FOTO VIDEO Doi tineri olandezi s-au mutat într-un sat mirific din Apuseni, au amenajat un hostel şi le arată străinilor frumuseţile României

FOTO VIDEO Doi tineri olandezi s-au mutat într-un sat mirific din Apuseni, au amenajat un hostel şi le arată străinilor frumuseţile României

Bente Haller şi Jordi Kromwijk s-au mutat la Runc în 2015.

Doi olandezi locuiesc de trei ani într-un loc mirific din Apuseni: satul Runc din comuna Ocoliş. Cei doi au amenajat aici un hostel şi oferă găzduire turiştilor străini care vor să viziteze România.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Jordi Kromwijk şi Bente Haller au ajuns pentru prima dată în 
România în anul 2010 şi au fost fascinaţi de ceea ce au văzut aici. 
 
”Amândoi am calatorit mult spre multe colţuri impresionante ale lumii. România în schimb ne-a impresionat cel mai mult. În opinia noastra, România are câte un pic din fiecare ţara. Primul lucru care ne-a sarit în ochi a fost ospitalitatea şi ajutorul oferit de oameni. Am fost de-a dreptul impresionaţi de natura neatinsa şi maniera tradiţionala de trai din satele mici.
 
Aceste cunoştinţe pozitive despre România şi visul amândurora de a trai autonom în munţi au ajuns sa se contopească. Aşa am hotarât ca în anul 2015 să ne împlinim visul în frumosul sat Runc, Ocoliş”, spun cei doi soţi, care s-au mutat în satul din Apuseni, de pe Valea Ariueşului, împreună cu fiica lor care are acum are trei ani. Din octombrie 2017, aceasta are un frăţior, care s-a născut în România. Cei doi tineri din Olanda au cumpărat o casă veche de un secol şi un grajd pe care, cu ajutorul prietenilor şi al familiei, le-au transformat în camping şi hostel pentru turişti. Acum oferă servicii turistice pentru străini, în special olandezi, care vin să vadă frumuseţile sălbatice ale Apusenilor. Vizitatorii sunt şi din Canada, SUA şi alte ţări din Europa.
 
 
”Terenul înconjurator a fost plin de urzici foarte înalte, iar facilitaţile au fost minime. Pe scurt a fost foarte mult de lucru. Datorita ajutorului primit de la familie, prieteni şi vecini, deschiderea oficială a avut loc în iunie 2017. Cu campingul şi hostelul nostru vrem în primul rând sa împărtăşim acest ţinut minunat cu toată lumea. Sperăm că tot mai mulţi oameni sa viziteze România, sa faca cunoştinţă cu ospitalitatea, diversitatea şi natura încântatoare”, mai spun cei doi olandezi. Jordi Kromwijk s-a înscris şi va participa la Maratonul Apusenilor din 26 mai 2018, despre care spune că ”trece” prin spatele curţii lor de la Runc.
 

Spaţiul turistic amenajat de cei doi se numeşte Ţara Nomadă. ”Pământul este lucrat cu ajutorul cailor şi al boilor. Vacile şi caprele pasc pe pajiştile montane. Iarba este tăiată cu coasa, iar căpiţele de fân sunt clădite cu ajutorul întregii familii. Oamenii încă convieţuiesc în adevăratul sens al cuvântului, iar ospitalitatea este pe primul loc. În minunaţii munţi Apuseni încă există sate autentice. Ţara Nomadă este situată într-o vale ca în basme, îmbrăţişată de peisaje montane care îţi taie respiraţia, pline de natură neatinsă. Prospeţimea râului montan îţi oferă vara răcoarea necesară. 
 
Pomii fructiferi si nucii înfloresc extraordinar în primăvară, dau umbră vara şi fructe toamna. Împrejurimile multilaterale oferă nenumărate rute pentru drumeţii care îşi schimbă culorile în fiecare sezon, prezentând nişte privelişti minunate. Impresionantele pajişti, formaţiuni de roci, păduri neexplorate, peşteri, formaţiuni geomorfologice străbătute de o vale transformă ţinutul într-un paradis. Ţara Nomadă are un hostel, un apartament şi un mic camping. Vino şi gustă din viaţa autentică românească şi bucuraţi-vă de o linişte deplină în minunatele împrejurimi”, astfel descriu aceştia micul lor colţişor de rai de la Runc. Satul este amplasat în comuna Ocoliş, pe Valea Arieşului, la circa 30 de km de Turda şi 50 de km de Cîmpeni, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.
 
 
Grajdul vechi a fost locuit ani întregi de către o turmă de oi, dar, între timp, s-a transformat într-un hostel cu stil autentic, reamenajat cu materiale naturale şi prin metodele tradiţionale ale locurilor. Detalii despre acest loc pot fi obţinute de pe taranomada.com. Pentru cei doi olandezi a fost greu la început, dar acum s-au obişnuit şi le place foarte mult în satul din Apuseni. Au învăţat chiar şi limba română pentru a se putea descurca mai uşor. Fiica acestora merge la grădiniţa din sat, iar mama acesteia, Bente, a învăţat de la vecine să prepare mămăligă şi sarmale, două dintre mâncărurile tradiţionale româneşti care le plac mult celor doi. Susţin că nu mai doresc să se întoarcă în Olanda, mai ales că nu duc dorul prietenilor şi al familiei, care îi vizitează des în Ţara Nomadă de la Runc. (Sursa fotografiilor: Facebook/ Tara Nomada, Bente Haller & Jordi Kromwijk)
 

 

Sursa fotografiilor: Facebook/ Tara Nomada

Imagini din aceeasi galerie
  • Sursa fotografiilor: Facebook/ Tara Nomada
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările