Biserica din Strei-Hunedoara, o comoară interzisă turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Strei se află pe teritoriul administrativ al oraşului Călan
Biserica din Strei se află pe teritoriul administrativ al oraşului Călan

Unul dintre cele mai valoroase monumente medievale de artă şi arhitectură din România nu poate fi momentan vizitat de turişti. Istoricul clujean Adrian Andrei Rusu crede că acest lucru este „absolut idiot”. Responsabilii de la Episcopia Devei şi Hunedoarei dau din umeri.

Biserica din Strei, judeţul Hunedoara, este unul dintre cele mai vechi monumente de artă şi arhitectură din România. Ridicat în jurul anul 1300, lăcaşul face parte din ansamblul vechilor biserici hunedorene de piatră, considerat de specialişti cel mai mai important grup de monumente medievale româneşti păstrate. În acest moment, însă, monumentul nu este vizitabil.

Până recent, cheia de la biserică se găsea la ultima casă pe dreapta, în drum spre biserică. Din vara acestui an însă, „păstrătoarea cheii” s-a pensionat şi nimeni nu mai e de găsit pentru a deschide biserica vizitatorilor.

În România există numeroase monumente care sunt închise în general, dar este afişat un număr de telefon la care se poate suna, pentru a fi vizitate. În cazul bisericii de la Strei, însă, această regulă nescrisă nu se aplică, iar monumentul este astfel nevizitabil.

Prin urmare, turiştii care vin până aici pentru a vedea biserica despre care au citit în cărţi nu au decât să fie dezamăgiţi. Acesta este şi cazul familiei Laura şi Cristi Ioniţă, din Piteşti, care, la sfârşitul lunii august a dorit să viziteze biserica, alături de fiica lor în vârstă de şapte ani, Mara. „Plecăm cu un gust amar. Am venit de la Clopotiva, unde suntem cazaţi, să vedem această biserică, şi nu este nimeni să ne deschidă”, a spus Cristi Ioniţă.

La Episcopia Devei şi Hunedoarei, cea care păstoreşte şi comunitatea din Strei, situaţia lăcaşului de cult nu este cunoscută. „Nu ştiam că nu poate fi vizitată. În principiu, ar trebui să există acolo o persoană care să se asigure că turiştii au acces şi să vândă lumânări”, a declarat purtătorul de cuvânt al episcopiei, preotul Gabriel Miricescu. Acesta a adăugat că, săptămâna viitoare, episcopia se va informa de la preotul paroh cu privire la situaţia bisericii şi va lua măsuri în consecinţă.

Valoarea deosebită a bisericii din Strei provine de la pictura interioară, adică exact cea care nu poate fi vizitată. „Dacă biserica nu se poate vizita, este un lucru absolut idiot. Putem vorbi la Strei de unul dintre cele mai vechi şi mai preţioase ansambluri de pictură ortodoxă din România”, a comentat istoricul Adrian Andrei Rusu, de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj, unul dintre cei mai reputaţi medievişti români. „Este un monument restaurat de statul român, subliniez, de statul român, deci ar trebui să fie deschis publicului”, a precizat istoricul. Potrivit acestuia, valoarea picturii interioare este dată de vechimea ei – din aceeaşi perioadă cu cea a Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş – şi de starea de conservare relativ bună.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite