Cum a ajuns un român să fie plătit pentru a filma cele mai frumoase locuri din lume, din Africa până în America de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ar fi să ai posibilitatea să călătoreşti în cele mai interesante şi fascinante destinaţii din lume şi să fii plătit pentru a face lucrul acesta? Deşi pare doar un vis frumos, este realitate pentru Cristi Moldovan, un român de 27 de ani, al cărui job este să călătorească prin lume şi să surprindă cele mai frumoase imagini.

Cristi Moldovan are 27 de ani şi este din Bistriţa. Timp de câţiva ani, acesta a fost cameraman la un post local de televiziune şi mai apoi la unul naţional. Călătoriile s-au numărat mereu printre pasiunile sale, reuşind să le transforme în ultimii ani într-un adevărat job. Cristi a reuşit să îmbine pasiunea pentru călătorii cu cea pentru imagine într-un stil de viaţă. 

Primul proiect nu doar că l-a purtat în afara graniţelor ţării, ci i-a permis să ajungă în patria renumitului Pablo Escobar. Trei luni a petrecut bistriţeanul în Columbia, unde a filmat pentru un documentar axat pe turismul corporate. Acesta a avut ocazia să ajungă şi în Ecuador, unde a urcat pe Cotopaxi, cel mai înalt vârf din Ecuador, care se apropie de 6000 de metri. 

„La un moment dat filmam o fântână arteziană de pe o arteră principală, iar în cadru au apărut 8 soldaţi înarmaţi până în gât, ajutaţi de câini special antrenaţi pentru a detecta explozibili. Am fost puţin nedumerit, ulterior am aflat că este ceva ce se întâmplă la ordinea zilei. În rest, oamenii sunt deschişi către evoluţie şi au făcut schimbări mari în ceea ce priveşte lupta împotriva mafiei”, dezvăluie tânărul.

image

Cristi Moldovan a dus steagul României pe cel mai înalt vârf din Ecuador (Foto: Cristi Moldovan)

Întors din Columbia, Cristi a căutat o nouă aventură, care să-i permită să vadă lumea. Propunerea a venit în urmă cu un an tocmai de la o firmă din Cluj-Napoca, a cărei scop este să documenteze video cele mai frumoase locuri de pe mapamond. 

Proiectul poartă numele „Around the World 4K”. Noutatea sa este tocmai tehnologia folosită, fiind primul proiect de acest gen care vine să reunească imagini din întreaga lume folosindu-se de 4K. Imaginile pot fi achiziţionate de producătorii de filme artistice, documentare sau reclame.

Această tehnologie permite practic o calitate foarte bună a imaginii. Se estimează că în 5-10 ani aceasta va fi atât de comună, încât în mai toate casele se va regăsi un televizor cu 4K. 

„Era genul de aventură la care voiam eu să mă înham”, mărturiseşte Cristi Moldovan. 

În ultimul an, tânărul cameraman a făcut un tur al României, documentând video cele mai importante şi frumoase oraşe. În aceste „turnee” sau expediţii cum le numeşte Cristi, de obicei este însoţit şi de alţi colegi, pentru a putea suprinde locurile respective din cât mai multe unghiuri. Se filmează prin mai multe tehnici, imagini fixe, mofile, precum şi cu drone.  

Din Columbia în...Game of Thrones

A urmat mai apoi un turneu maraton de o lună, în care Cristi a luat la pas Balcanii. A ajuns în Serbia, în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Slovenia. În Croaţia, bistriţeanul a avut ocazia să documenteze şi Dubrovnik-ul, localitatea unde s-au filmat o parte din scenele celebrului serial Game of Thrones. 

Spune că niciodată nu porneau la drum fără o documentare în prealabil, pentru a identifica locurile din fiecare ţară care merită filmate. 

„Mi-a plăcut mult Dubrovnik-ul, pentru că este foarte bine păstrat, deşi a devenit foarte „turistic”. La tot pasul poţi să vezi scene din Game of Thrones. Tot în Croaţia merită vizitat Plitvnice, un parc naţional spectaculos. În general în Balcani chiar mi-a plăcut. 

Marea provocare în ţările balcanice a fost comunicarea. În multe dintre aceste ţări nu se vorbea limba engleză. 

croatia bistrita bun

   Peisaj din Croaţia (FOTO: Around The World 4k )

„Cea ma mare provocare a fost comunicarea verbală. Atunci ne-am folosit de „limba universală”, cea non-verbală. Aşa ne-am descurcat, dând din mâini”, dezvăluie tânărul cameraman.

În preajma Crăciunului, Cristi a ajuns cu colegii săi în cele mai renumite oraşe din Europa pentru decoraţiunile şi târgurile dedicate acestei sărbători. A bifat Budapesta, Bratislava, Viena, Salzburg, Graz, Munchen, Frankfurt, Nurnberg, Praga, Cracovia şi Viena. 

În doar jumătate de an, bistriţeanul a parcurs în jur de 20.000 de kilometri doar în Europa. Documentările durau între câteva zile şi chiar şi o lună. 

În luna ianuarie, Cristi a avut ocazia să surprindă cele mai renumite staţiuni dedicate sporturilor de iarnă. A luat atunci Alpii la rând, ajungând pe pârtiile celebre din Austria, Elveţia sau Franţa.

„Oamenii urcau cu telescaunul, iar eu şi colegii mei urcam pe jos, pe pârtie, cu trepiedul, aparatele şi drona după noi. A fost amuzant. Mi-a plăcut foarte mult Elveţia, ca şi stil de viaţă. În Croaţia este posibil să te alegi cu o întindere la gât întorcând privirea după domnişoare, pentru că sunt foarte frumoase. În schimb, în Elveţia poţi ajunge în aceeaşi situaţie întorcând capul după maşini, cele mai scumpe şi foarte scumpe”,  îşi aminteşte bistriţeanul. 

salzburg bistrita bun

   Salzburg, în haine de sărbătoare (Foto: Around The World 4K)

Alături de lei, girafe şi zebre, de la răsărit la apus

Cea mai spectaculoasă destinaţie unde Cristi a avut ocazia să ajungă vara aceasta este Africa. Alături de echipa cu care lucrează, acesta a petrecut 10 zile în Kenya, unde a surprins cele mai importante momente din migraţia anuală a animalelor. 

„Au fost 10 zile în care de la răsărit până la apus, eu alături de colegii mei, ne-am petrecut tot timpul alături de lei, zebre, girafe şi hipopotami, am surprins animalele sălbatice în timp ce traversau râul Mara şi crocodili care stăteau la pândă şi aşteptau ca animalele să fie luate de ape şi purtate în aval, pentru a le putea ataca mai uşor. Au fost 10 zile pline de experienţe fascinante”, povesteşte tânărul.

africa bistrita bun

   Imagine surprinsă în Africa (Foto: Around The World 4K)

Cea mai impresionantă experienţă a fost întâlnirea cu un trib autentic din Africa, alături de care tânărul şi colegii săi au petrecut o zi. Simplitatea vieţii acelor oameni a fost cea care l-a fascinat pe cameraman. 

 „Aceştia ne-au primit în comunitatea lor şi am putut înţelege mai bine simplitatea vieţii de acolo, provocările cu care se lovesc în fiecare zi, lipsa apei şi a hranei, dar şi modul în care ei îşi trăiesc viaţa şi se bucură de lucrurile simple. Le-am dus copiiilor dulciuri şi suc, ştiind că majoritatea dintre ei nu au gustat niciodată ciocolată şi a fost interesant când a trebuit să îi învăţ cum să desfacă dopul de la sticlă, pentru că se speriau de suflul sucului carbogazos. Africa este fascinantă, iar imaginile cu care ne-am întors în România au meritat tot efortul”, completează Cristi Moldovan. 

Printre locaţiile în care ar vrea să ajungă şi pe care ar vrea să le surprindă cu camera Cristi se numără Asia, India sau America Latină. Acesta recunoaşte totuşi că preferă natura în detrimentul oraşelor. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Povestea inginerului care i-a uimit pe cei de la National Geographic cu un peisaj din Munţii Rodnei

 

FOTO Un adolescent de doar 17 ani a adus în România dubla expunere digitală, o tehnică de prelucrare foto inspirată din anii `40

 

Un preot îndrăgostit de comunitatea în care slujeşte a pus la punct un proiect inedit: monografie virtuală din fotografii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite