Brăila: Ilie Tincu, comandantul ultimei nave cu aburi şi zbaturi construită în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Ilie Tincu, comandantul ultimei nave cu aburi şi zbaturi construită în Europa
Brăila: Ilie Tincu, comandantul ultimei nave cu aburi şi zbaturi construită în Europa

Ilie Tincu se află la comanda navei Borcea din data de 10 februarie 1979. Consideră că a avut fericirea de a avea două familii. Una a fost cea de acasă şi a doua cea de pe navă.

Profil

Născut: 3 septembrie 1953, lagărul de muncă „Salcia” din Balta Brăilei
Studii: Şcoala de Navigaţie Galaţi
Ocupaţia : comandant fluvial
Familie: căsătorit, doi copii

Este comandantul ultimului vapor cu zbaturi construit în România şi în Europa, nava Borcea. Nu suportă denumirea de navă, pentru bijuteria pe care o comandă, după cum afirmă comandantul Ilie Tincu „deoarece  nu se potriveşte. Este ceea ce în dicţionare se numeşte vapor. Adică o navă cu aburi.”
 
La cârma unui tezaur

Viaţa a început cum se poate mai dur pentru Ilie Tincu. A văzut lumina zilei în lagărul de muncă de la „Salcia”. A rămas în grija tatălui de la vârsta de şase luni, până la doi ani şi patru luni, când mama a revenit din închisoarea pentru deţinuţi politici de la Alba Iulia.

„Trecutul politic al părinţilor mei s-a concretizat în multe piedici ulterioare. Eram la Facultatea de Industrie Alimentară în anul II când am fost chemat de conducere şi mi s-a spus scurt, fără alte explicaţii că sunt exmatriculat.
Am fost însă primit la Şcoala de Navigaţie Fluvială, şi aşa a început cariera mea de navigator.”
ne-a explicat Ilie Tincu.

„Până în anul 1979 am activat tot pe nave cu abur,  pe remorcherele Ceahlău şi Bicaz. De aceea atunci când s-a ivit posibilitatea, am fost trimis pe Borcea, ca şi comandant de navă. Am luat în primire vaporul, într-o stare deplorabilă, şi treptat am reuşit să-l aduc în starea a de a fi folosit în scopuri didactice. Interesant este faptul că pentru elevii liceului de marină de atunci, proprietarul navei, maşinile de fabricaţie Krupp şi cazanele de presiune constituiau o adevărată curiozitate. O altă curiozitate  constă în faptul că nava, fiind făcută în anul 1914, are toată construcţia îmbinată prin nituire. Tocmai de aceea este inclusă în Patrimoniul Naţional categoria Tezaur Tehnic. Este cu totul altceva spre deosebire de navele mai moderne, cu corp sudat” ne-a spus comandantul vaporului, cel din mâna căruia au ieşit generaţii întregi de navigatori.

O navă călcată de celebrităţi

În decursul vremii, de la lansare până astăzi, la bordul vasului Borcea s-au aflat numeroase personalităţi. Regele Fredinand supranumit Întregitorul a fost primul din lungul şir de celebrităţi. Pe vapor au urcat şi Gheorghe Gheorghiu Dej cu Nikita Hruşciov, Lucreţiu Pătrăşcanu şi Emil Bodnăraş.

 „Pe Borcea s-au turnat scene din filmele din seria lui Mărgelatu, aşa că la bord au fost şi Florin Piersic şi Magda Barbu şi  mulţi actori şi regizori de renume. Dar punţile vaporului au fost călcate şi de actualul şef al statului, Traian Băsescu, de Adrian Năstase, de Nicolae Văcăroiu şi de Ludovic Orban”,  şi-a depănat amintirile  IlieTincu.

Întrebări şi răspunsuri

Care-i mai tare zbatul sau elicea?

I.T. : „Toată lumea ştie că la întrebare s-a răspuns prin secolul al XIX lea. Atunci a învins elicea. La noi, nu a fost aşa. În anul 1984, Borcea de 170 de Cai Putere, navă cu zbaturi, a fost legată cu o parâmă de remorcherul Păltiniş de 600 de cai putere cu elice. Ambele nave au fost băgate în turaţie maximă. Iniţial, Păltiniş a tras-o câţiva metri pe Borcea. Dar când vaporul nostru aprins cu vigoare apa în zbaturi, l-am tras pe Păltiniş de nu mai ştiau marinarii de pe el ce să facă.

În cât timp poate pleca Borcea de la chei?

I.T. :"Din momentul aprinderii flăcării la cazan, în 24 de ore. Atât durează punerea sub presiune. Dar odată pornită, Borcea, arde orice material combustibil, astfel că neutralizează prin foc toate deşeurile lichide care pot arde".

Ce-i place

Teatrul. Este un împătimit al spectacolelor de la Maria Filotti şi nu scapă nicio trupă de teatru venită în turneu la Brăila. Citeşte orice-i pică în mână, mai ales pe teme de istorie şi geografie. Când poate, urcă în maşină şi colindă toată ţara.

Ce nu-i place

Minciuna. Consideră că o minciună chiar bine spusă este demascată mai devreme sau mai târziu. Aşa că adevărul este singurul pe care-l acceptă. Nu-i plac beţivii. După părerea sa, orice om are dreptul al un şpriţ dar nu înţelege excesul. De aceea pe nava Borcea, niciodată nu au fost angajaţi consumatori împătimiţi de alcool.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite