Şeful Gabriel Resources, acuzaţii grave la adresa României: „Amploarea cererilor ANAF este intenţionat abuzivă şi realizată pentru a intimida RMGC“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jonathan Henry, CEO-ul Gabriel Resources lansează acuzaţii grave la adresa României
Jonathan Henry, CEO-ul Gabriel Resources lansează acuzaţii grave la adresa României

Compania Roşia Montană Gold Corporation acuză ANAF de practici abuzive in cadrul unei investigaţii pe care instituţia statului român o derulează cu privire la activitatea fiscală a firmei în perioada 1997 - 2016. Reprezentanţii companiei susţin că investigaţia nu este justificată şi are drept scop intimidarea firmei în condiţiile procesului de arbitraj deschis în SUA împotriva României.

Acuzaţiile la adresa autorităţilor române apar în raportul trimestrial al companiei Gabriel Resources (acţionarul majoritar al RMGC) făcut public în 12 mai 2017, la Londra. În document se precizează că ANAF a prezentat în 2 mai 2017 un document din care rezultă că Roşia Montană Gold Corporation are de plătit restanţe către bugetul de stat în valoare de 26 de milioane de lei (6 milioane de euro) reprezentând TVA datorat şi neachitat în perioada 2011 - 2016. Suma nu include eventualele majorări şi penalităţi de întârziere. 

”La data de 2 mai 2017, RMGC a primit un raport preliminar de la ANAF, inclusiv o evaluare provizorie a deducerilor TVA revendicate de RMGC în perioada 2011-2016. Suma TVA estimată ca datorată de RMGC este de 26 milioane RON (8,5 milioane de dolari), care nu include penalităţi sau amenzi pe care Compania le înţelege ar putea fi, de asemenea, percepute. Acest raport preliminar este supus comentariilor din partea RMGC şi a unei întâlniri de revizuire între RMGC şi ANAF, înainte de a fi finalizat”, se afirmă în documentul respectiv. În 2016, ANAF a stabilit că RMGC ar datora 42,9 milioane de lei statului, dar prin refacerea calculelor s-a ajuns la suma de 26 de milioane de lei. 

Rezultatele primului raport al ANAF au fost contestate de către reprezentanţii RMGC care au suţinut că sunt contrare cu concluziile a 18 controale realizate de către inspectorii fiscali în perioada anterioară. Este de aşteptat ca firma privată să conteste şi concluziile celui de-al doilea raport de inspecţie fiscală realizat de ANAF.

”În paralel cu evaluarea care durează de peste 18 luni, o direcţie separată a ANAF a continuat să desfăşoare o investigaţie ad-hoc a unei game largi de activităţi şi tranzacţii operaţionale ale RMGC şi a unui număr de consultanţi şi consilieri ai acesteia pe o perioadă extinsă, din 1997 până în 2016. ANAF a cerut continuu, la termene scurte şi adesea inaccesibile, ca RMGC să furnizeze cantităţi voluminoase de informaţii şi explicaţii cu privire, printre altele, la tranzacţiile cu furnizorii săi şi la tranzacţiile de finanţare ale RMGC. Deşi RMGC cooperează cu bună credinţă la ancheta ANAF, Gabriel consideră că nu există nicio justificare pentru această investigaţie. Amploarea şi profunzimea cererilor ANAF sunt intenţionat abuzive şi sunt realizate pentru a intimida RMGC şi Reclamaţii, având în vedere disputa cu statul român în cadrul Arbitrajului ICSID”, se mai susţine în raportul făcut public de Gabriel Resources.

rosia montana exploatare cariera FOTO Adevărul

Cariera veche de la Roşia Montană unde ar fi trebuit să se concentreze o parte din activitatea RMGC

Procedura de arbitraj de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington privind investiţia de la Roşia Montană a început în 12 august 2016. Gabriel Resources, iniţiatorul proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari statului român pentru blocarea proiectului, echivalentul a 2% din economia României. Reclamaţia a fost făcută după ce, în ianuarie 2015, compania a emis o notificare de litigiu preşedintelui, premierului şi Guvernului României, invitând autorităţile române să discute găsirea unei soluţii amiabile, la care nu a primit nici un răspuns. O decizie a procesului de arbitraj de la Washington este prevăzută pentru toamna anului 2019.

"Gabriel Resources rămâne pe deplin hotărât să-şi protejeze drepturile şi investiţiile în România şi va continua să îşi concentreze eforturile şi resursele asupra depunerii Memorialului său până la sfârşitul lunii iunie. Memorialul va prezenta argumentele faptice şi juridice puternice care susţin pretenţiile lui Gabriel faţă de statul român şi cuantumul semnificativ al daunelor suferite ca urmare a actelor ilegale ale României. Între timp, România îşi continuă activităţile discriminatorii, abuzive şi de represalii împotriva RMGC. Compania consideră că cererile autorităţilor fiscale din România pentru restituirea TVA-ului sunt complet lipsite de valoare", afirmă Jonathan Henry, preşedintele şi directorul executiv al companiei canadiene.

Citiţi şi:

Procesul de arbitraj pentru proiectul Roşia Montană începe la Washington. Gabriel Resources solicită daune de miliarde de dolari

Roşia Montană, sit istoric de categoria A. Harta cu zona de protecţie de 2 km de la limita intravilanului

 

Lovitura finală pentru RMGC: localitatea Roşia Montană, declarată sit istoric de categorie A pe o rază de 2 kilometri

Decizii drastice pentru proiectul Roşia Montană: RMGC renunţă la litigii în justiţie şi îşi reduce capitalul social cu 27 milioane de euro

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite