Florin Iordache (PSD), despre subscripţia pentru Cuminţenia Pământului: „Românii au fost minţiţi şi păcăliţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a încercat să achiziţioneze sculptura printr-o campanie de subscripţie publică
Guvernul a încercat să achiziţioneze sculptura printr-o campanie de subscripţie publică

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a spus miercuri la Alba Iulia că românii au fost minţiţi şi păcăliţi în ceea ce priveşte achiziţionarea statuetei Cuminţenia Pământului şi cp Guvernul încearcă acum "să se pele pe mâini” cu problema privind campania de subscripţie publică.

"Guvernul, ca să se spele pe mâini, a trimis-o Camerei Deputaţilor. Clar Camera Deputaţilor nu mai poate discuta acum acest proiect de lege. Urmează ca viitorul Guvern şi viitoarele comisii de buget şi de cultură să analizeze acele amendamente pe care le-au trimis acum dar a fost un proiect făcut prost, în grabă şi viitorul Guvern, şi viitorul Parlament trebuie să analizeze foarte bine acest proiect de lege. A fost un joc mediatic acesta de a trimite către Camera Deputaţilor nişte amendamente, o formulă că, vezi Doamne, se gândesc la oameni. Marea problemă e să identificăm cei 100.000 de oameni să le dăm banii înapoi”, a spus Ştefan Iordache.

El a afirmat că din punctul său de vedere "românii au fost minţiţi şi păcăliţi cu acest subiect care vizează Cuminţenia Pământului.” "Eu cred că românii au fost minţiţi şi păcăliţi cu acest subiect care vizează Cuminţenia Pământului. Este un bun naţional, un patrimoniu naţional dar cred că modul în care de la 4 – 5 milioane de euro cât era evaluată la cele 11 milioane, şi din câte ştiu eu sunt organele statului care în acest moment anchetează cum s-a ajuns la această sumă, modul în care s-a mers pe buna credinţă a românilor, sunt peste 100.000 de oameni care au donat de la 2 euro la sume mai mari pentru a fi achiziţionată Cuminţenia Pământului, aceşti oameni au fost înşelaţi şi păcăliţi. În acest moment avem din partea Guvernului nişte amendamente care caută soluţii să dea banii înapoi sau să identifice cumva ce se întâmplă cu acea sumă. Eu cred că, în mod transparent, Guvernul nu trebuia să apeleze la un tertip” a afirmat Iordache.

ÎIordache a completat că Guvernul ar fi trebuit să explice corect românilor privind alocarea unor bani pentru achiziţionarea operei, însă în schimb "au fost păcăliţi şi înşelaţi” de Guvern crezând că astfel îşi atrage simpatia acestora. Întrebat dacă românii îşi vor primi banii înapoi, Iordache a spus că nu crede că acest lucru este posibil deoarece nu pot fi identificaţi donatorii şi nu există o soluţie pentru restituirea sumelor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că, din păcate, s-a profitat de buna credinţă a românilor pentru a fi păcăliţi şi înşelaţi, iar Guvernul a încercat să îşi facă imagine pe Brâncuşi. "A fost un joc de imagine. Guvernul a încercat să îşi facă imagine pe Brâncuşi. E un simbol naţional, eu cred că simbolurile naţionale nu trebuie politizate, cum nici 1 Decembrie nu trebuie politizat şi tras de partea unora sau altora. Brâncuşi e al tuturor românilor, 1 Decembrie e a tuturor românilor, nu trebuie să ni-l asumăm doar unii sau alţii pe Brâncuşi sau ziua de 1 Decembrie”, a mai spus Florin Iordache.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, marţi, că este practic imposibil ca banii donaţi pentru sculptura lui Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului” să fie returnaţi în acest an, dar că amendamentul trimis Parlamentului care cere ca termenul de returnare să fie amânat până la 31 decembrie 2017 nu înseamnă că banii nu pot fi daţi şi la începutul anului viitor.

Citiţi şi:

Cum au apărut şi cine a inventat notele muzicale. Rolul cuvântului „Dumnezeu“ în conceperea portativului

Ce înseamnă „early booking“ şi „last minute“. Avantajele ofertelor lansate de agenţiile de turism

Poveştile ultimilor meşteri dogari care fac ciubere în Ţara Moţilor. „Împreună cu tata şi cu calul nostru, Iancu, ajungeam şi până la Dunăre”

Fascinanta lume a „Tăului fără fund” de la Băgău, satul din Transilvania unde trăiesc jumate unguri, jumate români

Meşteşugarii din Ocna Mureş: cizmarul, geamgiul şi ceasornicarul care fac viaţa mai uşoară locuitorilor din oraş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite