Anchetă: Cuţitarii afaceristului brăilean Ilie Paraschiv au fost identificaţi

Agresorii, care se sustrag de la cercetări, sunt acuzaţi de vătămare corporală, tulburarea liniştii şi port ilegal de arme. După ce 22 de case ale interlopilor au fost răscolite de „mascaţi", anchetatorii au aflat numele celor care l-au tăiat pe bodyguardul omului de afaceri Ilie Paraschiv.

Ştiri pe aceeaşi temă


Sterică Artin, Dorin Stroe, Iulius Cezar Rădulescu şi Cristian Rădulescu au acum dosar penal, însă oamenii legii n-au reuşit să-i audieze, pentru că se ascund.

„Împotriva celor patru s-a dispus începerea urmăririi penale, fiind cercetaţi, în lipsă, pentru ultraj contra bunelor moravuri, vătămare corporală şi port ilegal de arme albe", a precizat procurorul criminalist Marinela Coşniţă, şef Secţie Penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

Pe 16 iulie, mai mulţi indivizi l-au ironizat pe omul de afaceri Ilie Paraschiv, la o terasă din Staţiunea Lacu Sărat. În ajutor, i-a sărit bodyguardul, Ştefan Moraru, de 38 de ani, care a încercat să-i liniştească pe scandalagii.

Pretext pentru percheziţii

Până să pună mâna pe pistol şi să se apere, Moraru a fost atacat cu săbii şi cuţite, una dintre lovituri fiind aplicată aproape de artera femurală. Bărbatul are nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale, dacă nu intervin complicaţii.

Incidentul a fost picătura care a umplut paharul. După patru zile de la atac, zeci de poliţişti şi jandarmi au dat buzna, dis-de-dimineaţă, în casele a 22 de suspecţi.

„Cei depistaţi la domiciliu au fost conduşi la sediul IPJ pentru a fi audiaţi de judiciarişti în cauzele penale aflate în lucru", ne-a declarat ag. principal Camelia Bucur, din cadrul Biroului de Presă al poliţiei.

Surse judiciare ne-a precizat că percheziţiile nu i-au vizat doar pe cei patru suspecţi, ci şi pe membrii clanului Băncuţă, implicat în scandalul de la Constanţa.

Cert este că, la descinderi, au fost confiscate zeci de săbii, cuţite, macete, topoare, nunceak-uri, ba chiar şi cătuşe şi staţii de emisie-recepţie. Clanul Băncuţă a fost prins la Bucureşti.

„Acţiunea a fost organizată de Parchetul de pe lângă Tribunal, în colaborare cu Poliţia şi Jandarmeria. Pe numele celor patru suspecţi nu a fost emis până acum, mandat de arestare preventivă" a mai spus procurorul Marinela Coşniţă.

Descinderile de aceste gen, realizate cu participarea a două-trei sute de poliţişti şi jandarmi, sunt atent planificate.

De regulă, sunt vizate mai multe grupări interlope, iar infracţiunile comise de suspecţi vizează inclusiv traficul de persoane, şantajul, portul ilegal de arme, infracţiuni comise prin violenţă. 

Principala afacere a lui Ilie Paraschiv este firma "Eleny" SRL, infiinţată in 1991. La început, "Eleny" era doar un magazin, amplasat pe strada 1 Decembrie 1918, la nr. 113.

Cu timpul, magazinul s-a dezvoltat. "Eleny" a amenajat un uriaş complex comercial en-gros pe şoseaua Râmnicu Sărat, într-o hală industrială dezafectată, închiriată de la "Irmex" SA.

Apoi, a urmat complexul comercial amenajat in subsolul magazinului "Dunărea"- acum, Winmarkt- într-un spaţiu comercial închiriat de la "Concordia".

Elanul afacerist al lui Ilie Paraschiv a dus la deschiderea unui alt complex comercial de acest gen, în fostul restaurant cunoscut sub porecla "Pistruiatul", în cartierul Radu Negru. Cele 3 complexuri totalizează peste 200 de standuri închiriate de tot atâte firme.

În "en-gros"-ul de pe Râmnicu Sărat, chiria unui stand de 6 metri pătraţi saltă peste 1000 de lei.

Aceeaşi "Eleny" a cumpărat, anul trecut, căminul "Concivia" cu circa 1 miliard de lei vechi, in rate lunare.

Firma "Eleny" a fost evidenţiată şi de Camera de Comerţ, Industrie si Agricultura Brăila, plasând-o în topul firmelor brăilene pe anul 1998. SC "Eleny" SRL s-a clasat a doua pe judeţ la capitolul "intreprinderi mici", categoria "Servicii sociale şi generale".

citeste totul despre: