GALERIE FOTO Educaţie sexuală în timpul războiului: „Pentru ţară şi familie, spuneţi nu prostituatelor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statul britanic a lansat o campanie de informare destinată soldaţilor, cu privire la pericolul de a contacta boli cu transmitere sexuală. Afişe însoţite de sloganuri amuzante atenţionau tinerii luptători în legătură cu riscurile la care se supuneau ori de câte ori apelau la serviciile „fetelor vesele“.

Prostituatele erau prezentate drept un inamic de temut al soldaţilor, acestea fiind numite ironic drept „fete bune”, „femei uşoare” sau „fete ale victoriei”. Adevărate focare de infecţie cu BTS (boli cu transmitere sexuală), bărbaţii erau atenţionaţi cu privire la viclenia acestor ispite, scrie „Daily Mail”.

Afişele conţineau expresii şi rime menite să amuze sau să bage frica în soldaţi. Alte ilustraţii imitau stilul propagandistic al afişelor de război, încurajând bărbaţii să „lupte contra sifilisului şi gonoreei”. Pentru a-şi atinge scopul, imaginile prezentau soldaţi „cuminţi” în preajma unor aşa-zise prostituate, pentru ca discrepanţa dintre cele două categorii să fie cât mai evidentă.

Lunetistul solitar

În multe dintre afişe, femeilor li se imprima o aură seducătoare, evidenţiată, mai ales, prin folosirea unor machiaje stridente. O astfel de imagine poartă titlul „Poate să fie un sac de necazuri”, în timp ce un alt poster sublinia potenţialul mortal al unei prostituate bolnave, poreclită sugestiv „lunetist solitar”. O altă reclamă arata în prim-plan o brunetă focoasă alături de doi soldaţi „nevinovaţi”. Mesajul se concentra pe dublul înţeles al cuvintelor în limba engleză „booby” (se referă la sâni n.r.) şi „trap” (cursă n.r.) pentru a arăta că o astfel de femeie este o adevărată „capcană”.

image

Fetele uşoare ale vremii erau comparate, de asemenea, cu un măr roşu şi frumos la exterior, dar stricat pe interior. Într-unul dintre posterele campaniei, chipul supradimensionat al unei femei cu un aspect sănătos veghează asupra a trei soldaţi picaţi în admiraţie. Între ei şi femeie, un text încearcă să distrugă aparenţele. „Poate că pare curată, dar prostituatele răspândesc sifilis şi gonoree”. Un alt afiş încerca să arate nu doar consecinţele pe plan personal, ci şi cele care ar afecta o ţară întreagă. „Nu poţi să învingi inamicul dacă te căptuşeşti cu boli venerice”.

Adesea se apela şi la bunăvoinţa şi autocontrolul soldaţilor, rezistenţa în faţa ispitei fiind considerată o faptă de curaj: „Auto-controlul înseamnă auto-conservare. Prostituatele răspândesc sifilis şi gonoree”.


Un alt poster prezenta un şir lung de femei în fuste scurte, alături de chipurile a trei soldaţi care le făceau ochi dulci. Afişul anunţa că 98% din toate „femeile uşor de procurat”, un alt pseudonim pentru prostituate, au boli venerice. „De ce să pariezi împotriva acestor şanse?”, o întrebare care punea la grea încercare alegerile soldaţilor.

Nu există medicamente pentru regrete“

Pentru a accentua şi mai mult posibilele urmări ale contactării de BTS, într-unul dintre afişe erau prezentaţi doi bărbaţi, unul aparent sănătos, iar altul în cârje şi cu un aspect bolnăvicios. „Doi bărbaţi care au avut sifilis. El şi-a luat tratamentul în mod regulat, iar el nu a făcut-o”. Altele prezentau imaginea unui soldat trist şi resemnat în faţa faptului comis. „Pentru bolile venerice există tratamente, dar nu există medicamente pentru regrete”, spunea textul afişului. Familia şi iubirea de ţară erau şi ele folosite pentru a impresiona soldaţii: “Pentru familie şi ţară, spune nu prostituatelor!“

Campania din anii ′40 avea un evident caracter propagandistic şi folosea prezentarea unei realităţi disproporţionate, cu scopul précis de a minimaliza efectele dezastruoase ale libertăţii sexuale din acele timpuri, când se înregistrau nenumărate cazuri de boli venerice. Poate că mesajele pot fi considerate în prezent destul de agresive, dar, la acel moment, s-a considerat că soldaţii vor reacţiona cel mai rapid la mesajul direct şi la glumele facile.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite