Când sunt benefice viespile şi când sunt periculoase. Numărul de înţepături care poate provoca decesul

Când sunt benefice viespile şi când sunt periculoase. Numărul de înţepături care poate provoca decesul

Viespile au şi efecte benefice, mai ales în perioada verii când distrug o serie de dăunători

Viespile trăiesc în colonii, construindu-şi cuiburi în copaci sau sub acoperişul caselor. Uneori, acestea devin periculoase pentru om şi pot ataca dacă le este afectat teritoriul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cuibul construit de viespi are formă unui fagure şi este realizat din lemn mărunţit. Textură cuibului este asemănătoare cu textură hârtiei şi are aproximativ un diametru între 10-12 cm. 
  
Viespea seamănă foarte bine cu albină, doar că are corpul mai mare şi mult mai lung. Dacă în prima parte a verii nu sunt foarte vizibile, viespile îşi fac simţită prezenţa toamnă, când sunt atrase de sursele de zahăr. 
  
Cele mai multe viespi au corpul zvelt de culoare galbenă cu dungi negre, cu o talie îngustă, lungimea lor atinge 10-20 mm în stadiul de adult. Sunt insecte benefice, în special pe timpul verii distrugând un număr mare de insecte dăunătoare, afide, omizi, în acest mod, contribuie la limitarea numărului de dăunători,ceea ce e în avantajul grădinilor,viilor şi livezilor. Se hrănesc cu nectar dintr-o varietate de flori, din cauza nevoilor de energie şi sunt consideraţi polenizatori importanţi în livezi şi grădini.  
 
Atunci când îşi construiesc cuibul, viespile colectează lemn, îl toacă şi îl mărunţesc. În felul acesta, deteriorează cheresteaua de la acoperişul casei şi ramurile tinere ale pomilor din livadă. Pe lângă aceste efecte dăunătoare, viespile atacă fructele când acestea încep să se coacă. 

Când sunt periculoase:
- prezenţa unui cuib de viespi pe lângă casă e un pericol care nu trebuie neglijat.
- un cuib de viespi deranjat de un copil poate duce la o tragedie. 10 înţepături de viespe sunt suficiente pentru a provoca decesul.
- mutarea cuiburilor fiind imposibilă, singura soluţie este eradicarea chiar şi cu insecticid.
- se recomandă, astfel, evitarea păstrării unui cuib de viespi într-o zonă circulată de oameni, de copii ori de animale


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: