„Aţi privit vreodată direct în soare?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia cu titlul de mai sus se numea iniţial „Viaţă“. Artiştii Damien Hirst şi Michael Joo propun privitorului experienţa aproximării (dureroase) a esenţialului. Fascinaţia pentru contemplarea devastatoare a soarelui a încins mai mereu imaginaţia sau posibilităţile limbajului.

Danny Boyle a făcut un film („Sunshine") care tratează literal patima descrisă mai sus. La polul opus, Damien Hirst şi Michael Joo prezintă la Berlin expoziţia, cu titlu retoric, „Have You Ever Really Looked at the Sun?" („Aţi privit vreodată direct în soare?").

Într-un interviu acordat recent revistei de specialitate „Artforum", artistul britanic Damien Hirst, mare amator de controverse şi unul dintre cei mai bine vânduţi artişti contemporani, şi americanul de origine coreeană Michael Joo, artist conceptual foarte rafinat şi foarte intens, preocupat de natura alunecoasă a identităţii obiectelor şi a fiinţelor, explică alegerea unui asemenea titlu:

Michael Joo, „M, S, Y“

image

„Am pornit de la gluma cu oamenii de zăpadă care se întreabă unul pe celălalt dacă pot mirosi morcovul... normal că nu... La fel, privitul în soare..., am orbi... ar fi greu să mai fim  artişti vizuali", glumeşte Hirst. „Ar fi, oare, chiar aşa de greu? Ne dorim amândoi să ne uităm la soare încă de când eram puşti", adaugă Joo.

Dorinţa de a cuprinde totul

„Expoziţia se numea iniţial «Viaţă»", mai explică artiştii, „pentru că îşi propune literalmente să cuprindă mai tot ce există pe lumea asta, de la cristale, la ştiinţă, peisaje ş.a.m.d."

Michael Joo, „Rocinante în roz“

image

Cei doi sunt prieteni de douăzeci de ani, dar aceasta e prima lor expoziţie împreună. Damien Hirst şi Michal Joo s-au cunoscut în 1991 la „Unfair", în Köln, alternativa Târgului oficial de artă. Köln era la acea vreme epicentrul scenei internaţionale de artă, iar galeriile care nu erau primite la Târg au alcătuit varianta „Unfair", un joc adecvat de cuvinte, însemnând în acelaşi timp „nedrept" şi „necomercial".

Deşi sunt prieteni de douăzeci de ani, cei doi artişti n-au lucrat niciodată împreună. Expoziţia de la Haunch of Venison Berlin nu are la bază o decizie curatorială, e generată mai degrabă de dorinţa lor de a lucra împreună.

„Gesturi aproape necesare"

„Împărtăşim acelaşi interes pentru ştiinţă, natură, minimalism, dragoste sau Iisus", declara Hirst în interviul citat mai sus. „Apoi mai avem în comun preocuparea pentru anumite gesturi, anumite procese, cum ar fi secţionarea, disecarea animalelor. Sunt gesturi caracteristice omului", adaugă Joo. „Sunt gesturi aproape necesare, dacă vrei să priveşti miezul lucrurilor, în căutare de răspunsuri. Mă refer la ştiinţă, nu la gesturi gratuite", completează Hirst.

Damien Hirst e celebru pentru piesele sale, pe principiul de ready-made-uri naturale, cu animale secţionate şi imortalizate în formol, zebra din „The Incredible Journey" (2008) sau berbecul negru, cu coarne de aur, din „The Black Sheep With The Golden Horns (divided)" (2009).

Damien Hirst, „Oaia neagră cu Horus auriu (secţionată)“ 

image

„Şi, ca întotdeauna când mergi până în miezul lucrurilor pentru răspunsuri, cel mult îi vei simţi căldura sau îi vei vedea lumina, dar nu vei vedea, niciodată, soarele", încheie Joo. 

Info

Ce: Expoziţia „Have You Ever Really Looked at the Sun?"

Când: Până la 14 august 2010

Unde: Galeria Haunch of Venison, Berlin

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite