Cum să memorezi o carte cât Noul Testament: un profesor al uneia dintre cele mai mari universităţi din lume explică tehnica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să memorezi o
carte cât Noul Testament
Cum să memorezi o carte cât Noul Testament

Mintea noastră este o adevărată maşinărie de asociat idei. O memorie antrenată se sprijină pe un sistem de idei bine organizat, iar secretul unei memorii bune este să facem multe asocieri de idei în cazul unui anumit lucru, este de părere profesorul William James.

În una dintre cele mai mari universităţi din lume, Al-Azhar din Cairo, o instituţie mahomedană, cu 21.000 de studenţi, examenul de admitere presupune ca fiecare candidat să recite din memorie Coranul (care este aproximativ cât Noul Testament), cartea pentru care ai nevoie de trei zile pentru a reuşi să o reciţi.

Cum reuşesc studenţii să memoreze Coranul? Prin repetiţie, cea de-a doua „lege firească a memoriei“. Nu este de ajuns însă o repetiţie mecanică, papagalicească. Repetiţia inteligentă, în concordanţă cu trăsături bine stabilite din mintea noastră, este cea care dă rezultate, stă scris în cartea „Cum să vorbim în public“ - Dale Carnegie.

Profesorul William James explică secretul unei bune memorii

După cum observă profesorul James, mintea noastră este o adevărată maşinărie de asociat idei. O memorie antrenată se sprijină pe un sistem de idei bine organizat. Secretul unei memorii bune este să facem multe asocieri de idei în cazul unui anumit lucru nu reprezintă altceva decât atenţia acordată subiectului în cauză.

Există două modalităţi prin care ne putem aminti ceva: mai întâi, printr-un stimulent exterior, şi în al doilea rând, printr-o asociere cu ceva care există deja în mintea noastră.

„Există o metodă de asociere a punctelor principale, o tehnică simplă, rapidă, dar nu neapărat infailibilă. Să zicem că aveţi de susţinut un discurs şi vreţi să vorbiţi despre o grămadă de lucruri fără nicio legătură între ele, aşadar greu de reţinut: vacă, trabuc, Napoleoan, casă, religie. Să vedem dacă putem să legăm aceste idei, ca pe verigile unui lanţ, printr-o frază absurdă. «Vaca a fumat un trabuc şi l-a uluit pe Napoleon,  căci a reuşit să dea foc şi unei case pline de credincioşi»“, explică James Williams.

Răspundeţi care este al treilea punct de discuţiei, al patrulea, al doilea sau primul. Funcţionează?

Orice grup de idei poate fi construit într-o frază şi cu cât fraza este mai caraghiosă, cu atât va fi mai uşor de reţinut.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite