10 sfaturi pentru cei care vor să studieze în afara ţării. Ce recomandă studenţii care au învăţat peste graniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre facultăţile râvnite de tinerii din România este Cambridge FOTO: Nicoleta Onofrei
Una dintre facultăţile râvnite de tinerii din România este Cambridge FOTO: Nicoleta Onofrei

Tot mai mulţi copii geniali din România iau în calcul posibilitatea de a studia în afara ţării. Cu graniţele tot mai deschise şi bursele pe care le pun la bătaie marile universităţi, aceasta este o posibiliate tot mai tentantă. Ce spun şi mai ales ce recomandă studenţii internaţionali care şi-au definitivat studiile peste hotare?

Numărul tinerilor din România care aleg să studieze peste hotare creşte de la an la an. Performanţele obţinute în ţară le permit să obţină burse de studiu la cele mai prestigioase universităţi din Europa. 

Cu toate acestea, studiatul în afara ţării presupune nişte eforturi financiare, de adaptare şi chiar sociale destul de mari, care trebuie luate în calcul atunci când vă hotărâţi să studiaţi în altă ţară.

Alături de Patricia Vlad, specializată în pedagogie, care a studiat în Marea Britanie încă de când era la liceu şi a terminat la Universitatea Cambridge, şi de Ioana Moldovan, care a urmat un masterat în Topografie şi Cartografie la Aalborg University din Danemarca am întocmit o listă de lucruri de care trebuie să ţii cont când te hotărăşti să studiezi peste hotare:

- Nu ar trebui să studiezi în afara ţării doar de dragul de a o face pentru că s-a transformat într-un trend. Sunt unele facultăţi la fel de bune sau poate chiar mai bune în ţară. Decizia trebuie cântărită foarte bine şi trebuie bazată pe ce vrei tu, nu pe ce fac prietenii tăi. 

- Studiatul în afara ţării îţi oferă posibilitatea să te bucuri de excelenţă academică în anumite domenii, care poate la noi în ţară nu sunt încă suficient dezvoltate, pe partea academică.

- Continuarea studiilor în altă ţară îţi permit să îţi exersezi o limbă străină şi să ajungi să o vorbeşti fluent. 

- Studenţia din altă ţară îţi permită se te cunoşti mai bine, fiind expus la foarte multe situaţii noi, cu care nu te-ai mai confruntat.

- Experienţa din altă ţară îţi permită să înţelegi şi să cunoşti mult mai bine şi alte culturi.

- Studiatul în altă ţară este de multe ori prohibitiv din punct de vedere financiar, chiar dacă universitatea în cauză îţi acoperă costurile studiilor. Mai rămân cheltuieli de întreţinere, care trebuie luate în calcul, mai ales dacă bursele obţinute nu le acoperă. 

- Continuarea studiilor în alte ţări te obligă să te adaptezi la noi culturi şi civilizaţii şi să înveţi cum să cauţi mai uşor informaţiile când eşti într-o ţară străină.

- De asemenea, de multe ori, şcolile din afara ţării stau mult mai bine la capitolul dotări şi facilităţi pentru studenţi. Unele îţi permit să înveţi cu aparaturi de ultimă generaţi şi chiar să călătoreşti cu bani puţini sau chiar gratuit. 

- Marile universităţi au programe pentru studenţii internaţionali care îi ajută să facă faţă unei noi societăţi, oferind inclusiv informaţii despre cum ar trebui să arate un CV potrivit pentru piaţa muncii din ţara respectivă. 

- Comunicarea cu profesorii din universităţile străine este mult mai deschisă. Aceştia acceptă păreri şi critici şi respectă opinia studentului. 

Vă mai recomandăm:

O studentă româncă, despre experienţa la studii în Danemarca: „Poţi să întâlneşti pe stradă un membru al Familiei Regale, atât sunt de deschişi“

VIDEO Cum arată studenţia celui mai performant olimpic român: cercetare încă din primul semestru şi practică plătită generos la Facebook

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite