rezistă, însă eu am reuşit să nu mă retrag. Ne apropiem. Se lucrează din plin. Trei morţi sunt în curs de transformare în cenuşă, un altul este scos din raclă şi pregătit pentru ungere. Mă uit la ceremonial dincolo de pârâu. Lumea în jur stă şi se uită. Acum mai bine de un secol, dacă omul era important, era urmat pe rug de soţie, care ardea de vie alături de soţ într-un ceremonial numit sati. La doi paşi de ruguri, câteva femei spală hainele, alţii se spală pe cap în pârâul maro, plin de murdăriile Kathmandu-ului, dar sfinţit de cenuşa morţilor... Cum să faci baie în aşa ceva?".

La o altă postare, Elena nota: "În Nepal locuinţele se ascund de obicei în spatele prăvăliei familiei, mi se pare că fiecare are ceva de vândut. Îmi place aici, nu mizeria sau sărăcia care uneori mă umple de furie, ci atitudinea oamenilor. Sunt aşa împăcaţi cu ei înşişi, gata să facă totul, să o scoată la capăt în ciuda tuturor dificultăţilor... Şi fac asta cu zâmbetul pe buze şi bucurie în suflet".

Elena Folea nu este singurul român dispărut întregistrat pe "Person Finder", în urma cutremurului din Nepal. Conform datelor oferite de serviciul Google, un alt român dispărut se numeste Mihai Popean şi are 42 de ani. Acesta îşi documenta teza de post doctorat în capitala Nepalului, Kathmandu.

Ministerul Afacerilor Externe anunţa, duminică, la ora 18.00, că până la acest moment misiunea diplomatică din Nepal nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român printre victimele cutremurului de 7,9 grade pe scara Richter care a zguduit, sâmbătă, 25 aprilie, această ţară, şi a replicilor care au urmat.

"Pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificaţi încă 9 cetăţeni români, care, de asemenea, se află în afara oricărui pericol. Astfel, bilanţul cetăţenilor români localizaţi, contactaţi şi care sunt în siguranţă la acest moment este de 28 de persoane", informa MAE.

Citiţi şi

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările