Alba: UPDATE Investiţie de aproape 9 milioane de euro în cea mai mare fabrică de condimente din sud-estul Europei
0Investiţia aparţine firmei „Supremia Grup“, lider naţional în producţia de condimente alimentare şi este în valoare de aproape 9 milioane de euro. Aici vor lucra pentru început 130 de persoane.
UPDATE ora 21.00: Comunicat de presă făcut public de companie:
"Compania Supremia Grup, înfiinţată in anul 2000 cu capital privat integral romanesc si deţinută de familia Bara, al cărei administrator este omul de afaceri albaiulian Bara Levente Hugo, este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa ingredientelor alimentare din Romania. Supremia Grup, cu un număr de 170 angajaţi şi două puncte de lucru situate strategic în Bucureşti şi Bacău deţine un portofoliu de peste 1200 de clienţi activi din Romania dar şi din Europa de Est .
În acest moment compania „Supremia” traversează o perioadă de dezvoltare accentuată, capacitatea fostului sediu dovedindu-se a fi insuficientă. Cifra de afaceri a companiei a atins in anul 2010 pragul de 24 Milioane de EURO.
În plină criză economică şi financiară, managementul companiei a decis să se angajeze intr-o investiţie de aproximativ 9 Milioane de EURO. Ambiţiosul proiect, a fost dus la bun sfarşit cu succes cu sprijinul echipei „Supremia” şi al partenerilor companiei. La realizarea acestuia, compania a beneficiat şi de ajutor financiar nerambursabil de la Uniunea Europeană, prin accesarea fondurilor disponibile pe măsura 123 ale F.E.A.D.R., prin intermediul Agenţiei de Plăti pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit in valoare aproximativă de 1,7 milioane de euro.
Fabrica de ingrediente alimentare a fost construită pe un teren de 50.000 mp. pus la dispoziţie de Primăria Municipiului Alba Iulia, in urmă cu aproape 3 ani. Noul sediu central al companiei va funcţiona intr-o o locaţie modernă şi spaţioasă, cu o suprafaţă utilă de aproximativ 13.500 mp., care asigură spaţiul necesar şi condiţii de muncă la standardele si cerinţele cele mai ridicate.
Inaugurarea noii locaţii coincide atat cu aniversarea a 10 ani de „Parteneriat” cat şi cu împlinirea a 10 ani de la data emiterii primei facturi. Planurile de viitor ale echipei Supremia includ unul dintre cele mai importante obiective: consolidarea poziţiei de lider al pieţei ingredientelor alimentare din Romania şi utilizarea avantajelor competitive pe care le deţine in scopul dezvoltării afacerii atat în Europa Centrală cat şi în Europa de Sud Est."
UPDATE ORA 16.00: Aproximativ o mie de persoane au participat la inaugurarea sediului central al Supremia Grup.
Fabrica adăposteşte întreg procesul de producţie, de la hale pentru sortarea şi depozitarea ingredientelor alimentare, până la laboratoare de analiză a compuşilor condimentelor finale.
„După zece de ani de activitate, sunt bucuros că am reuşit să punem bazele unui nou sediu central. Am pornit de la 0 şi am ajuns în anul 2010 la o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro.
A fost un drum lung, iar acum Supremia este o firmă cu 170 de angajaţi dedicaţi celor 1.200 de clienţi ai săi, atât din România cât şi din sudul, centrul şi estul Europei“, a spus Levente Bara Hugo, proprietarul Supremia Grup.
Acesta a precizat că noua fabrică de ingreniente alimentare este cea mai dotată din România şi se numără printre cele mai moderne din Europa, atât în ceea ce priveşte tehnologia utilizată cât şi sistemele de calitate implementate în activitatea de producţie, controlul calităţii şi depozitare.
„Dorim să începem o activitate de producţie de cultivare a condimentelor şi a plantelor în vechea fabrică de la Sântimbru, unde avem un proiect care presupune exploatarea unui domeniu virgin. Dorim să cultivăm noi o parte din materiile prime, nu să le exportăm din Egipt sau India“, a mai precizat Levente Bara Hugo.
Noua fabrică inaugurată astăzi este construită la marginea oraşului Alba Iulia, în apropierea drumului judeţean Alba Iulia – Ciugud.
„Iniţial investiţia a fost estimată la 11 milioane de euro, iar noi am reuşit să ridicăm noua fabrică de condimente alimentare cu o sumă cuprinsă între 8 şi 9 milioane de euro. Şi asta, pentru că materialele de construcţii au avut un preţ foarte corect, iar costurile manoperei au scăzut foarte mult“, a explicat Levente Bara Hugo, proprietarul Supremia Grup.
380.000 de euro, preţul terenului
Fabrica se întinde pe o suprafaţă de 5 hectare
Terenul a fost dat în folosinţă gratuită în urmă cu doi ani de primăria Alba Iiulia, cu condiţia ca omul de afaceri să investească cel puţin 5 milioane de euro.
Solicitarea de cumpărare a păşunii „Râtu Mare“ vine ca urmare a sumelor investite de către companie în zona de dezvoltare a oraşului.
Consiliul local va încasa din vânzarea terenului suma de aproximativ 1.620.000 lei (380.000 de euro).
„Nu putem decât să ne bucurăm că în oraş se fac investiţii, chiar şi într-o perioadă dificilă. Este un investitor care a înţeles că se poate face ceva şi în perioadă de criză, dacă există implicare şi din partea administraţiei locale. A vem deschidere şi sprijin şi către alte investiţii motivante, care să aducă şi locuri de muncă. Noi mai avev disponibile 26 de hectare,, în zona de dezvoltare economică“, a declarat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia.
Investitorul estimează că 25 la sută din producţie va ajunge pe piaţa externă. În acelaşi timp se vor asigura servicii pentru firmele multinaţionale.
Specializată în producţia de ingrediente alimentare, Supremia a devenit cel important jucător de pe piaţa condimentelor alimentare din S-E Europei.
„La noua fabrică de condimente lucrează la momentul actual 130 de angajaţi. Noi sperăm ca pe viitor, în funcţie de contracte, comenzi, să creştem numărul acestora “, a mai adăugat patronul de la Supremia Group.
„După luni de zile, chiar după mai bine de un an, am auzit de investiţii inaugurate în judeţul Alba, care să creeze noi locuri de muncă. Nu putem decât să ne bucurăm, când oameni cu iniţiativă aduc locuri pe piaţa muncii”, a spus Corneliu Engi, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba.
Fabrică modernă
Noua fabrică este cea mai mare investiţie din Alba Iulia pe linie de producţie din ultimii douăzeci de ani.
Administraţia locală estimează că firma producătoare de condiment alimentare va plăti anual taxe şi impozite locale de 60.000 euro.
Conducerea companiei are în plan listarea acţiunilor la Bursa de Valori de la Varşovia, cea mai mare din estul şi centrul Europei din punct de vedere a capitalizării.
Supremia Grup a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 24 milioane de euro, iar profitul net a fost de 5 la sută.
Omul de afaceri Levente Bara Hugo s-a îmbogăţit de pe urma afacerilor cu condimente alimentare.
Potrivit topului Forbes 500 Miliardari are o avere de 10 – 12 milioane de euro.