Potop la Borşa. Drumuri şi şcoli afectate de inundaţiile produse după o rupere de nori

Potop la Borşa. Drumuri şi
şcoli afectate de inundaţiile produse după o rupere de nori

Inndaţiile au făcut ravagii la Borşa   Foto: ISU MM

O rupere de nori ce a avut loc la Borşa luni după-amiaza a transformat oraşul într-un peisaj de coşmar. Drumul Naţional 18 a fost blocat şi mai multe curţi şi beciuri au fost inundate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Locuinţe de pe şapte străzi au fost inundate la Borşa, dar şi o şcoală şi doi operatori economici au fost afectate de apele care a inundat oraşul.DN 18 a fost blocat mai bine de două ore, iar aluviunile şi resturile aduse cu scurgerile de pe versanţi au blocat podeţe şi poduri. Prefectul Sebastian Lupuţ s-a deplasat la faţa locului, iar pompierii au inervenit în ajuorul celor afectaţi. Cinci echipaje au intervenit, de la Borşa şiVişeu de Sus, în total 33 de pompieri fiind în total la locul evenimentelor.

În zonă s-a deplasat şi echipajul S.M.U.R.D. din Borşa, pentru asigurarea măsurilor de prim ajutor calificat, la nevoie.

Pompierii militari, sprijiniţi de 10 jandarmi, cadre ale poliţiei naţionale şi locale, de membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Moisei, precum şi de reprezentanţi ai Serviciului Salvamont, intervin cu autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei din curţile şi beciurile gospodăriilor, iar jandarmii- pentru degajarea de aluviuni şi de resturile aduse de ape a curţilor. 

Forţele de intervenţie sunt sprijinite de autorităţile locale, prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care acţionează cu 12 utilaje. De asemenea, la nivelul I.S.U. Maramureş a fost activata grupa operativă, iar efectivele de intervenţie au fost suplimentate.

Conform datelor centralizate până la această oră, în urma ploilor abundente, urmate de scurgeri de pe versanţi şi colmatări de poduri şi podeţe, au fost afectate circa 30 de gospodării situate pe şapte străzi, 2 operatori economici şi Şcoala “Valea Repedea” din oraşul Borşa. Drumul Naţional 18 a fost blocat timp de aproximativ 2 ore, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, din cauza aluviunilor de pe versanţi.  Situaţia este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean din cadrul I.S.U. Maramureş.

În ultmele două săptămâni, la Borşa au mai avut loc fenomene meteo atipice. Aici a căzut grindina de dimensiunile oului de porumbel, iar în urm cu două zile au căzut ploi similare.


Primarul localităţii, Sorin Timiş, spune că aşa ceva nu a mai văzut la Borşa din 1977. El a precizat că sunt în total 30 de case afectate, din care în trei a intrat apa şi în locuinţe, iar la 10 sunt afectate beciurile şi subsolurile.
”Sunt 20 de kilometri de drumuri afectate, din care 5 kilometri de drum sunt distruşi complet. Avem şi trei alunecari de teren, una a afectat şi o casă, dar deocamdată nu e cazul de evacuare”, mai spune primarul. Acesta însă s-a arătat îngrijorat de prgnoza meteo pe mâone,c are spune că se aştepată din nou la ploi în zona respectivă, fiind aşteptate cantităţi de apă de până la 60l/mp.
Utilajele rămân în zonă, la poduri, să poată interveni, ca să nu afecteze structua podurilor. Avem aprox 150 de oameni care intervin şi 20 de utilaje”, mai spune el. Primarul a mai precizat că ruperea de nori s-a produs undeva în apropierea oraşului, iar apa de pe versant sa scurs în mai multe direcţii, afectând oraşul. 
 
Mai puteţi citi:
 

 

Inundații la Borșa   Foto: ISU MM

Imagini din aceeasi galerie
  • Inundații la Borșa   Foto: ISU MM
  • Pompierii intervin pentru inlăturarea efectelor     Foto: ISU MM
  • Inndații l Borșa   Foto: ISU MM
  • Apa a ieșit pe străzi la Borșa   Foto: voceatransilvaniei.ro
  • Curțile sunt inundate   Foto: voceatransilvaniei.ro
  • Apele fac ravagii    Foto: voceatransilvaniei.ro
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările