Cum îţi convingi copilul să citească în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

A venit vacanţa şi primul impuls al copilului tău este să ascundă cărţile şi caietele undeva de unde să nu le mai vadă până în septembrie. De ce? Pentru că mulţi copii asociază lectura cu şcoala şi, de aceea, în vacanţă refuză să se mai apropie de cărţi. Dar lectura îmbogăţeşte vocabularul copilului, stimulează inteligenţa şi imaginaţia, aşa că părinţii nu ar trebui să renunţe la a-şi convinge copiii să pună mâna pe o carte în această vară.


Redescoperă propria bibliotecă.  Nu se ştie niciodată ce cărţi ascunde biblioteca ta prin colţuri sau rafturi prin care nu ai mai căutat de mult. Îi poţi propune copilului tău să te ajute să aranjaţi cărţile în bibliotecă. Cu această ocazie, îi poţi vorbi despre cele pe care le-ai citit tu sau pe care ai dori să le (re)citeşti.

Înscrie-l pe copil la biblioteca din cartier. Vă puteţi înscrie amândoi dacă nu sunteţi deja înscrişi şi îi poţi sugera copilului să ceară o recomandare de lectură de la bibliotecar, în funcţie de preocupările sale.

Vizitaţi împreună librăriile. În multe dintre ele, puteţi să petreceţi minute bune asezaţi pe scaun şi citind în linişte, înainte de a vă decide dacă veţi cumpăra sau nu cartea. 

De asemenea, multe librării îşi pun la dispoziţie spaţiul pentru organizarea de activităţi pentru copii - îl poţi înscrie pe copil la una dintre aceste activităţi, aducându-l astfel cu un pas mai aproape de spaţiul care adăposteşte sute de cărţi.

Creaţi împreună o carte. Poate fi vorba de un jurnal de călătorie dacă sunteţi plecaţi în vacanţă împreună. Încurajează-l pe copil să scrie câteva rânduri la finalul fiecărei zile şi să adauge şi suveniruri sau imagini sugestive din călătoria voastră.

Vorbeşte despre lectură ca despre o activitate plăcută, nu doar educativă. „Citeşte, e spre binele tău!” nu va avea efectul dorit, cel mult îl va face pe copil să creadă că lectura este ceva neplăcut, dar care trebuie făcut, spre binele nostru. Vorbeşte cu entuziasm despre cărţile pe care le citeşti tu, recomandă-i cărţi despre subiectele care îl interesează şi ai grijă să te vadă citind frecvent.

Sugerează-i să organizeze împreună cu prietenii lui un cerc de lectură. Poate fi o modalitate mai plăcută de a parcurge lecturile obligatorii pe care le-a primit de la şcoală, dar şi o modalitate de a încuraja lectura în general şi de a lega noi prietenii. Dacă prietenii săi nu sunt pasionaţi de citit sau nu se află în oraş, propune-i să organizaţi cercul de lectură al familiei voastre. Pentru că dacă tu nu eşti dispus să petreci timp citind şi să vorbeşti despre cărţile citite, sunt puţin şanse să îl convingi pe copilul tău să facă acest lucru.

Alegeţi o zi a lecturii în familia voastră. Duminica după-amiază de exemplu, înlocuiţi orele petrecute în faţa televizorului sau calculatorului cu câteva ore de lectură.

Apropierea copilului de cărţi poate dura destul de mult timp, mai ales dacă până acum lectura nu s-a numărat printre interesele copilului tău. Dar exemplul personal, recomandarea cărţilor despre subiecte care îl interesează şi o atitudine pozitivă faţă de lectură pot face minuni în trei luni de vacanţă!

          Mai multe sfaturi pentru părinţi puteţi citi pe www.suntparinte.ro

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite