Adrian Simion, profesorul care a fondat Liceul de Artă şi „Micul Darclee”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Adrian Simion
Profesorul Adrian Simion

Profesorul Simion a condus Liceul de Artă în cea mai grea perioadă a existenţei sale. Iubeşte teatrul şi lectura, aşa cum iubeşte şi profesia de dascăl.

Braşovean la origine, născut într-o familie de oameni harnici, de la care a învăţat „lecţia vieţii", Adrian Simion reprezintă un adevărat simbol pentru sutele de absolvenţi ai Liceului de Artă „Hariclea Darclee" din Brăila.

Plecat de mulţi ani din locurile natale, a rămas „ardelean convins", iar acest lucru îl datorează părinţilor.

„Am învăţat ca, tot ceea ce fac, să fac temeinic şi să-mi asum responsabilitatea pentru cele făcute. Tata mi-a fost model de comportament - un spirit «moromeţian», plin de umor. Am moştenit de la tata simţul umorului, dacă nu am avea acest simţ lumea ar fi mult mai tristă", ne-a mărturisit.

Fondator şi profesor

După absolvirea Facultăţii de Filologie, Adrian Simion a obţinut, în 1980, prin concurs, postul de profesor la Şcoala nr. 22 Brăila, actuala „Radu Tudoran".

Între 1985 şi 1990, a fost profesor şi director adjunct al Şcolii nr. 32 din Obor („Dimitrie Cantemir"), iar din 1990 s-a transferat la fosta Şcoală nr. 14, devenită, din acel an, Liceu de Artă.

Părinte al liceului, Simion a fost directorul instituţiei în două mandate (1991-1999).

„Au fost anii cei mai frumoşi, dar şi cei mai grei şi care mi-au marcat existenţa. Liceul funcţiona în trei schimburi, în trei clădiri diferite şi - ceea ce n-am putut să accept - orele de profil (muzică, artă plastică) se făceau în spaţii improprii. În 1993, a căzut o bucată de plafon, în timpul orei, exact între copii şi profesor, şi atunci am plecat direct la minister", povesteşte reputatul dascăl.

Aşa i-a fost atribuită Liceului de Artă clădirea şcolii speciale de pe strada Bălcescu 13. A început, atunci, o altă luptă, pentru că fostele spălătorii trebuiau transformate în ateliere de artă plastică şi design.

În prezent, în clădirea respectivă sunt opt săli de clasă, 19 săli de specialitate şi o sală de festivităţi.

Părintele „Micului Darclee"

În 1995, Adrian Simion a iniţiat primul concurs de canto al liceelor de artă din România, intitulat „Hariclea Darclee".

„Am făcut acest lucru pentru că, la 1 iunie acelaşi an, liceul nostru a primit, prin Ordin ministerial, numele vestitei soprane brăilene. Concursul a avut o existenţă zbuciumată până în 2005, când am fost nevoiţi să-l oprim, datorită faptului că există şi un concurs cu acelaşi nume, întemeiat de soprana Mariana Nicolesco. Regret şi acum dispariţia «Micului Darclee», coordonat magistral de soprana Sanda Şandru. Acest concurs nu a atentat niciodată la gloria apreciatului concurs al d-nei Nicolesco", ne-a spus Adrian Simion.

„Micul Darclee" a fost o adevărată pepinieră pentru concursul cel mare „Darclee".

Ce-i place

Îmi plac oamenii inteligenţi, frumoşi spiritual, care au simţul umorului şi care pot şi vor să facă ceva pentru semenii lor. Îmi place literatura şi să mă întâlnesc cu prietenii - şi am foarte mulţi! - la „căsuţa de vacanţă" din chirpici, din apropiere de Brăila. Îmi place, pentru totdeauna, teatrul.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna şi nu-mi plac oamenii care nu-şi respectă cuvântul dat. Mai presus de toate, urăsc ţigara şi încerc să-i conving pe fumători să adopte «alt viciu». Nu-mi place când observ cum tinerii de azi văd în lectură un supliciu. Nu-mi place, urăsc lipsa de punctualitate.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi organizat şi prima ediţie a concursului „Gheorghe Naum". Când s-a petrecut?

A.S.: „În 1995, ajungând anul acesta era la a XVI-a ediţie. Un alt concurs de suflet este «Ion Gâţă - In memoriam», întemeiat în memoria fostului coleg şi profesor".

Aţi fost şi director al teatrului ?

A.S.: „Da, în 2000, timp în care am reluat legăturile Brăilei cu regizoarea Cătălina Buzoianu. Am avut al treilea mandat de director al Liceului de Artă, iar în 2008 am fost promovat inspector şcolar. Am demisionat în octombrie 2009, pentru că nu mă implic politic. Din septembrie, sunt din nou inspector".

Profil

Născut: 30 septembrie 1951, Braşov.
Studii: Facultatea de Filologie a Univ. „Al. I. Cuza", Iaşi.
Ocupaţie: inspector şcolar limba şi literatura română.
Familie: căsătorit - soţia învăţătoare, fiul masterand.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite