Alba: Stâna ecologică de la Pianu, monitorizată on-line

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stână ecologică se află în imediata apropiere a terenului de golf „Paul Tomiţă“.
Stână ecologică se află în imediata apropiere a terenului de golf „Paul Tomiţă“.

Supravegherea obiectivului prin intermediul internetului este o premieră la nivel judeţean. Timp de un an de zile se va studia energia produsă de panourile fotovoltaice  şi de centrala eoliană, precum şi condiţiile meteo. Sistemul de monitorizare a costat aproximativ  5.000 de euro.

După premiera naţională a stânei ecologice de la Pianu de Jos, care funcţionează pe bază de energii alternaţive, experţii din cadrul Agenţiei Locale a Energiei Alba şi ai Universiţăţii „1 decembrie 1918“ au realizat o nouă premieră. Aceştia au creat un sistem de monitorizarea on-line a proiectului energetic de la Pianu.

Monitorizare timp de un an de zile

Stâna de la Pianu de Jos este primul dintre proiectele de dimensiuni reduse supravegheat cu ajutorul internetului. „În ţară mai există proiecte de mari dimensiuni, precum parcurile eoliene din Dobrogea care sunt monitorizate on-line. În ceea ce priveşte sistemul nostru de la Pianu, este din nou o premieră, cel puţin la nivelul judeţului“, a spus Florin Andronescu directorului Agenţiei Locale a Energiei Alba.

Acesta a precizat că monitorizarea este necesară deoarece este un caz prototip, transferabil şi pentru alte locaţii din ţară. Este un proiect de succes care va face subiectul unor comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Profesorul Emilian Ceuca, de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a explicat în premieră la Alba Iulia modul în care poate fi monitorizată on-line stâna ecologică.

„Practic, cu ajutorul unui sistem informatic se pot vizualiza în orice moment puterea şi energia electrică produse de cele şase panouri fotovoltaice, dar şi de centrala eoliană, în funcţie de viteza vântului, dar şi alţi parametri meteorologici“, a spus inginerul Emilian Ceuca. Producţia de energie va fi monitorizată pe perioada unui an de zile pentru efectuarea de măsurători şi încurajarea utilizării energiei verzi şi în alte zone ale judeţului şi ale ţării.

Echipamente moderne

Această supravehere este posibilă datorită faptului că turbina eoliană este una inteligentă. „În această turbină, pe lângă generator există foarte multă electronică încorporată, ceea ce permite ca pe lângă funcţia primară de a produce energia direct la 230 de volţi, să se şi stocheze suplimentul de energie în acumulatori. Printr-un convertor, energia este transformată în curent electic“, a spus inginerul Florin Fleşeriu de la firma Ecovolt, este cel care s-a ocupat de montarea turbinei eoliene şi a celor şase panouri fotovoltaice. 

Datorită stocării energiei în acumulatori, se face o monitorizare separată, atât pentru panouri, cât şi pentru turbină. „Electronica încorporată în aceste echipamente permite vizualizarea producţiei de energie pe fiecare dintre componente în parte, pe zile. Pentru panourile fotovoltaice avem o statistică de stocare de 128 de zile, care ne arată ce se întâmplă din punct de vedere al energiei, modul de încărcare şi descărcare a bateriei“, a mai spus Florin Fleşeriu. Acelaşi lucru este posibil pentru turbină eoliană, care stochează datele pe o perioadă de doi ani.

„Ciobanul Nicolae Ganea nu trebuie să facă nimic în ceea ce priveşte acest sistem de monitorizare. Totul este controlat de experţi prin intermediul internetului“, a spus Florin Andronescu, directorului Agenţiei Locale a Energiei Alba.

Sistemul informatic de monitorizare are o valoare de aproximativ 5.000 de euro. Proiectul stânii ecologice de la Pianu de Jos a fost conceput de ALEA Alba şi autorităţile locale şi judeţene. 250 de kilowaţi este producţia medie pe lună este din ambele surse combinate de energie alternativă. Valoarea proiectului este de 30.000 de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite