Ce spune vocea despre personalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stările emoţionale şi trăsăturile de caracter se pot „auzi“ în voce FOTO Shutterstock
Stările emoţionale şi trăsăturile de caracter se pot „auzi“ în voce FOTO Shutterstock

Când vorbim, transmitem informaţii nu doar prin cuvintele exprimate, ci şi prin voce. Ea ne trădează emoţiile, personalitatea şi chiar sexualitatea, spun specialiştii.

Dincolo de informaţiile evidente pe care le transmite, şi anume sexul şi vârsta, vocea este o expresie a sufletului. Emotivitatea, nervozitatea, bucuria, satisfacţia – toate aceste trăiri se pot „auzi“ în voce. Ea poate influenţa modul în care suntem percepuţi de cei din jur, pentru că ne trădează personalitatea. 

O voce moale, fără volum este specifică persoanelor introvertite. Pentru că vor să se facă auzite, cele extrovertite au o voce puternică şi vorbesc într-un ritm mai accelerat.

Cercetătorii Universităţii Stanford din SUA au făcut un experiment pentru a afla cât de corect pot să intuiască oamenii personalitatea unor interlocutori în funcţie de voce. Spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, cei 72 de voluntari au reuşit să-i deosebească foarte bine pe introvertiţi de extrovertiţi.

Ne plac vocile care seamănă cu a noastră

O altă concluzie interesantă a studiului amintit este că preferăm vocile care au o personalitate asemănătoare cu a noastră. Altfel spus, dacă suntem introvertiţi, este foarte probabil să ne placă o voce molcomă, fără volum, iar dacă suntem extrovertiţi, preferăm o voce puternică şi vorbitul accelerat.

Aceleaşi preferinţe au fost observate şi în privinţa vocilor electronice. Suntem mai tentaţi să cumpărăm produsele promovate de o voce care se aseamănă personalităţii noastre, mai arată studiul american. Pentru a fi pe placul clienţilor şi a le câştiga încrederea, „producătorii ar trebui să fixeze parametrii vocilor electronice, cum ar fi numărul de cuvinte pe minut sau volumul, astfel încât să imite personalităţile umane“, notează Clifford Nass şi Kwan Min Lee, coordonatorii cercetării.

Vocea ascuţită nu este a unui lider

Majoritatea interlocutorilor consideră neplăcută o voce ascuţită. „De regulă, această voce nu este asociată cu cea a unui lider mondial, indiferent cât de multă consistenţă ar avea cuvintele exprimate. Sunetele ascuţite sunt specifice copiilor, ceea ce înseamnă lipsă de vizibilitate“, spune Katrina Onstad pentru publicaţia „Globe and Mail“. Acest tip de voce poate fi corectată, dar numai cu ajutorul unui specialist, pentru că exerciţiile suprasolicită corzile vocale.  

Pe de altă parte, femeile cu vocea ascuţită sunt considerate de bărbaţi mai atrăgătoare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii McMaster din Ontario şi publicat în revista „Evolutionary Psychology“. Vocea este o metodă de a evalua cât de atractive sunt persoanele de sex opus, dar şi cât de credincioase sunt partenerului, arată studiul. Iar femeile cu voce ascuţită sunt mai înclinate să înşele.

Voce joasă, personalitate puternică

Mai ales dacă este şi puternică, vocea joasă este corelată cu un nivel ridicat de testosteron şi, deci, cu o personalitate puternică, autoritară chiar. „Încearcă să vorbeşti cu o octavă mai jos. Vocile joase denotă mai multă credibilitate decât cele ascuţite. Va dura o vreme până când vei reuşi să cobori vocea, dar va merita efortul“, spune Judith Felik, directorul companiei americane de marketing şi relaţii publice Impact Communications.

Bărbaţii cu vocea groasă sunt consideraţi mai atrăgători, dar şi mai predispuşi la infidelitate, reiese din cercetarea Universităţii McMaster din Canada.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite