Spital în pericol de surpare. Unitatea medicală e afectată de alunecări de teren, iar pereţii unei secţii sunt plini de fisuri

Spital în pericol de surpare. Unitatea medicală e afectată de alunecări de teren, iar pereţii unei secţii sunt plini de fisuri

Spitalul municipal Dorohoi este în pericol din cauza alunecărilor de teren FOTO spitaldorohoi.ro

Spitalul municipal din Dorohoi, judeţul Botoşani, este în pericol de surpare. Unitatea medicală cu peste 300 de paturi, cu Maternitate şi Secţie de Psihiatrie, se află pe un teren cu grave alunecări de teren. În momentul de faţă s-au surpat chiar lângă spital 200 de metri pătraţi de teren, iar una dintre clădirile unităţii sanitare este plină de fisuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Probleme deosebite de grave pentru Spitalul Municipal din Dorohoi. Unitatea medicală care deserveşte nordul judeţului Botoşani este în pericol de surpare. Şi asta în condiţiile în care se află pe o suprafaţă de teren grav afectată de alunecări de teren. Situaţia disperată a spitalului botoşănean a ajuns în atenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca problemă majoră.

Spitalul condamnat de alunecări de teren
 
Astăzi, 27 noiembrie 2017, autorităţile locale din municipiul Dorohoi au lansat un apel de ajutor către Prefectura Botoşani privind situaţia Spitalului Municipal Dorohoi. Au fost semnalate grave alunecări de teren chiar lângă unitatea medicală. Mai precis un versant s-a surpat la jumătate de metru de gardul spitalului. Practic 200 de metri pătraţi de teren s-au surpat cu tot cu iarbă şi copaci lângă spital.  
 
”Pe terenul aparţinând domeniului public al municipiului Dorohoi situat la limita proprietăţii cu spitalul municipal Dorohoi, în dreptul secţiei de Psihiatrie, se manifestă fenomenul de alunecări de teren, urmat de o surpare a stratului vegetal şi a arboreţilor pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi pe lungime, la o distanţă de aproximativ 0.5 metri de gardul de cărămidă al incintei spitalului municipal”, se arată în raportul unei comisii trimise de Prefectură la faţa locului. Mai mult decât atât, clădirea care adăposteşte secţia de psihiatrie este grav afactată de aluncările de teren, fiind înţesată cu fisuri, inclusiv la nivelul fundaţiei. 
 
”Clădirea secţiei de psihiatrie este dispusă la o distanţă de 10 metri faţă de marginea de nord vest a surpării provenită din alunecarea de teren. Sunt constatate fisuri verticale şi oblice, pe pereţii exteriori şi la nivelul fundaţiei”, se arată în acelaşi raport.
 
Sunt necesare consolidări imediate
 
În momentul de faţă nu se ştie cu exactitate amploarea alunecărilor de teren, nici dacă s-ar putea produce o nouă surpare de mari dimensiuni care să afecteze spitalul. Cert este că Primăria Dorohoi solicită consolidări imediate ale terenului. ”Primaria municipiului Dorohoi solicită sprijin pentru găsirea unor soluţii concrete şi urgente în vedere consolidării acestui versant. În urma constatărilor, comisia propune realizarea unui studiu geotehnic, expertizei geotehnice şi după caz a proiectul de consolidare a versantului afectat. 
 
Elaborarea unei expertize tehnice la clădirea afectată, în vederea realizării proiectului tehnic de consolidare şi reparaţii dar şi monitorizarea şi urmărirea în timp a evoluţiei fenomenelor de alunecare de teren”, precizează prefectul Dan Şlincu. Spitalul municipal Dorohoi este cea mai importantă unitate sanitară din zona de nord a judeţului, care deserveşte în special comunele de pe malul Prutului.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: