Ouă contaminate din Drăgăneşti Vlaşca au ajuns în Olt, Teleorman şi Bucureşti. Ce zice primarul din comuna unde se află ferma

Ouă contaminate din Drăgăneşti Vlaşca au ajuns în Olt, Teleorman şi Bucureşti. Ce zice primarul din comuna unde se află ferma

Ouă  FOTO: pexels.com

Primarul comunei Drăgăneşti-Vlaşca, din judeţul Teleorman, spune că s-ar fi folosit un insecticid interzis pentru păduchi şi acesta ar fi fost motivul contaminării cu fipronil al celor 4 milioane de ouă. Sătenii obişnuiau să mai cumpere ouă de la fermă. Reprezentanţi ANSVSA susţin că ouă contaminate ar fi fost distribuite în Bucureşti, Olt şi Teleorman. Aceştia au demarat o anchetă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ionuţ Ciprian Ciuperceanu, primarul comunei Drăgăneşti Vlaşca, spune că a aflat de situaţie la venirea medicilor veterinari în decembrie, dar nu ştia exact ce s-a întâmplat. Aflase doar că e un control la ferma de pui. Ciuperceanu ştie că s-ar fi folosit un insecticid care e interzis de foarte mult timp pentru păduchi la găini şi că asta ar fi cauza pentru care sunt afectate cu vreo 4 milioane de ouă.

Edilul mai precizează că ferma se află momentan sub supraveghere şi că de când există respectiva fermă, de vreo 10-15 ani, nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme.

Localnici din Drăgăneşti Vlaşca spun că obişnuiau să cumpere ouă de la fermă, dar că de sărbătorile de iarnă, din 2018, ferma nu a mai vândut din pricina contaminării.

Contactat de „reporterul“ Adevărul pentru detalii privind ancheta, purtătorul de cuvânt al DSVSA Teleorman, Tudor Viorel, ne-a direcţionat spre Direcţia de Comunicare a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti (ANSVSA).

Reprezentanţii ANSVSA au precizat că fipronilul a fost descoperit în urma unei verificări periodice care se realizează anual la nivel naţional - pe 22 noiembrie la Drăgăneşti Vlaşca - şi că rezultatele au venit abia pe 6 decembrie întrucât s-a urmat procedura. Neexistând un istoric la ferma din Drăgăneşti Vlaşca şi nici indicii că ar fi fost probleme, analizele s-au făcut odată cu restul probelor luate din alte ferme, mai susţin cei de al ANSVSA. Abia pe 6 decembrie s-a descoperit substanţa şi s-au dispus măsurile de suspendare a activităţii economice a fermei.

Aceeaşi reprezentanţi ai ANSVSA mai afirmă că ouă contaminate de la ferma din Drăgăneşti Vlaşca – circa 100.000 - au ajuns la magazine din judeţele Olt şi Teleorman, dar şi în Bucureşti.

Ancheta este în desfăşurare şi se iau periodic probe ce sunt trimise la laborator. Încă nu se ştie cum au ajuns acele ouă contaminate cu fipronil.

„În acest moment avem sechestrate în cadrul unităţii firmei 4.280.000 de ouă. Dintre care 55.000 au fost deja distruse, urmând ca restul să urmeze aceiaşi procedură. Ancheta este în desfăşurare pentru a vedea cum a intrat fipronilul în această fermă, cum de s-au găsit reziduuri ale acestui insecticid în ouă. (...) Între 22 noiembrie, atunci când au fost prelevate probele, şi 6 decembrie, când au venit rezultatele şi au arătat faptul că există fipronil în ouă, au fost comercializate 102.480 de ouă din lotul comercializat. Conform OMS, fipronilul este printre substanţele chimice cu grad de pericol moderat la om. Nu are efecte cancerigene dar în doze mari poate provoca unele tulburări neurologice şi vărsături, dar vorbim de ingestie voluntară. Adică suicid. Se apreciază că gradul de otrăvire este foarte mic, chiar nul”, a afirmat Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA, la digi24. 

Mai puteţi citi:

Dosar penal în cazul primului focar de pestă porcină africană din Teleorman. Primarul din Slobozia Mândra: „Au fost aduşi din altă parte în mod sigur“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: