Peste 120 de oameni infectaţi cu bacterii din spital, în plină pandemie, la Botoşani. Cei mai mulţi s-au infectat după operaţii

Peste 120 de oameni infectaţi cu bacterii din spital, în plină pandemie, la Botoşani. Cei mai mulţi s-au infectat după operaţii

Spitalul Judeţean ”Mavromati” FOTO botosaneanul.ro

Peste 120 de botoşăneni s-au ales, anul acesta, cu infecţii din spitale. Cei mai mulţi au luat bacterii după intervenţii chirurgicale. Nu au scăpat nici mamele sau nou-născuţii de la Maternitatea. Culmea, infecţiile nosocomiale s-au suprapus şi cu pandemia de COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Infecţiile nosocomiale luate de pacienţi de prin spitale continuă să dea bătăi de cap în judeţul Botoşani. Nu mai puţin de 121 de persoane au fost infectate cu diferite bacterii periculoase după ce au primit tratament cu internare în spital. Deşi mult timp numărul infecţiilor intraspitaliceşti a fost un subiect tabu, anul acesta reprezentanţii spitalului au făcut publice numărul de persoane infectate în mod cert, cu aceste bacterii, la Spitalul Judeţean ”Mavromati”.  

Operaţiile, sursă de infecţie
 
Cele mai multe persoane s-au infectat cu bacterii din spital după intervenţii chirurgicale. ”Cele mai multe cazuri de infecţii asociate au apărut, în trimestrul I şi II al acestui an, pe secţia de chirurgie. Au mai fost încă trei la urologie, cinci la neonatologie şi 79 pe restul secţiilor. ”, spune Ioan Asaftei purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean ”Mavromati”. 

Specialiştii arată că majoritatea bacteriilor cauzatoare de infecţii intraspitaliceşti pot fi transmise şi altor persoane, inclusiv celor de acasă. Sunt cazuri de bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotice. 
 
Scandaluri din cauza infecţiilor din spital
 
Infecţii intraspitaliceşti sunt depistate şi la Maternitatea Botoşani. De exemplu în 2017, la Maternitatea au fost depistaţi zeci de bebeluşi infectaţi cu streptococ betahemolitic. Doi copii au şi murit din cauza acestor infecţii, Maternitatea ajungând din această cauză în mijlocul unui scandal. 

În orice caz numărul infecţiilor intraspitaliceşti a crescut. Dacă în 2018, Spitalul Judeţean raporta doar 85, anul acesta doar în primele două trimestre are 121 de cazuri. Mai mult decât atât, infecţiile au avut loc şi în perioada de pandemie, când Spitalul Judeţean Botoşani a fost grav afectat de COVID-19. Tocmai de aceea unii specialişti cred că uneori infecţiile s-au suprapus şi în cazurilde COVID-19. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările