ASF intervine în disputa pentru controlul Prebet Aiud. Trei firme acţionează ilegal pentru a prelua compania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma industrială Prebet Aiud
Platforma industrială Prebet Aiud

Autoritatea de Supraveghere Financiară intervine în disputa pentru controlul societăţii Prebet SA Aiud, ajungând la concluzia că cele trei societăţi care încearcă preluarea ostilă a controlului companiei acţionează ”în mod concertat”.

Primul pas spre ceea ce pare a fi preluarea ostilă a Prebet Aiud a fost făcut în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), organizată în 29 ianuarie 2021. 

Secretarul AGA a anulat dreptul de vot al unor acţionari reprezentaţi prin procură, pe motiv că semnăturile de pe procurile transmise prin email nu sunt valabile, pe motiv că nu erau asociate unor semnături electronice. Ca urmare a anulării dreptului de vot, a fost schimbat raportul de forţe din AGA, care alesese, în 2020, un Consiliu de Administraţie condus de omul de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului mare lider ţărănist Ion Raţiu. 

   

Astfel, în 29 ianuarie 2021, AGA a decis schimbarea lui Nicolae Raţiu cu Francisc Mathe. Hotărârea a fost contestată în instanţă de către acţionarul Dan Segal, care acuză faptul că trei acţionari ar acţiona concertat ilegal pentru a controla societatea. 

Este vorba de un grup format din acţionarii Anodin Assets, Accord Construct Alt şi Green Energy Specialists. Aceştia au în total 44,42% din acţiunile Prebet Aiud, iar acţiunea lor concertată încalcă o regulă legală, care spune că, în cazul companiilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, atunci când un grup ajunge să controleze 33% din capitalul social al unei societăţi, trebuie să facă o ofertă publică de preluare a acţiunilor celorlalţi acţionari, lucru care nu s-a întâmplat. 

Ceilalţi acţionari ai companiei sunt Liviu Hagea – 30.85% şi alţii (alţi acţionari persoane fizice şi juridice) – 26,24%. Hotărârea AGA din 29 ianuarie 2021 a fost suspendată în justiţie, fiind, de asemenea, anulată de o primă instanţă (Tribunalul Alba), fără ca decizia să producă efecte juridice având în vedere că poate fi contestată cu apel. Între timp însă, noii administratori au schimbat directorul general şi au impus cheltuirea a 2,1 milioane de euro din rezerva societăţii pentru a cumpăra 5% din acţiunile fondului de investiţii ROCA Investment.

Sesizarea la ASF

În prima parte a lunii februarie a acestui an, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară să constate de urgenţă concertarea celor trei societăţi menţionate şi să dispună măsuri adecvate, prompte şi eficiente pentru a sancţiona practicile nelegale care încalcă drepturile acţionarilor Prebet.

Cutoritatea de Surpraveghere Financiară (ASF) a găsit că societăţile Acord Construct Alt, Anodin Assets şi GES - Green Energy Specialists, ce deţin împreună 44,42% din drepturile de vot ale Prebet Aiud (PREB), acţionează concertat în legătură cu societatea, astfel încât au obligaţia să depună documentaţia aferentă ofertei publice de preluare obligatorie, se arată într-un document postat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

prebet aiud

În decizie, Autoritatea face trimitere la dispoziţiile art. 2, alin. (2), lit. f), pct. 8 din Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, în care se arată că sunt prezumate că acţionează în mod concertat "persoane care au derulat sau derulează împreună, inclusiv prin intermediul persoanelor controlate, o serie de operaţiuni economice, cu sau fără legătură cu piaţa de capital".

Potrivit deciziei ASF din 8 iulie 2021, acţionarii GES - Green Energy Specialists şi Anodin Assets se încadrează în dispoziţiile legii amintite deoarece, GES şi Green Mountain Energy SRL acţionează concertat şi sunt obligaţi să facă oferte şi pentru restul acţiunilor de la Prebet SA.

Raporturi economice între acţionari

ASF a stabilit că cele tri firme au aceeaşi garanţi fidejusori pentru creditele contractate iar acestea s-au garantat reciproc, cu toate că, de la data acordării creditelor şi până în prezent, structurile de proprietate şi de administrare ale acestora au suferit modificări, ceea ce indică faptul că raporturile economice dintre cele două entităţi s-au menţinut.

prebet aiud

De asemenea, Autoritatea subliniază că GES - Green Energy Specialists şi Ausel Imobiliare SRL (societate deţinută în proporţie de 100% de Anodin Assets) au menţinut raporturile economice existente în baza unui contract din decembrie 2019 şi după data modificării semnificative în structura de proprietatea a GES - Green Energy Specialists.

"Existenţa raporturilor economice între cele trei societăţi precum şi menţinerea obligaţiilor asumate prin acestea şi după schimbările ce au avut loc la nivelul structurilor de proprietatea alea acestora, fac aplicabilă prezumţia de acţiune concertată prevăzută la art. 2, alin. (2), lit. f), pct. 8 din Legea nr. 24/2017", se arată în decizia ASF.

De asemenea, Autoritatea adaugă faptul că, deoarece cele trei societăţi deţin împreună 44,42% din drepturile de vot ale Prebet Aiud, peste pragul de 33%, se aplică dispoziţiile art. 37 din Legea 24/2017, care face referire la obligativitatea lansării ofertei publice. Decizia ASF poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare, dar contestarea nu suspendă executarea obligaţiei impuse.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Autostradă construită în groapa de gunoi. Costă 13 milioane de lei pentru a degaja deşeurile VIDEO

 

O şoferiţă găsită cu alcoolemie de 0,05 la mie a învins Poliţia susţinând că a mâncat alimente fermentate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite