FOTO Rana deschisă a Apusenilor. Ce este canionul roşu apărut în urmă cu peste 100 de ani

FOTO Rana deschisă a Apusenilor. Ce este canionul roşu apărut în urmă cu peste 100 de ani

Peisajul spectaculos al Gropii Ruginoase. Foto: turismvascau.ro

Aflată pe versantul nordic al muntelui Ţapu, din Apuseni, Groapa Ruginoasă apare ca o prăpastie roşie de forma unui amfiteatru. Este rana Apusenilor care încearcă de peste 100 de ani să se vindece, fără, însă, să reuşească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit geologilor, Groapa Rugionoasă s-a format din cauza eroziunii solului şi asta într-un timp foarte scurt. Pe hărţi austro-ungare de la începutul anilor 1900, „canionul roşu“, aflat la o altitudine de 1.373 de metri, nu era decât o vale strâmtă, cu pereţi abrupţi, neînsemnată. Acum ocupă peste 20 de hectare şi avansează în continuare. 
 
Din aer se vede ca o veritabilă rană a Apusenilor, care încearcă să se vindece, dar nu reuşeşte acest lucru. Groapa Ruginoasă este o imensă ravinare săpată până în creasta culmii care închide spre sud Valea Seacă, cu o adâncime de peste 100 metri şi un diametru de peste 600 metri. 
 
Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui. Aici s-a filmat unul dintre episoadele emisiunii „Tehnici de supravieţuire“ pentru canalul TV Discovery, având ca protagonist pe ”supravieţuitorul” Bear Grylls.
 
 
Este arie naturală protejată, aflată în partea sud-estică a judeţului Bihor, pe teritoriul administrativ al oraşului Nucet, în imediata apropiere a drumului naţional DN75 care leagă municipiul Turda de Câmpeni, la limita dintre judeţele Bihor şi Alba.
 
 
Turiştii care vor să ajungă aici, dinspre Alba Iulia, trebuie să ajungă în comuna Arieşeni, de unde, după aproximativ 9 kilometri spre Vârtop, vor găsi pe marginea şoselei naţionale o pancartă mare pe care scrie Groapa Ruginoasă. O identificare mai exactă a locului în care traseul urcă spre groapă este prima curbă mare după kilometrul 28. În acest punct şoseaua traversează un vâlcel cu apă ce coboară dinspre vârful Ţapul. Traseul turistic urcă pe acest vâlcel, marcajele turistice ”bandă roşie” şi ”bandă galbenă” care duc la Groapa Ruginoasă putând fi identificate pe pietrele din apă. 
 
 
Această porţiune de traseu (şosea-Groapă Ruginoasa) poate fi împărţită în două, o parte caracterizată printr-un urcuş abrupt de aproximativ 10-15 minute şi o parte în care diferenţa de altitudine nu mai este atât de mare urcuşul în această zona fiind relativ lin. Astfel, din şosea, după aproximativ 10 minute de urcat prin pădure traseul trece pe versantul stâng, apa dispare iar în final se intră într-o poiana. În faţă se conturează şaua dintre vârful Ţapul (în stânga) şi vârful La Morminţi (în dreapta). Se continuă ascensiunea spre şa, unde se află imensa groapă de culoare roşiatică.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: