UPDATE Kronospan Sebeş finalizează în aprilie fabrica de formaldehidă. Investiţia contestată costă 18 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Kronospan din Sebeş este acuzată că poluează oraşul
Fabrica Kronospan din Sebeş este acuzată că poluează oraşul

Compania Kronospan Sebeş, aflată în centrul unui scandal în legătură cu noua investiţie într-o fabrică de formaldehidă, a planificat să finalizeze instalaţia în luna aprilie 2015. Valoarea investiţiei este de 18 milioane de lei. Noua fabrică este achiziţionată ”second hand” din Franţa.

UPDATE: Organizatorii protestelor împotriva Kronospan Sebeş au anunţat vineri, 16 ianuarie, că refuză, în final, invitaţia la ”conciliere directă” propusă de reprezentanţii companiei. 

”Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş şi Asociaţia PrimaNatura au răspuns iniţial favorabil invitaţiei la conciliere adresată de Kronospan Sebeş, cu condiţia ca la întâlnire să fie prezenţi cetăţeni participanţi la marş, inclusiv presa. Societatea Kronospan a refuzat însă acest lucru motivând că invitaţia vizează numai reprezentanţii legali înregistraţi ai Asociaţiei PrimaNatura. În acelaşi timp, Kronospan Sebeş a propus o întâlnire deschisă cu membrii organizaţiei, respectiv alţi susţinători activi, dar la o altă dată (23.01.2015) şi cu transmiterea în avans a unui tabel nominal cu persoanele care vor participa. Ulterior, Kronospan a trimis la mai multe persoane acelaşi tip de invitaţie la conciliere pentru data de  26.01.2015 dar la ore diferite. În aceste condiţii, membrii Asociaţiei PrimaNatura şi Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş au decis să nu ia parte la conciliere dacă întâlnirea se desfăşoară cu uşile închise, departe de opinia publică”, se afirmă într-un comunicat de presă al Asociaţiei PrimaNatura. 

Protestul de duminică, 18 ianuarie, va avea loc începând cu ora 14.00 în parcul din faţa sediului Primăriei. Revendicarea principală est relocarea secţiei chimice, respectiv la fabricii de formaldehidă, la cel puţin 50 de km de oraş.

_____________________________________________________________________________

Investiţia companiei austriece Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi se confruntă cu proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor, un miting având loc duminica trecută, iar un alt protest fiind programat duminica viitoare. Procedura a fost suspendată la începutul acestei săptămâni de Ministerul Mediului până la finalizarea analizei contestaţiilor depuse de două asociaţii din Alba.

Directorul de producţie al Kronospan Sebeş, Alexandru Băcilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că societatea doreşte să pună în funcţiune o nouă instalaţie de producerea formaldehidei, investiţie care se ridică în total la 18 milioane de euro şi care este realizată de SC Kronochem SRL, o societate nou înfiinţată şi care va preluat tot ce înseamnă divizia chimică a companiei.

„Sunt 13 milioane de euro investiţi. Normal vorbim de o instalaţie la rece, este construită clădirea şi instalaţia, fără utilităţile necesare funcţionării. Utilităţile sunt conectate dar nu funcţionează. Pentru punerea în funcţiune alte 5 milioane de euro vor fi necesare” a spus Băcilă. Potrivit acestuia, Kronospan a are autorizaţia de construcţie şi acordul de mediu pentru noua instalaţie ce ar urma să aibă o capacitate de 60.000 de tone de formaldehidă pe an şi în prezent se află în procedura de revizuire a autorităţii integrate de mediu, procedură impusă de noua investiţie realizată pe platforma industrială a companiei.

De ce instalaţie second-hand?

Băcilă a explicat că instalaţia pe care Kronospan vrea să o pună în funcţiune la Sebeş este second-hand fiind achiziţionată din Franţa. „Este o instalaţie second-hand, a fost achiziţionată din Franţa, instalaţia a fost montată în 2003, a funcţionat trei ani de zile. Noi am achiziţionat această instalaţie pentru că din punctul de vedere al conceptului pe baza căruia s-a construit instalaţia este mult mai eficient decât alte instalaţii (…). De ce second-hand? De multe ori când pui în folosinţă instalaţii unicat durează un an sau doi după punerea în funcţiune până faci toate optimizările, scapi de toate problemele şi aduci instalaţia la un randament ridicat. Instalaţia de care vorbim a funcţionat trei ani deci a depăşit perioada de doi ani în care a fost optimizată. Nu este adevărat că a fost o instalaţie care a produs incidente majore cu victime omeneşti”, a mai spus Băcilă, citat de alba24.ro.

kronospan sebes

Întrebat dacă formaldehida este o substanţă cancerigenă aşa cum susţin opozanţii construirii noii fabrici, Băcilă a spus că această substanţă poate fi cancerigenă însă depinde foarte mult de concentraţia acesteia inhalată de om. „Într-o doză zilnică, orară, doze care sunt clar foarte bine detaliate şi impuse de legile europene şi legile naţionale, chiar şi în afara Uniunii Europene, există şi în SUA o astfel de lege, deci în anumite concentraţii poate să fie cancerigenă sau este cancerigenă dar numai dacă se depăşesc anumite concentraţii” a explicat Băcilă. Directorul de producţie al Kronospan a făcut o paralelă între formaldehidă şi E-urile din produsele alimentare, substanţe chimice care dacă anumite concentraţii devine cancerigen sau potenţial cancerigen. El a mai spus că practic cantitatea de formaldehidă produsă de noua fabrică va asigura necesarul folosit de Kronospan în procesul de producţie pentru scăderea costurilor.

Investiţii în protecţia mediului

La rândul său directorul de comunicare al Kronospan, Oana Bodea, a spus că în România Kronospan a investit numai în tehnologii de protecţia mediului 80 de milioane de euro. „Luaţi în considerare faptul că (…) am investit în România 80 de milioane de euro în tehnologii de protecţia mediului, nu sunt cuvinte în van sunt cuvinte pe care le putem demonstra”, a spus Bodea.

Ea a mai spus că Kronspan lansează o invitaţie tuturor celor care doresc să se informeze despre noua investiţie a companiei să vină şi să ceară aceste informaţii. „Mesajul nostru este unul foarte clar. Am invitat pe toată lumea la dialog în aşa fel încât populaţia din Sebeş şi nu numai să fie convinsă că ne desfăşurăm activitatea legal, că respectăm legislaţia, că activitatea noastră nu este un pericol pentru Sebeş şi vecinătăţi. Oricine doreşte să se informeze în mod corect poate să vină la Kronospan şi să solicite aceste informaţii şi să discute cu noi şi sperăm că o vor face”, a afirmat Oana Bolea.

Peste 2.000 de persoane au protestat, duminică, la Sebeş, faţă de construirea în oraş a unei noi fabrici de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă, investiţia urmând să fie realizată de compania austriacă Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa. Reprezentanţii Kronospan au chemat organizatorii protestelor la o întâlnire directă programată pentru săptămâna viitoare.

Contestaţii pentru autorizaţia integrată de mediu de la Kronospan Sebeş. Ministerul Mediului suspenda procedura

Kronospan cheamă la ”conciliere directă” organizatorii protestelor împotriva poluării industriale

Primăria Sebeş susţine că a respectat legea atunci când a avizat fabrica de formaldehidă de pe platforma Kronospan

FOTO VIDEO Protest faţă de Kronospan la Sebeş. 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă

Marş de protest la Sebeş împotriva poluării şi construirii unei instalaţii de formaldehidă pe platforma Kronospan

Kronospan Sebeş a început construirea instalaţiei de formaldehidă de 60.000 de tone pe an, investiţie contestată la nivel local

Primarul Sebeşului despre noua fabrică de formaldehidă de la Kronospan: ”Moral am un semn de întrebare”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite