Bosch dezvoltă programe educaţionale dedicate studenţilor şi elevilor pasionaţi de tehnologie

Bosch dezvoltă programe educaţionale dedicate studenţilor şi elevilor pasionaţi de tehnologie

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a lansat înscrierile la a treia ediţie a competiţiei tehnice internaţionale pentru studenţi, Bosch Future Mobility Challenge.

Competiţia anuală se adresează echipelor de studenţi interesaţi să dezvolte algoritmi de conducere autonomă pentru vehicule la scara 1:10. Machetele sunt asigurate de către companie. Studenţii vor lucra la proiectele lor timp de şase luni, în strânsă colaborare cu experţii Bosch. Finala competiţiei va avea loc în cadrul evenimentului Bosch Future Mobility Day, în data de 17 mai 2020, la sediul Centrulului de Inginerie din Cluj-Napoca. Bosch asigură cheltuielile de transport şi cazare tuturor echipelor din Europa şi din Republica Moldova care vor fi selectate să participe în competiţie. În această ediţie, compania a introdus noi provocări, cum ar fi testul de viteză (stop-watch) şi noi situaţii de trafic, precum treceri de pietoni şi semafoare, pe lângă evitarea obstacolelor statice şi a parcării. O altă schimbare majoră o constituie premiile în bani oferite echipelor câştigătoare: marele premiu este de 4500 de euro, premiul pentru locul al doilea este de 3000 de euro, iar pentru locul al treilea de 1500 de euro. Înscrierile se fac până în 31 octombrie 2019 pe pagina dedicată competiţiei, www.boschfuturemobility.com.
 
Programul Working Student 2019 s-a încheiat cu succes 
Anul acesta, peste 900 de studenţi au aplicat la programul Working Student din cadrul Centrului de Inginerie, dintre care cei mai talentaţi 70 au fost selectaţi să lucreze la diferite proiecte în cadrul companiei. La sfârşitul programului de trei luni, studenţii şi-au prezentat proiectele managementului Bosch, profesorilor de la universităţi partenere şi colegilor în cadrul evenimentului Student Marketplace, care a devenit deja tradiţie la Bosch. „Acest eveniment este o iniţiativă unică, prin care reuşim să arătăm studenţilor multitudinea proiectelor la care lucrăm şi, de asemenea, este o ocazie excelentă prin care îi încurajăm să-şi urmeze visurile”, a declarat Mihai Boldijar, directorul general al companiei Robert Bosch SRL şi reprezentantul Grupului Bosch în România. 
Parteneriat strategic cu programul „Academia DpIT”
Bosch s-a alăturat in 2019 programului „Academia DpIT”, cu scopul de a inspira elevii să se orienteze spre o carieră în domeniul ingineriei software. Cele două echipe de elevi din Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, mentorate de către experţii Bosch pe perioada verii, au avut rezultate deosebite, una clasându-se pe locul întâi, iar cealaltă primind un premiu special. Cei 170 de elevi participanţi au prezentat juriului 28 de aplicaţii. „Suntem mândri de toţi elevii care au participat în acest program şi îi felicităm pentru interesul de la o vârstă aşa frageda pentru dezvoltarea de software în cadrul unei companii”, a declarat dr. ing. Ionuţ Muntean, coordonator de program în cadrul Bosch. „Sunt sigur că această experienţă o să îi ajute în anii facultăţii şi o să le fie un reper pentru importanţa studiului şi a muncii asidue pentru îndeplinirea viselor lor,” a continuat Muntean. „Descoperă-ţi pasiunea în IT” este cel mai mare program comunitar de educaţie practică dezvoltat prin contribuţia comună a mediului şcolar şi academic, de business şi reprezentanţi ai comunităţii locale. Acesta sprijină tinerii în cea mai importantă etapă formativă, oferindu-le atât o perspectivă asupra carierei în IT, cât şi repere de bază în procesul dezvoltării personale.
 
Un nou program de masterat lansat cu succes
Noul program de masterat „Sisteme de management şi control ale autovehiculelor”, al carui curriculum a fost dezvoltat în colaborare cu Departamentul de Autovehicule Rutiere şi Transporturi din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), a început în luna octombrie cu un număr de 27 studenţi. Programul este dedicat pregătirii pentru o carieră în industria auto, punând accent pe relaţiile dintre cauză şi efect şi pe înţelegerea de ansamblu a sistemelor automotive. Bosch oferă zece burse de excelenţă studenţilor merituoşi. Pe de altă parte, programul de masterat intitulat „Sisteme şi structuri electrice avansate”, iniţiat de Bosch în anul 2017, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, se bucură în continuare de un interes crescut, anul acesta având 20 studenţi înmatriculaţi în primul an, dintre care zece vor primi bursă din partea companiei. Majoritatea absolvenţilor de până acum au decis să îşi înceapă cariera în Bosch. 
Cursurile de conducere autonomă continuă
Cursul de „Tehnologia, dinamica şi controlul maşinilor autonome”, aflat
deja la a treia ediţie, este predat integral de către experţi Bosch la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Ediţia din 2018-2019 a cursului a fost absolvită de 41 studenţi. În plus, 36 de studenţi au absolvit în 2019 cursul de „Introducere în sisteme automate de asistenţă a conducătorilor auto”, ce se adresează studenţilor de anul I de masterat la Facultatea de Matematică şi Informatică de la Universitatea Babeş-Bolyai şi este susţinut de către experţi Bosch. Mai mult, compania continuă a doua ediţie a cursului de „Metode de dezvoltare software pentru industria auto” în colaborare cu Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul UTCN.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: