Brăila:Cozi la carnea de porc, mieii-s prea scumpi!

Brăila:Cozi la carnea de porc, mieii-s prea scumpi!

Carne de miel la Piaţa Mare

În piaţele din Brăila se vinde carne de miel cu 20 de lei kilogramul, iar mielul viu cu 12 lei kilogramulApropierea Paştelui nu-I determină pe comercianţi să vină cu multă marfă în pieţe, dar nici pe cumpărători să îşi deschidă buzunarele. Contrar previziunilor, mieii sunt puţini şi scumpi

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile de Paşti carnea de miel şi chiar mieii vii sunt rarităţi în pieţele din Brăila.

În galantarele din Piaţa Mare, preţul cărnii de miel tăiat şi curăţat se ridică la 20 lei kg. Muşterii, de regulă oameni simpli, asemenea majorităţii celor care caută produse alimentare în Piaţa Halelor, se uită şi trec mai departe.

Un simplu calcul arată că o jumătate de miel, suficientă pentru o familie, pentru a onora masa de Paşti, costă 120 - 150 lei.


Mai bine porc

"Este scump. Prefer să cumpăr o bucată de muşchi de porc, mă ajunge la 20-30 lei şi astfel am o friptură de bună calitate în farfurie după atât amar de post. Miel, altădată, pentru că nu se vinde decât cu jumătatea şi nu am bani să cumpăr 6-8 kg de carne odată", ne-a declarat Ioan Dobre, pensionară.

Mieii, o raritate

Explicaţia pentru care anul acesta carnea de miel va fi mai puţină în galantar vine de la unul dintre cei care desfăşoară activităţi comerciale de profil în mai multe pieţe din muncipiu, Marian Gingăraşu, de la SC Prodaliment SRL.

"Mieii buni au fost cumpăraţi de arabi în cantitate mare. Au venit la stânile din judeţ cu camioane, cu cântar electronic, şi au oferit fără să se târguiască 11,5-12 lei /kg. Ciobanii au vândut, mulţumiţi de preţ. Acum ei nu vor să lase preţul mai jos", spune Gingăraşu.


Cu acest prilej am aflat şi care este temerea comercianţilor care se codesc să aducă mari cantităţi de miei sacrificaţi la vânzare. Pe de altă parte, oferta este mică acum dar nici cerere nu este.

"Un miel tăiat îşi schimbă culoarea într-o zi, iar dacă nu l-ai vândut atunci proaspăt, el scade 1-1,5 kg. la carcasă, cu paguba firmei", ne-a mai explicat Marian Gingăraşu.

12 lei kilogramul, în viu

Aceasta este şi predicţia făcută de cei care au boxe în piaţa Halelor. În spatele Pieţei Mari, acolo unde puţinii ciobani care s-au aventurat cu miei, au cerut 12lei/kg, sunt aşteptaţi în continuare şi alţi crescători. Pentru cei care doresc, mielul este tăiat şi cutăţat şi jupuit pe loc, dar nu gratis, ci în schimbul blăniţei.

citeste totul despre: