FOTO VIDEO Şeful Salvamont Alba: „Dacă primeam coordonatele corecte, găseam avionul cu trei ore mai devreme. A fost un haos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victimele din accidentul aviatic din Apuseni ar fi putut fi găsite cu aproximativ trei ore mai devreme, dacă indicaţiile primite de echipajele de salvatori ar fi fost corecte. Potrivit Salvamont Alba, în timp ce căutau locaţia, oamenii au fost deviaţi de trei ori, la distanţă de zeci de kilometri.

Şeful Salvamont Alba, Lucian Forda, a declarat că deşi la ora 18.30 se aflau în Albac, la doar un kilometru de Horea, aceştia au fost coordonaţi să se îndrepte spre pasul Ursoaia, apoi spre Mătişeşti, reuşind să ajungă la vârful Petreasa abia în jurul orei 21.00. Echipajul Salvamont Alba a ajuns abia în jurul orei 21.00 la locul accidentului aviatic, deoarece au primit de trei ori coordonate greşite. Prima dată au fost trimişi spre Scărişoara, apoi pe drum li s-a spus să meargă la Mătişeşti, iar în final la pasul Ursoaia. Distanţa faţă de locul accidentului este de peste 80 de kilometri.

Echipa Salvamont Alba a plecat la intervenţie, imediat după anunţarea accidentului. Dacă primeau coordonatele corecte, aveau posibilitatea să ajungă în timp util la locaţia respectivă. La ora 18.30, aceştia se aflau deja în zona Albac, care se află la doar un kilometru de comuna Horea, respectiv 21 de kilometri de pasul Ursoaia şi 15 kilometri de Mătişeşti (localitatea spre care au fost direcţionaţi să se îndrepte). Distanţa de la Horea la locul accidentului este de aproximativ 15 kilometri, din care circa 13 kilometri sunt accesibili cu maşina de teren, iar pe o distanţă de 1-2 kilometri se merge pe jos.

avion accident alba

Potrivit şefului Salvamont Alba, Lucian Forda, timp de mai bine de trei ore, echipajele au primit tot felul de informaţii contradictorii din toate părţile, autorităţi, colegi din Bihor, Cluj. „Toată lumea îşi dădea cu presupusul. 

A fost un haos general, care poate fi pus şi pe seama lipsei comunicaţiilor bune, care au fost un foarte mare impediment, a semnalului slab, nu mergeau telefoanele, staţiile, vremea a fost groaznică. A fost o acţiune foarte greu de gestionat, eram peste 200 de oameni de intervenţie. Până la urmă am primit coordonatele corecte şi am ajuns la locul accidentului, după trei ore de deviaţii”, a spus Lucian Forda pentru alba24.ro,

Ajunşi la faţa locului în jurul orei 21.00, salvamontiştii i-au găsit acolo pe localnici, care deja începuseră evacuarea victimelor. „Pilotul nu mai trăia, iar studenta rezidentă a decedat după o oră de resuscitări, fiind deja în şoc cardio-respirator şi hipotermic”, a mai spus Lucian Forda.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.io-respirator şi hipotermic”, a mai spus Forda.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite