Părinţii pot influenţa inteligenţa copiilor: care sunt gesturile ce au în spate adevărate procese psihologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Genele sunt responsabile doar de o mică parte din nivelul de inteligenţă al copilului, aşa că părinţii trebuie să se asigure că fac tot ce pot pentru a-i dezvolta această latură. Doi psihologi americani dezvăluie care sunt gesturile ce au în spate adevărate procese psihologice.

Toţi părinţii îşi dorec să aibă cel mai frumos şi deştept copil. Dacă fizicul se moşteneşte, vestea bună este că nivelul de inteligenţa al copiilor poate fi îmbunătaţit. Conform specialiştilor, dezvoltarea inteligenţei este rezultatul unui proces de construcţie, care este puternic influenţat de modelele ce domină grupul social în care individul se dezvoltă.

Autorii cărţii "Cum să fii briliant: ce spune ştiinta despre cresterea copiilor de succes", au adunat propriile experienţe în creşterea copiilor, pe care le-au îmbinat cu anii de cerceratre în acest domeniu. Kathy Hirsh-Pasek şi Roberta Golinkoff, ambii psihologi, sunt interesaţi de modul în care se poate dezvolta inteligenţa copiilor. Autorii sunt de părere că cei mici trebuie ajutaţi să înţelegă procesele vieţii, scrie businessinsider.com

Cei doi psihologi au punctat şase lucruri pe care părinţii ar trebui să le dezvolte în procesul de educaţie al copiilor, pentru ca aceştia să se bucure de succes mai târziu:

O bună colaborare cu cei din jur

"Colaborarea este totul", a declarat Hirsh-Pasek . Psihologul este de părere că  trebuie să-ţi înveţi copilul să fie atent la nevoile altora, acesta fiind primul pas spre succes. "Tot ceea ce facem, în clasă sau acasă, trebuie să fie construit pe această temelie", specifică autorii in cartea lor.

Imbunătăţirea comunicării

Comunicarea include "vorbire, scriere, citire şi deprinderea artei de a asculta", spune Hirsh-Pasek. Aceste competenţe îi sunt esenţiale copilului pentru a  se putea dezvolta, este de părere psihologul.

Abilitatea de a înţelege

Odată ce a reuşit să îşi dezvolte comunicarea, Hirsh-Pasek spune că cei mici sunt pregătiţi să utilizeze competenţele lingvistice pentru a înţelege un conţinut. „Mulţi elevi se vor lupta cu această dacă nu au învăţat mai întâi cum să abordeze o temă şi modul în care pot comunica în mod eficient”, explică autorul.

Abilitatea de a conştientiza ce învaţă

Mulţi copii nu înţeleg ce învaţă, neaplicând gândirea critică. Acceptă că este corect tot ce li se spune, fără a reflecta la conţinutul informaţiei.

Curajul de a pune în aplicare idei creative

Aceasta este o abilitate de ordin superior, care trebuie să fie solid susţinută în copilărie. Odată ce un copil înţelege gândirea critică, el îşi poate testa limitele. Poate pune în aplicare  ideile creative."Inovaţie creativă necesită cunoaştere", a explicat Hirsh-Pasek, subliniind că cei mici trebuie să devină conştienţi de cunoştinţele deţinute.

Puterea de asumare a riscurilor

„Copiii trebuie să înveţe să îşi asume riscuri în condiţii de siguranţă. Acest lucru este din ce în ce mai greu de obţinut în şcolile moderne, unde a fost identificată o problemă a excedentului de siguranţă", a spus psihologul.  Copiii au nevoie să-şi întărească încrederea în sine suficient de mult încât să îşi dorească să exploreze lucruri noi. "Dacă un copil nu are în spate suficientă siguranţă care să îl facă să îşi asume riscuri, acesta nu va avea succes" a subliniat Hirsh-Pasek.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite