Nu uitaţi să daţi ceasurile cu o oră înapoi! Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Ziua de 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an. Această schimbare are efecte asupra organismului uman, motiv pentru care este indicat să luăm anumite măsuri de prevenire a eventualelor probleme.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român", scrie Mediafax. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Chiar dacă mulţi se vor bucura de faptul că vor dormi cu o oră în plus, specialiştii în somn, cum este şi psihologul şi cercetătorul britanic Simon Kyle consideră că există părţi bune, dar şi mai puţin bune în ceea ce priveşte efectele asupra calităţii somnului. 

Aceste schimbări bruşte în programul de zi cu zi înseamnă şi faptul că ceasul nostru biologic, intern, trebuie să se resincronizeze, iar acest lucru nu se întâmplă imediat. De regulă, poate dura până la trei zile ca organismul şi creierul să se adapteze cu această modificare de o oră. Iar acest lucru se poare resimţi, mai mult sau mai puţin, în funcţie de persoană. Unii ar putea să se simtă mai obosiţi în timpul zilei, spune medicul. 

Partea bună a trecerii la ora de iarnă este că, după cum s-a observat în cadrul mai multor studii, numărul de infarcte se reduce în perioada imediat următoare schimbării, dar numărul lor creşte în luna martie, când pierdem o oră de somn, mai spune psihologul.

Nu în ultimul rând, episoadele de depresie se accentuează în sezonul rece (apare depresia sezonieră), iar tendinţa spre sedentarism se accentuează urmare a reducerii perioadei de timp în care suntem expuşi la lumina naturală a soarelui. Pentru a ne ajuta organismul să treacă mai uşor peste aceste neajunsuri putem apela inclusiv la terapia cu lumină, prin simpla achiziţionare a aşa numitelor „cutii de lumină“. 

Terapia cu lumină folosita pentru tratarea depresiei de sezon trebuie efectuată dimineaţa la prima oră, imediat după ce ne-am trezit, timp de jumătate de oră sau o oră. Atunci când apelăm la ea înainte de culcare poate duce la apariţia insomniei. De regulă, s-a observat că persoanele mai tinere reacţionează cel mai bine la terapia cu lumină, iar printre problemele care pot fi astfel rezolvate se numără hipersomniile sau reglarea apetitului alimentar foarte ridicat. Foarte important este să facem cât mai multă mişcare fizică, să ne expunem la lumină naturală puternică ori de câte ori avem prilejul şi să socializăm. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite