VIDEO Dependenţii de droguri, plătiţi să se sterilizeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbara Harris (stânga sus), împreună cu soţul şi cei patru copii adoptaţi
Barbara Harris (stânga sus), împreună cu soţul şi cei patru copii adoptaţi

O controversată organizaţie americană le oferă câte 200 de lire britanicilor dependenţi de droguri sau alcoolici pentru a se supune voluntar sterilizării ireversibile. Campania are menirea de a reduce numărul copiilor care se nasc cu afecţiuni fizice şi psihice sau chiar deja dependenţi din cauza adicţiilor părinţilor lor.

Recent, britanicilor dependenţi de droguri li s-a înaintat o „ofertă" ciudată: organizaţia neguvernamentală americană Project Prevention le plăteşte 200 de lire (aproximativ 225 de euro) pentru a-şi da acordul să fie sterilizaţi, scrie BBC News. Prima persoană care a acceptat să-şi facă o vasectomie este Alan Mitchell, un dependent de 38 de ani, care aşa cum a declarat chiar el pentru „The Daily Mail", „nu merita să fie tată".

Urmăreşte aici un reportaj video realizat de BBC.

După 16 ani de luptă cu dependenţa de heroină, Alan a acceptat oferta organizaţiei Project Prevention, o iniţiativă lansată în SUA de Barbara Harris, mama adoptivă a patru copii născuţi de o femeie dependentă de cocaină.

Mitchell a recunoscut că şi-a făcut operaţia pentru banii oferiţi, deşi se gândise şi anterior la această variantă. „Operaţia asta este cel mai responsabil lucru pe care l-am făcut în toată viaţa mea. Ce fel de tată aş fi putut fi? În plus, au fost bani foarte uşor de câştigat.

Mulţi şi-ar vinde sufletul pentru 200 de lire . Eu ar trebui să ştiu - am făcut-o deja", spune Alan. Bărbatul nu a mai consumat heroină de
18 luni, dar a ajuns dependent de metadonă, un opioid folosit în tratarea adicţiei.

Metodele celor de la Project Prevention au fost criticate de alte organizaţii care lucrează cu dependenţi, acestea acuzându-i pe americani că „dau mită" unor oameni fără discernământ. Până acum, organizaţia a reuşit să convingă 3.500 de toxicomani americani, bărbaţi şi femei, să primească bani pentru a fi sterilizaţi definitiv.

Moral sau nu?

Barbara Harris, fondatoarea organizaţiei, recunoaşte că mulţi i-au criticat iniţiativa, dar spune că aceasta este singura cale de a pune capăt vătămărilor fizice şi mintale asupra copiilor în timpul sarcinii. La rândul ei, a adoptat patru copii născuţi de o mamă dependentă de cocaină.

„Mama bilogică a copiilor a consumat droguri şi alcool şi a ajuns să dea naştere, timp de opt ani, unui copil în fiecare an. Am fost furioasă când am văzut cât rău le-au făcut drogurile acestora."

Creşterea copiilor într-un mediu în care se consumă droguri le poate afecta dezvoltarea, iar femeile însărcinate dependente, mai ales cele care au consumat heroină, pot transmite adicţia la fetus, dincolo de problemele de sănătate pe care i le poate provoca.

Cu toate acestea, organizaţiile britanice care se ocupă de dependenţi s-au declarat scandalizate de metodele radicale folosite de Project Prevention. „Exploatează oameni foarte vulnerabili care sunt dependenţi de droguri şi alcool şi care se află probabil la cel mai jos nivel al vieţii lor", spune Simon Antrobus, director executiv al asociaţiei Addaction.

Oficialii Asociaţiei Britanice de Medicină susţin că medicii care le fac vasectomii bărbaţilor sau leagă trompele uterine ale femeilor trebuie să fie siguri că fiecare pacient a luat decizia în cunoştinţă de cauză. Criticii şi mai radicali o acuză pe Barbara de practici naziste, „cruciada" ei fiind mai degrabă asociată cu eugenia (purificarea raselor prin diverse măsuri genetice, inclusiv sterilizare).

"Operaţia asta este cel mai responsabil lucru pe care l-am făcut în toată viaţa mea. În plus, mulţi şi-ar vinde sufletul pentru 200 de lire . Eu ar trebui să ştiu - am făcut-o deja."
Alan Mitchell
dependent de heroină

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite