Cu ce poţi înlocui carnea în Postul Paştelui: reţete inedite pe bază de nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuci FOTO: foodstory.ro
Nuci FOTO: foodstory.ro

Nucile pot înlocui cu succes carnea în perioada lungă de post, când credincioşii au interzis la „dulce“. Nu numai că asigură necesarul de proteine, dar au şi nenumărate beneficii pentru organismul uman. Din nuci se pot prepara nu doar prăjituri şi deserturi delicioase, ci şi consistente aperitive şi mâncăruri de post.

În perioada de post, când de pe lista de alimente care pot fi consumate sunt tăiate carnea, laptele şi ouăle, aportul de proteine de care are nevoie organismul pentru a funcţiona este scăzut. Medicii recomandă celor care ţin post alcătuirea unor meniuri în care proteinele de origine animală să fie înlocuite cu proteinele de origine vegetală. Carnea îşi găseşte un substitut perfect în nuci, alimente din care se pot prepara multe feluri de mâncare. Nucile nu doar că asigură aportul necesar de proteine, dar au efecte benefice nebănuite asupra organismului uman. 

Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt considerate mai benefice şi mai sănătoase pentru organism decât alunele, fisticul sau migdalele.  ”Sunt bogate în proteine. Conţin potasiu, calciu, magneziu şi sunt bogate în vitamine B şi vitamina C”, spune medicul de familie Radu Bulumac. Nucile au în compoziţie aproape 20 de aminoacizi, proteine şi grăsimi nesaturate ceea ce le face un adevărat medicament pentru multe afecţiuni. Consumul de nuci este benefic pentru menţinerea sănăţăii inimii şi circulaţiei sângelui. Nucile previn îngroşarea arterelor şi ţin la distanţă bolile de inimă. Fiind bogate în Omega 3 şi antioxidanţi, potrivit specialiştilor, nucile previn apariţia cancerului la sân la femei sau a cancerului de prostată la bărbaţi.

Nucile au un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul. Ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare. Specialiştii recomandă pentru efecte benefice asupra memoriei, consumul a opt nuci pe zi, simple sau în combinaţie cu miere de albine. Nucile sunt, de asemenea, energizante şi au efect benefic în combaterea stresului. 

sarmale de post cu ciuperci si nuci

Sarmale din nuci

Din nuci se pot prepara sarmale la fel de delicioase ca şi cele din reţeta originală care are la bază carne. ”Avem nevoie de două verze murate, 100 de grame de nuci, 100 de grame de stafide, un pahar de orez, trei cepe, o lingură de bulion, ulei şi condimente. Ceapa se căleşte cu orezul, în uleiul încins. Se adaugă stafidele scurse, nucile, bulionul, un varf de lingurita de zahar, sare si piper dupa gust, uleei cât să lege compoziţia”, spune bucătarul Valeria Sima. Compoziţia se împachetează în foi de varză, se aşează în cratiţă şi se adaugă apă şi bulion. Sarmalele din nuci şi orez se coc la cuptor la foc mic. 

Chifteluţe din nuci

Nucile pot înlocui cu succes carnea şi în chiftele de post, preparate la cuptor. Reţeta de chiftele de post presupune trei cartofi, o cană de nucă măcinată, susan, sare, usturori, verdeaţă. Cartofii se fierb în coajă, se pasează şi se amestecă cu restul ingredientelor. Chifteluţele se aşează pe foaie de copt, într-o tavă care se bagă la cuptor. Din aceeaşi compoziţie se pot face şi chiftele prăjite.

Gustare de post cu nuci

Din nuci şi ardei copţi se obţine o gustare delicioasă şi sănătoasă pentru zilele de post. Ardeii se coc în cuptor sau pe flacăra de la aragaz. Nucile se coc în tava de la cuptor pentru aproximativ 10-15 minunte. Se recomandă îndepărtarea cojilor pentru a evita gustul amar. În blender se amestecă ardeii cu nucile, o lingură de pesmet, două linguriţe de ulei de măsline sare şi piper. Se serveşte pe post de gustare cu pâine prăjită.

Plăcintă cu nuci şi mere

Cu mere şi nuci, ingredinte gustoase şi sănătoase permise în post, se poate prepara o delicioasă plăcintă de post. Pentru aluat se folosesc 600 gr faina, 15 grame drojdie, coajă de lămâie rasă, esenţă de rom, un cub de margarină, apa călduţă. După frământare, aluatul se lasă la dospit 30 de minute. Se intinde o foaie peste care se pun mere rase zahăr vanilinat, scorţişoară şi nucă măcinată din belşug. Foaia se rulează în aşa fel încât toată compoziţia cu mere să fie acoperită. Se tapetează tava cu ulei şi făină şi se pune la cuptor foaia umplută. Separat, se prepară un sirop din apă şi zahăr. Când plăcinta începe să se rumenească, se scoate din cuptor şi se unge cu siropul. Se mai ţine la cuptor încă 10 minute.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite