10 locuri în care e OK să fii gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul New York este considerat capitala gay la nivel global FOTO Shutterstock
Oraşul New York este considerat capitala gay la nivel global FOTO Shutterstock

Departe de a fi un subiect tabu, homosexualitatea e chiar o normă în unele oraşe ale lumii ce încurajează minorităţile sexuale prin argumente legale, istorice şi culturale. Care sunt aceste locuri în care este confortabil să fii gay?

Sydney

Carnavalul Mardi Gras din 1978 a fost un nou început pentru comunităţile gay din Australia. Până în 1984, homosexualitatea a fost interzisă în New South Wales, mai ales pentru că 53 de protestatari ce au pledat pentru drepturile lor au fost concediaţi şi arestaţi. Aceste evenimente par incredibile în contextul în care Sydney găzduieşte astăzi festivaluri şi petreceri tematice. Cu toate că Oxford Street a devenit încă din 1960 o zonă-emblemă pentru această comunitate, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex nu sunt încă legale în Sydney.

Amsterdam

În 2001, Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat căsătoriile gay. După cum era de aşteptat, libertatea sexuală a încurajat cultura gay în Amsterdam, un oraş pregătit să facă faţă nevoilor unei comunităţi reprezentative. Oraşul dotat cu Pink Point, un centru de informare pentru gay (situat în apropiere de Anne Frank House), îşi prezintă cu mândrie Homomonument-ul ce comemorează persoanele gay persecutate din princina orientării sexuale. Golden Bear, primul hotel specific din Amsterdam, s-a deschis în 1948 în Kerkstraat, care a devenit cartierul în care cuplurile LGBT (Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) au cea mai mare vizibilitate.

Mykonos

Încă din 1960, notorietatea insulei din Marea Egee a crescut direct proporţional cu nivelul de toleranţă, dar şi cu petrecerile dedicate comunităţii gay. Deşi concurează cu alte plaje renumite (precum cele din Ibiza), insula este una dintre destinaţiile preferate de petrecăreţi. Denumită după nepotul lui Apollo, Mykonos este vecină cu Delos, insula în care s-au născut Apollo şi Artemis. Grecia are o politică relaxată în ceea ce priveşte preferinţele sexuale: în 1951 a legalizat homosexualitatea, iar în 1999 – prostituţia. Mai mult, istoria spune că iubirile dintre persoanele de acelaşi sex îşi au leagănul în Grecia Antică.

Berlin

După regulile restrictive din perioada nazismului, germanii apreciază şi mai mult libertatea de exprimare sexuală. Cu valori neconvenţionale şi multiculturale, Berlinul este un spaţiu propice pentru membrii LGBT, motiv pentru care Klaus Wowereit, primarul Berlinului, a declarat deschis că este gay. În plus, anul acesta s-a deschis Asta Nielsen Haus, primul azil dedicat exclusiv bătrânilor gay.

Copenhaga

Cuplurile gay se integrează perfect în capitala sofisticată a Danemarcei, în care se află un adevărat centru cultural (baruri şi cluburi – precum Jailhouse, în care barmanii sunt deghizaţi în poliţişti). Mai mult, în Copenhaga se desfăşoară anual un festival de film gay, iar în 2009 capitala a găzduit World Outgames, o competiţie sportivă la care participă doar membrii comunităţii gay.

Paris

Oraşul lui Marcel Proust şi al lui Edith Piaf este un mediu propice pentru cultura LGBT. Dacă în cartierul Marais cuplurile de acelaşi sex sunt vizibile pe timpul zilei, Pigalle şi Bois de Boulogne  sunt renumite pentru viaţa de noapte riscantă. Femeile sunt chiar privilegiate în capitala franceză, unde există şi baruri moderne pentru lesbiene, dar şi festivaluri de film dedicate acestor cupluri. Mai mult, în oraş se află şi statuile scriitorilor Oscar Wilde şi Gertrude Stein (ambii gay), înmormântaţi în cimitirul Père Lachaise.

New York

New York-ul înseamnă multiculturalism şi este locul în care coexistă nu doar minorităţile sexuale, ci şi oameni cu diverse orientări politice şi culturale. Metropola cuprinde districte gay, printre care şi Greenwich Village (unde au început şi revoltele comunităţii gay în 1968), Chelsea şi East Village, iar Brooklyn găzduieşte numeroase familii de artişti homosexuali. Din aceste motive, dar şi pentru că mariajele între persoanele de acelaşi sex sunt legale, New York-ul poate fi numit „capitala gay“ la nivel global.

Barcelona

Reputaţia de oraş tolerant cu minorităţile sexuale i se datorează din perioada generalului Francisco Franco când liderul politic a susţinut homosexualitatea în pofida opozanţilor spanioli. Astăzi întreaga cultură LGBT are vizibilitate maximă, după cum reflectă şi filmul lui Pedro Almodovar („All About My Mother“), dar şi atmosfera străzilor. Spania s-a adaptat la cerinţele vieţii moderne şi a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex încă din 2005.


Londra

Englezii nu au fost doar toleranţi în ceea ce priveşte cultura gay, ci au şi apreciat curajul celor care şi-au declarat aceste orientări sexuale. După scandalul în centru căruia s-a aflat scriitorul Oscar Wilde, homosexualitatea s-a legalizat în 1967, iar Londra a devenit unul dintre cele mai prietenoase oraşe în acest sens. Întregul scenariu este reprezentativ în Soho, dar şi în alte cartiere precum Brixton, Hampstead, Hackney şi Vauxhall. Astăzi cuplurile gay sunt o imagine des întâlnită în capitala Marii Britanii.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite