FOTO Tipul de zâmbet care te ajută să obţii o promovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marilyn Monroe are un zâmbet molipsitor, care induce sentimente pozitive. Emma Watson surâde misterios. FOTOGRAFII Daily Mail
Marilyn Monroe are un zâmbet molipsitor, care induce sentimente pozitive. Emma Watson surâde misterios. FOTOGRAFII Daily Mail

Felul în care zâmbim poate juca un rol important în cariera fiecăruia. Mesajele non-verbale influenţează părerea pe care cei din jur o au despre noi, mai ales că zâmbetul este trăsătura cea mai apreciată atât de bărbaţi, cât şi de femei când vine vorba de sexul opus.

Universitatea Oxford a realizat o cercetare sub îndrumarea expertului în limbaj corporal, Peter Collett, în cadrul căreia au fost identificate şase tipuri de zâmbet care transmit informaţii de un anumit gen şi care pot reprezenta adevărate „arme“ atunci când vine vorba despre succesul profesional. 

Chiar dacă ne descurcăm admirabil cu sarcinile primite la locul de muncă şi considerăm că suntem îndreptăţiţi la o promovare, rezultatul dorit ar putea să atârne de informaţiile pe care ştim să le transmitem superiorilor şi altfel decât verbal, consideră profesorul Peter Collett. Conform studiului, cele şase tipuri de zâmbet pot fi abordardate în funcţie de situaţie sau mai bine spus de şef. 

Informaţiile sunt cu atât mai interesante cu cât un studiu recent a relevat că zâmbetul este trăsătura pe care atât femeile, cât şi bărbaţii o apreciază cel mai mult la sexul opus, în proporţie de 67%, respectiv 62%. 

Zâmbetul seducător sau care duce cu gândul la flirt, zâmbetul supus, zâmbetul onest, zâmbetul misterios, zâmbetul dominant sau zâmbetul molipsitor s-au dovedit a fi cele mai eficiente în redarea unei expresii care poate influenţa o persoană într-un sens sau altul, de la caz la caz, relatează Daily Mail. 

zambet

Astfel, o persoană care zâmbeşte şi în acelaşi timp îşi ridică sprâncenele (la fel ca actriţia şi cântăreaţa Diana Vickers, foto dreapta) transmite un mesaj de supunere. „Atunci când cineva zâmbeşte având ambele sprâncene ridicate, acest lucru linişteşte interlocutorul, îl face să creadă că nu se află în prezenţa unei persoane care vrea să domine situaţia şi că nu are motive să se simtă ameninţat“, explică Colette. 

Un zâmbet plin, numit şi Duchenne (după numele anatomistului Duchenne de Boulogne, care a realizat în secolul 19 primul studiu de amploare asupra muşchilor implicaţi în formarea expresiilor faciale şi redarea emoţiilor) dă impresia de onestitate şi câştigă încrederea interlocutorului. Zâmbetul deschis, de tipul Duchenne (după modelul actorului George Clooney), este şi modalitatea prin care cei din jur se simt încurajaţi să se alăture unei persoane care dovedeşte astfel o atitudine pozitivă. 

zambet

Pe de altă parte, un surâs în timpul căruia privim în sus (după cum zâmbeşte fotomodelul Miranda Kerr în imaginea din stânga) poate fi folosit ca o armă de seducţie, din moment ce duce cu gândul la flirt, subliniază Colette. Persoana care zâmbeşte privind în sus dă impresia că este mai scundă decât în realitate. Această atitudine oarecum ruşinată este folosită  de femei, în mod normal, mai ales atunci când se află în prezenţa unui bărbat care le impresionează. Acest zâmbet se află la polul opus faţă de cel cu sprâncenele coborâte (foto dreapta). 

Atunci când zâmbim în timp ce avem ambele sprâncene coborâte ne poziţionam ca lideri, dobândind o expresie care se poate deovedi utilă într-o negociere sau la un interviu de angajare.

    

zambet

Zâmbetul cu gura deschisă sau „contagios“ (foto stânga, Marylin Monroe) este molipsitor pentru că duce cu gândul la o repriză bună de râs, aşa că le induce o stare pozitivă şi celor din jur.

Nu în ultimul rând, zâmbetul misterios (asemănător cu cel abordat de actriţa Emma Watson, foto dreapta), asimetric şi cu gura închisă, induce sentimentul de complicitate, oferind senzaţia că persoana care surâde astfel ştie mai multe decât spune. Pentru ca efectul să fie cel scontat, important este să privim interlocutorul în ochi.

Citeşte şi: 

Poza şi vârsta în CV – câteva concluzii

Vreţi să vă placă la muncă, dar să nu fie discriminare în ţară? „Sori”, nu se poate!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite