Jurnal pe bicicletă – Turul Dunării. De asta iubim România. Obiective (re)descoperite de voluntarii Cycling Romania (X)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voluntarii Turului Dunării pe bicicletă continuă şi în această săptămână să ne împărtăşească experienţele lor, cu ocazia explorării şi investigării cursului Dunării, în cadrul Campaniei „Adevarul“ – „125 de locuri pentru care iubim România“.

Astăzi, continuăm cu partea de sud, în Oltenia. Am plecat din campingul de la Zădval dis-de-dimineaţă, pe un drum însorit, într-o zonă foarte frumoasă. Şoseaua e tivită cu câmpuri de floarea-soarelui, iar în depărtare simţim deja freamătul Dunării.

image
image

În satul Măceşu de Jos întâlnim prima familie din proiectul „Popasuri dunărene“, o iniţiativă extraordinară, menită să încurajeze turismul rural. Constantina Ifrim are o gospodărie frumoasă şi poate găzdui şi hrăni cicloturişti, fie ei şi înfometaţi.

image

Isabela Cioboată din comuna Cârna, un adevărat lider în comunitate, tipul de olteană-spirt care nu are stare de nicio culoare şi care e veşnic în mişcare. Ea gestionează zona comunei sale în cadrul proiectului Popasuri Dunărene. Soţie de preot, ne-a făcut un tur-fulger de 20 min la patru case din Cârna care pot primi oaspeţi.

image

Rodica Ciutureanu, „doamna facebook“ din comuna Bârca, un fenomen local prin modul în care alege să se implice în comunitate, a iniţiat un atelier de croitorie, e foarte activă online (aşa am şi aflat de ea), face parte din proiectul Popasurilor şi ne-a primit cu masa întinsă, cu varză călită, pui de curte fript, mămăliguţă de vis şi brânză sărată de oaie numai bună.

image
image
image
image

După acest festin gastronomic, am făcut un ocol de 25 de kilometri către Bârca, şi ne-am oprit în Tunarii Vechi la Iulian Caius Bodi, preot baptist venit din Timişoara. Parcă pentru a ne face să uităm de drumul lung rămas până la Calafat, preoteasa ne-a servit cu o ciorbă bănăţeană de fasole păstăi şi pâine de casă. Numărul de telefon al preotului  îl aveam de la Hermann, un cicloturist german cu care ne-am întâlnit absolut întâmplător în prima zi de tur, după Călăraşi.

image

În ciuda vântului potrivnic şi a ploii răzleţe, am pedalat într-un ritm excelent şi am ajuns la destinaţie, în Calafat. Aici am dormit la Hotel Panoramic, undegazdele ne-au tratat cu multă amabilitate.

image

Turul Dunării a fost organizat  de Cycling Romania şi Asociaţia ROI, cu susţinerea Programului European Tineret în Acţiune, în perioada 24 iunie – 9 iulie 2013.

În cadrul celei mai frumoase campanii „Adevărul“ - „125 de locuri pentru care iubim România“ vă invităm să ne plimbăm de-a lungul Dunării aşa cum au făcut-o cei 32 de voluntari, prin reportaje săptămânale scrise chiar de ei.

Dacă ai fost în locuri inedite de pe malurile Dunării şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem pe alte meleaguri pitoreşti ale României, ne poţi poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Pe aceeaşi temă:

Jurnal pe bicicletă – Turul Dunării. De asta iubim România. Obiective (re)descoperite de voluntarii Cycling Romania (XIX)

Jurnal pe bicicletă – Turul Dunării. De asta iubim România. Obiective (re)descoperite de voluntarii Cycling Romania (VIII)

Jurnal pe bicicletă – Turul Dunării. De asta iubim România. Obiective (re)descoperite de voluntarii Cycling Romania (VII)

Jurnal pe bicicletă – Turul Dunării. De asta iubim România: obiective (re)descoperite de voluntarii Cycling Romania (VI)

Jurnal pe bicicletă – Turul Dunării De asta iubim România: minunăţii (re)descoperite de voluntarii Cycling Romania (V)

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite