Ce ne lipseşte atunci când le avem pe toate: de ce suntem nefericiţi fără motiv şi cum putem face soarele să strălucească permanent pe strada noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viziunea socială asupra fericirii şi succesului rareori coincide cu lucrurile care ne fac cu adevărat fericiţi, este concluzia mai multor terapeuţi. Se întâmplă adesea ca, deşi pare că am descoperit „reţeta” fericirii, senzaţia că ceva lipseşte să nu ne părăsească.

Ai o casă de vis, o relaţie grozavă şi o slujbă extraordinară, însă în ciudat faptului că viaţa ta arată perfect „pe hârtie”, nu eşti fericit. Adevărata fericire nu este, deseori, determinată de circumstanţele externe, ci de lucrurile pe care ne concentrăm. Terapeuta Jennifer Twardowski a realizat o listă cu cele mai comune cinci motive care ne împiedică să fim fericiţi:

1. Trăieşti în trecut sau în viitor

Acesta este unul din motivele car afectează fericirea multor persoane. Fie te gândeşti prea mult la ce ai avut sau ai fi putut avea în trecut, fie la ce vei putea avea în viitor. În realitate, prin faptul că te concentrezi asupra trecutului sau asupra viitorului, „pierzi” prezentul – nu îl trăieşti şi nu te bucuri de el aşa cum ar trebui, lucru esenţial pentru adevărata fericire.

Data viitoare când îţi plănuieşti, pe termen lung, viitorul, sau scormoneşti trecutul, respiră adânc, fii atent la felul în care simţi pâmântul sub picioare şi priveşte în jur. Observă toate lucrurile pe care eşti norocos să le ai şi să le trăieşti în prezent.

2. Eşti„ încătuşat” de critică şi negativism

Mereu sfârşeşti prin a te judeca dur, prin a crede despre tine că nu eşti destul de bun, sau faci asta cu oamenii din jurul tău, pe care îi critici peste măsură. Când vine vorba de această atitudine, aminteşte-ţi că prin faptul că îi judeci pe alţii te judeci de fapt pe tine, pentru că noi toţi suntem conectaţi. Critica este un alt lucru care ne împiedică să vedem frumuseţea momentului curent. 

3. Cauţi împlinire în lucruri materiale

Te gândeşti mereu la lucruri precum: când voi avea casa aceea, voi fi fericit, când voi avea un salariu uriaş, voi fi fericit, când îmi voi cumpăra maşina aceea, voi fi fericit ş.a.? Una din cele mai mari farse jucate de mintea noastră este iluzia că dacă vom fi bogaţi, faimoşi şi vom avea succes vom fi fericiţi. Deşi aceste lucruri ne vor face, probabil, viaţa mai uşoară şi mai plăcută, dobândirea lor nu înseamnă fericire. Adevărata fericire izvorăşte din felul în care alegem să ne trăim viaţa, fie că avem puţin sau mult. 

4. Eşti mai atent la ce primeşti decât la ce oferi

Dacă îţi pierzi timpul fiind mult prea atent la favorurile care ţi se fac decât pe lucrurile pe care le oferi, chiar dacă este vorba de salariul pe care îl primeşti de la angajator, raportat la contribuţia ta, vei observa întotdeuna un dezechilibru, fie în avantajul tău, fie ba. Pentru a te scuti de gânduri negative, ar trebui să îţi programezi creierul să se concentreze asupra lucrurilor pe care le oferi, şi abia mai apoi, fără ză zăbovească prea mult pe subiect, la lucrurile pe care le primeşti. În schimb, încearcă să fii mai recunoscător şi mai mulţumit cu lucrurile pe care le ai chiar acum.

5. Încerci să scapi de sentimentele de tristeţe, îngrijorare şi furie

În zilele noastre, fericirea este definită prin pozitivism şi exclude adesea sentimentele negative. Adevărul este însă că nimeni nu poate fi pozitiv în permanenţă. Cu toţii avem zile bune şi zile proaste. Cunoscuţii mor, animelele de companie se îmbolnăvesc, relaţiile se sfârşesc, apar probleme de sănătate, ne pierdem locul de muncă şi aşa mai departe. Drept urmare, avem momente în care plângem, ţipăm, avem răni. Toate acestea sunt normale, chiar necesare, pentru că avem nevoie de toate aceste experienţe pentru a duce o viaţă completă.Trebuie să ne acordăm timp pentru a simţi şi a procesa cu adevărat toate aceste emoţii, pentur că în caz contrar ne putem lovi de altfel de probleme, precum dependenţe sau depresie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite