FOTO Descoperiri arheologice pe un teren din Alba Iulia unde se va construi un supermarket Lidl: cimitir romano-catolic şi reformat plus o groapă comună

FOTO Descoperiri arheologice pe un teren din Alba Iulia unde se va construi un supermarket Lidl: cimitir romano-catolic şi reformat plus o groapă comună

Cerecetările arheologice desfăşurate pe terenul unde se va construi un supermarket Lidl, în centrul oraşului Alba Iulia, au scos la suprafaţă o groapă comună şi peste 30 de morminte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Necropola ar data undeva în jurul anului 1948. În partea de nord a zonei cercetate au fost descoperite 34 de morminte ce aparţin cultului reformat şi celui romano-catolic.
 
De asemenea, în colţul sudic al necropole a fost identificată o groapă comună, în care au fost înmormântaţi 18 oameni. Potrivit unor studii antropologice, persoanele înhumate în groapa comună ar fi suferit de boli precum cancer, sifilis şi lepră. Cercetările antropologice au fost realizate de către două specialiste din Polonia.
 
Pe lângă necropola descoperită, au mai fost scoase la suprafaţă o fântână cu manta din piatră şi material ce provine din vechi construcţii romane, precum şi fundaţiile unor locuinţe construite în perioada dintre cele două războaie mondiale sau de la al Doilea Război Mondial până în 1948-1950. În gropile defuncţilor au fost găsite mai multe obiecte de cult precum rozarii, medalioane cu chipul Fecioarei Maria şi crucifixuri cu chipul lui Isus Hristos.
 
”Pentru început putem spune că avem, ca date preliminarii în ceea ce priveşte descoperirea, putem spune că rămăşitele celor care au aparţinut cultului romano-catolic sunt mai recente decât cele aparţinând cultului reformat, deoarece la un moment dat romano-catolicii au înmormântat peste mormintele reformate. Din descoperirile noastre vedem că se păstrează obiceiul romano-catolic de a îngropa, împreună cu defunctul, artefacte ce ţin de cult. Adică rozar cu medalion pe care este înfăţişat chipul Fecioarei Maria, crucifixul, uneori cu Isus pe cruce, mai au asupra lor unele rămăşite de îmbrăcăminte şi chiar încălţăminte.  În acest sens putem spune că cimitirul a funcţionat undeva după Primul Război Mondial până spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, până în 1948, până când toată zona de aici a fost cuprinsă de programul de naţionalizare, în care au fost distruse atât vechi locuinţe cât şi acest cimitir”, a spus arheologul Gabriel Balteş pentru alba24.ro.
 
 
Acesta spune că în unele gropi au fost identificaţi chiar şi doi, trei indivizi aşezaţi unul peste altul. ”Pe colţul sudic al suprafeţei pe care am dezvelit-o am descoperit o groapă comună, în care au fost identificate rămăşite a 18 indivizi, respectiv 18 cranii cu oasele lungi ce aparţineau acestora. Acest lucru îl spunem cu certitudine deoarece în echipa de cercetare au fost incluse şi două antropoloage venite din Polonia care au ajutat la acest proiect, ele au identificat numărul de indivizi şi ne-au spus cu certitudine că aici au fost în groapa asta, înmormântaţi sau reînmormântaţi, 18 indivizi care prezentau anumite urme de boli lăsate pe oase, cancer, lepră şi sifilis. Momentan suntem cam în jur de 40% din proiect”, a completat arheologul.
 
Arheologii urmează să încheie activitatea până la sfârşitul lunii august, după care comisia naţională de arheologie va emite un aviz pentru derularea investiţiei. Magazinul Lidl va fi cea de-a doua investiţiei a companiei care deţine marca, la Alba Iulia. Un al treilea supermarket va fi construit în zona de nord a oraşului, unde va ”intra” în concurenţă cu Kaufland şi Profi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: