O americancă în căutarea lui Dracula, în România comunistă: românii se simţeau insultaţi când îl comparam pe Dracula cu Vlad Ţepeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi înainte de Revoluţie nu puţini erau străinii care alegeau să vină în România în căutarea lui Dracula. Este şi cazul americancei Charlotte Simsen, care a ajuns în România cu un program de studii şi s-a îndrăgostit de mitul lui Dracula. Întoarsă în Statele Unite aceasta a continuat explorarea lumii vampirilor, încriindu-se chiar în Societatea Dracula.

Americanca Charlotte Simsen a vizitat România în anii `70, când deja avea şapte copii şi era căsătorită. Cu toate că avea familie a ales să îşi continue studiile, oferindu-i-se ocazia să viziteze România şi să studieze într-o universitatea clujeană pentru un semestru.

În cadrul unui material publicat de New York Times în 1986, femeia povesteşte cum a găsit România comunistă şi cum se integra mitul lui Dracula într-un stat socialist.  Americanca îşi aminteşte cum a luat masa la Hotel Coroana de Aur, acolo unde ar fi poposit şi personajul principal din Dracula, unde a fost întâmpinată de lăutari care au încântat-o cu muzică ţigănească.

„În Cluj-Napoca, am fost întâmpinaţi cu cafea, lângă care se aflau pahare cu ţuică, un lichior incolor tare, făcut din prune. Această întâmpinare tradiţională a devenit tot mai familiară, întâlnind-o în mai toate şcolile pe care le-am vizitat,” precizează Charlotte, în materialul publicat de New York Times.

Fiind nevoită să aleagă un subiect pentru lucrarea finală de semestru, americanca nu a putut să nu „profite” de zona în care se afla, optând pentru un studiu comparativ între Vlad Ţepeş şi atât de cunoscutul personaj Dracula.

„Persoanele din cadrul universităţii ezitau să discute despre vampirism, nici măcar nu auziseră de romanul lui Stoker. Românii se simţeau insultaţi de gândul de a-l compara pe Dracula cu Vlad Ţepeş, cel care a salvat ţara de invadatorii turci, considerat un erou,” mai relatează femeia.

Într-o vizită la Bistriţa, americanca a avut ocazia să îl întâlnească şi pe Alexandru Misiuga, cel care  a pus bazele primului şi singurului castel-hotel dedicat contelui Dracula din ţară, folosindu-se de descrierile din romanul lui Stoker. Charlotte îşi aminteşte faptul că biroul baronului Misiuga era tapetat cu postere cu Dracula, bistriţeanul fiind de altfel prima persoana din România pe care o întâlnea care auzise de romanul lui Bram Stoker.

Fascinată de meleagurile lui Dracula, întoarsă în Statele Unite, Charlotte s-a înscris în Societatea Dracula, despre care aflase de la Alexandru Misiuga, care era deja familiarizat cu fanii contelui din inima Transilvaniei.

„Nu doar că am primit un card de membru roşu ca sângele (n.r. de la Societatea Dracula), dar am devenit şi fascinată de literatura draculistă şi am început să cunosc şi alţi fani ai genului din toată lumea,” spunea Charlotte.

Alături de alţi membri ai Societăţii Dracula, Charlotte s-a reîntors de mai multe ori în Transilvania şi a urmat paşii lui Dracula, îmbogăţind cunoştinţele deja avute cu amănunte istorice despre Vlad Ţepeş.


Vă mai recomandăm:

Pentru prima dată un descendent de-al lui Bram Stoker vine în România. Stră-strănepotul scriitorului pregăteşte un ghid de călătorii

Jurnaliştii de la Travel Channel despre Pasul Bârgăului: „Locul este aproape la fel de înspăimântător precum e descris şi în romanul Dracula”

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite