Investitorii, ademeniţi în Baia Mare cu ajutorul de minimis. Primăria vrea locuri de muncă, care însă se lasă aşteptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Baia Mare vrea să atragă investitorii în municipiul reşedinţă de judeţ, investitori care ar urma să asigure locuri de muncă pentru şomeri. Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Baia Mare se află proiectul de hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis, pentru stimularea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă în municipiul Baia Mare.

Potrivit proiectului care urmează a fi supus votului, ajutorul de minimis se va acorda întreprinderilor care activează pe raza municipiului Baia Mare. 

Schema are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii şi a creării de noi locuri de muncă în municipiul Baia Mare.

În cadrul acestei scheme se va acorda sprijin financiar intreprinderilor ce activează în toate sectoarele, cu excepţia întreprinderilor care-şi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuit si acvacultură,  reglementate de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000 publicat în Jurnalul Oficial al UE L 17/21.01.2000, întreprinderilor care-şi desfăşoară activitatea în producţia primară a produselor agricole, întreprinderilor care-şi desfăşoară activitatea în procesarea şi marketingul  produselor agricole. 

Acelaşi ajutor de minimis nu se va acorda atunci când cuantumul ajutorului este stabilit pe baza preţului sau a cantităţii produselor de acest tip cumpărate de la producătorii primari sau puse pe piaţă de întreprinderile respective, când ajutorul este condiţionat de a fi parţial sau integral cedat producătorilor primari. 

Vorbim apoi despre activităţile legate de export către state terţe sau State Membre, şi anume ajutoarele legate direct de cantităţile exportate, de crearea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export, activităţile care favorizează utilizarea produselor naţionale în detrimentul celor importate.

Conform proiectului de hotărâre, vor beneficia de acest ajutor de minimis întreprinderile care sunt înregistrate conform Legii societăţilor nr. 31/1990,  republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care au sediul şi îşi desfăşoară activitatea în România şi îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a. realizează investiţii în municipiul Baia Mare cu o valoare care depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro, calculat la cursul BNR, la data acordării alocării individuale; 

b. creează cel puţin 5 noi locuri de muncă în municipiul Baia Mare, ca urmare a realizării investiţiei iniţiale.

Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor pentru realizarea unei investiţii iniţiale. Acordarea ajutorului de minimis pentru investiţia iniţială este condiţionată de menţinerea acesteia inclusiv a locurilor de muncă nou create pentru o perioadă minimă de 5 ani în cazul întreprinderilor mari şi de 3 ani în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, de la data finalizării investiţiei. 

Această condiţie nu împiedică înlocuirea echipamentului care a devenit învechit în decursul perioadei de 5 ani, respectiv 3 ani în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, datorită schimbării tehnologice rapide.

Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de minimis este de 100.

Sprijinul financiar în cadrul acestei scheme se acordă intreprinderilor sub formă de scutire la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, în limita sumei reprezentată de pragul de minimis, astfel:

Valoarea brută totală - înainte de orice deducere de impozite şi taxe - a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei - la data  acordării facilităţii - a 200.000 Euro – calculat la  cursul BNR la data acordării alocării individuale, respectiv la data adoptării actului prin care se acordă scutirea la plată a impozitului pe clădiri/impozitului pe teren pentru fiecare beneficiar -,  pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau comunitare.

Pentru întreprinderile din sectorul transporturilor rutier de mărfuri valoarea brută totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 Euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau comunitare.

Ajutorul se acordă sub formă de scutire la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, în una sau mai multe tranşe, respectiv la data scadentă a creanţelor fiscale. Tranşele se actualizează la valoarea de la momentul acordării ajutorului. Rata de actualizare va fi rata de referinţă aplicată la momentul acordării ajutorului 

Durata schemei de ajutor de minimis  este de  3 ani, respectiv perioada 2014 – 2017. Valoarea totală estimată a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, pe întreaga durată de aplicare a acesteia este echivalentul în lei a  1.500.000 €. 

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite