Centru cultural şi artistic de prima mărime a sudului Spaniei, Sevilla este inima pulsandă a Andaluziei. Cu monumente înscrise pe lista patrimoniului cultural UNESCO, cu o istorie bogată şi lungă, Sevilla este esenţa pură şi nedistilată a Spaniei. 

Cel mai notoriu obiectiv este Giralda, turnul în care se află clopotul Catedralei din Sevilia. În turn se poate ajunge prin interiorul Catedralei, dar numai dacă eşti dispus la un urcuş obositor pe scările care duc spre clopoţnită. Perseverenţa îţi va fi răsplătită cu o panoramă completă a oraşului.

Atracţie turistică vizitată de milioane de vizitatori, Catedrala din Sevilla este una dintre cele mai somptuoase şi impunătoare clădiri religioase de pe planetă. Construită de către mauri în secolul al 12-lea ca moschee, în secolul 15 a devenit catedrală. Pătruns înăuntru ai senzaţia că te afli într-un pântece enorm. Marmura, vitraliile, picturile minunate, inventarul religios din aur masiv sunt doar câteva dintre spledorile care te vor copleşi. Întunecat şi măreţ este şi marele altar, cel mai mare din lume,  format din 36 de părţi sculptate în relief, cu scene din vechiul testament şi din vieţile sfinţilor. Tot aici se află şi mormântul lui Cristofor Columb, sarcofagul monumental fiind susţinut de patru statui uriaşe. Capete încoronate de regi şi regine creştine din secolele 13 şi 14 au fost înmormantatate aici, de asemenea.  

Nu plecaţi din Sevilla fără să fi vizitat Palatul Regal, un complex labirintic de curţi, terase şi săli în diferite stiluri arhitectonice. Palatul este de o frumuseţe incredibilă. Indiferent cine eşti, te vei lăsa cuprins de visare în fată grădinilor şi teraselor aproape romantice, construite odinioară de cei mai pricepuţi meşteri din Andaluzia.  

De vizitat este şi Plaza de Toros, locul în care se ţin luptele cu tauri. Este o clădire impetuoasă ce se etalează printre portocali, totodată muzeu cu colecţii de afişe, picturi şi gravuri specifice coridei.  

Călătoria în Sevilla nu este completă fără un spectacol de flamenco. Spune-mi mai apoi, dacă ai mai văzut într-o singură expresie creatoare atâta graţie şi pasiune, atâta încrâncenare şi sălbăticie ţinute sub control. Dansul flamenco îşi ţipă suferinţa prin tocurile dansatorilor, care bat atât de puternic încât se zguduie podelele şi vibrează întreagă asistentă.Violenţa şi blândeţea, jalea şi erotismul pătimaş îşi dau mâna în flamenco. Nu va refuzaţi un asemenea regal dacă ajungeţi la Sevilla. 

Constrângerile de spaţiu mă silesc să mă opresc aici. Din păcate. Vă dau întâlnire în articolul viitor când va voi povesti despre Cordoba