Detaliile unei curse arctice infernale. Cum a reuşit un pompier român să câştige unul dintre cele mai grele ultramaratoane din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Rotariu aproape de linia de sosire în cursa de la Polul Nord FOTO Canal Aventure/Facebook
Iulian Rotariu aproape de linia de sosire în cursa de la Polul Nord FOTO Canal Aventure/Facebook

Iulian Rotariu, un subofiţer de pompieri din Botoşani, pasionat de ultramaraton, a reuşit o performanţă greu de egalat. Acesta a câştigat Nomad Lapland, o cursă extremă de 270 de kilometri în condiţii greu de imaginat şi fără odihnă. Este al cincilea ultramaraton extrem câştigat de pompierul botoşănean în ultimii trei ani.

Subofiţerul de pompieri Iulian Rotariu, din Botoşani, a reuşit, la 46 de ani, aproape imposibilul. După ce a alergat 48 de ore, aproape fără oprire, în condiţii pe care puţini le-ar îndura, pompierul botoşănean a câştigat, săptămâna trecută, cel de-al cincilea  ultramaraton din ultimii trei ani.

Este singurul român care a câştigat toate cursele organizate de Canal Aventure, o organizaţie specializată în curse extreme. Totodată Iulian Rotariu este singurul român care a străbătut în alergare cele mai dure şi întinse pustietăţi din lume, inclusiv deşertul antartic, la -60 de grade. 

Fără odihnă, 270 de kilometri, în infernul alb

Ultimul ultramaraton câştigat de Iulian Rotariu s-a desfăşurat în perioada 24-28 ianuarie, în nordul Finlandei, la Cercul Polar. Organizatorii evenimentului Canal Aventure, cunoscuţi pentru organizarea de ultramaratoane extreme, au pregătit şi de această dată un traseu infernal. 

La start s-au aliniat doar 20 de participanţi, doar cei mai rezistenţi alergători extremi din lume. Printre aceştia s-a aflat şi Iulian Rotariu, un pompier botoşănean pasionat de ultramaraton extrem, şi deja un veteran al curselor în condiţii infernale. 

Concurenţii au fost nevoiţi să străbată 270 de kilometri prin Laponia finlandeză. Pe scurt, la Polul Nord. Pe lângă temperaturile extreme de -40 de grade Celsius şi stratul gros de zăpadă, alergătorii au înfruntat şi oboseala. 

Cei 270 de kilometri ai ultramaratonului trebuiau parcurşi aproape fără oprire. Participanţii se puteau opri pentru perioade scurte de timp, doar pentru a mânca şi bea apă. Nu aveau voie să doarmă. Chiar şi în aceste condiţii, la 46 de ani, pompierul botoşănean a condus cursa de la un capăt la celălalt, reuşind să ajungă la linia de sosire după 48 de ore şi 270 de kilometri pe zăpadă şi ger. 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că secretul reuşitei lui Iulian Rotariu este o ambiţie şi o disciplină de fier, dar şi credinţa că va reuşi. „Pare un om obişnuit, dar are puteri supranaturale. Colegul nostru, Iulian Rotariu, pare firav, dar voinţa lui este de fier. Iulian a câştigat o nouă cursă, Nomad Lapland 2022, organizată în Finlanda, în condiţii imposibile pentru oamenii obişnuiţi”, spun reprezentanţii ISU. 

Patru victorii şi două recorduri în ultimii trei ani

Pentru pompierul botoşănean Nomad Lapland 2002 este cea de-a cincea victorie la un ultramaraton extrem. În ultimii trei ani, a mai câştigat încă patru curse infernale, organizate în diferite locaţii pe Glob, parte a circuitului Canal Aventure. 

În anul 2019 Iulian Rotariu a câştigat  ultramaratonul ”Ultra Africa Race” organizat în Mozambic dar şi ”The Track”, o cursă infernală de 522 de kilometri în deşertul Australian. În 2020 a câştigat ”Ultra Asia Race„, ultramaraton organizat în junglele Vietnamului, pentru ca în 2021 să câştige şi Ultramaratonul de 220 de kilometri din Bolivia. 

Pe lângă cursele extreme ale Canal Aventure, Iulian Rotariu participă din 2014, la curse în deşert. S-a făcut remarcat în 2016 după ce a câştigat, la categoria sa de vârstă, ”Gobi March”, un ultramaraton prin Mongolia şi China. Mai apoi a participat la alte curse, câştigând, de multe ori, la categoria sa de vârstă în deşertul Atacama, Namibia, Sahara, Patagonia dar şi Atanartica, acolo unde s-a clasat pe locul II. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Peisajul apocaliptic din Munţii Lotrului. Este nevoie de 600.000 de puieţi pentru înlocuirea pădurilor rase FOTO VIDEO

Doi dintre cei mai faimoşi alergători din China, printre victimele ultramaratonului de 100 de kilometri

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite